Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Πώς πέθανε ο Σαίξπηρ

Πώς πέθανε ο Σαίξπηρ; Το μυστήριο του θανάτου του ξετυλίγεται απ’ τους ιστορικούς

Πώς πέθανε ο Σαίξπηρ: Ο θάνατος του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, όπως και η ζωή του, παραμένει γεμάτος μυστήριο και εικασίες.

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο αγαπημένος θεατρικός συγγραφέας και ποιητής, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη λογοτεχνία και το θέατρο. Ωστόσο, όσο συναρπαστικά κι αν είναι τα έργα του, το μυστήριο γύρω από τον θάνατό του το 1616 εξακολουθεί να προβληματίζει τους ιστορικούς. Οι ερευνητές αναγκάστηκαν να συνθέσουν την ιστορία των τελευταίων ημερών του από ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που βρέθηκαν στη διαθήκη του και σε σύγχρονες μαρτυρίες.

20 λέξεις που γεννήθηκαν από την πένα του Σαίξπηρ

Οι αινιγματικές συνθήκες του θανάτου του Σαίξπηρ

Ο θάνατος του Σαίξπηρ περιβάλλεται από μυστήριο, εν μέρει επειδή η ακριβής αιτία του θανάτου του δεν καταγράφηκε ποτέ. Ενώ πιστεύεται ότι πέθανε στις 23 Απριλίου του 1616, την ίδια μέρα με τα υποτιθέμενα γενέθλια του, ορισμένοι μελετητές αμφισβητούν αυτή την σύμπτωση, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είναι μύθος παρά γεγονός.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι κηδεύτηκε στις 25 Απριλίου του 1616, όπως καταγράφηκε στα εκκλησιαστικά αρχεία του Stratford-upon-Avon.

Εκείνη την εποχή, οι αιτίες θανάτου συνήθως δεν καταγράφονταν, εκτός εάν ο θάνατος σχετίζονταν με την πανούκλα, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους ιστορικούς να εξακριβώσουν την ακριβή αιτία του θανάτου του Σαίξπηρ. Είναι ενδιαφέρον ότι ο γαμπρός του Σαίξπηρ, ο John Hall ήταν γνωστός γιατρός που κρατούσε λεπτομερή αρχεία των ασθενών του, συμπεριλαμβανομένης της κόρης του Σαίξπηρ, Susanna.

Ωστόσο, οι σημειώσεις του Hall δεν περιέχουν καμία αναφορά για τη θεραπεία του Σαίξπηρ, προσθέτοντας ένα ακόμη επίπεδο μυστηρίου στο θάνατο του θεατρικού συγγραφέα.

Θεωρίες για τον θάνατο του – Ασθένεια ή κατανάλωση αλκοόλ ;

Μια από τις ισχυρές θεωρίες για τον θάνατο του Σαίξπηρ περιλαμβάνει μια νύχτα με ασύδοτη κατανάλωση αλκοόλ. Περίπου 50 χρόνια μετά τον θάνατό του, εμφανίστηκε μια ιστορία ότι ο Σαίξπηρ πέθανε μετά από μια νύχτα ξεφαντώματος, με τους συναδέλφους του συγγραφείς Ben Johnson και Michael Drayton.  Ωστόσο, ενώ η ιστορία αυτή υποδηλώνει ότι ο Σαίξπηρ μπορεί να υπέφερε από αλκοολισμό είναι απίθανο αυτή η νύχτα να ευθύνεται για τον θάνατό του.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο Σαίξπηρ μπορεί να υπέκυψε σε μια ασθένεια. Ο πυρετός του τύφου για παράδειγμα ήταν διαδεδομένος εκείνη την εποχή και θα μπορούσε να έχει προσβληθεί από μολυσμένες πηγές νερού κοντά στο σπίτι του. Ωστόσο χωρίς επαρκή στοιχεία αυτές οι θεωρίες παραμένουν απλές εικασίες.

Τα στοιχεία της διαθήκης του

Πώς πέθανε ο Σαίξπηρ
Ο William Shakespeare στα αριστερά και η σύζυγός του Anne Hathaway στα δεξιά

Η διαθήκη του Σαίξπηρ, η οποία αναθεωρήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό του στις 25 Μάρτιο του 1616 προσφέρει μερικά στοιχεία για μελέτη.

Στο έγγραφο περιγράφει πώς διαθέτει τέλεια υγεία και μνήμη, αν και η ασταθής γραφή του υποδηλώνει ότι μπορεί να ήταν άρρωστος. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η αναθεώρηση της διαθήκης του αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση της κόρης του Τζούντιθ, η οποία – εκείνη την περίοδο – είχε παντρευτεί τον Τόμας Κουίνεϊ.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Σαίξπηρ άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στη Σουζάνα, ενώ έκανε ένα μικρό κληροδότημα στη σύζυγο του, την Αν Χάθαγουεϊ, συγκεκριμένα της άφησε ένα έπιπλο, «ένα δεύτερο καλύτερο κρεβάτι» όπως αναφέρει. Αυτή η πράξη έχει οδηγήσει σε εικασίες σχετικά με την κατάσταση του γάμου τους αν και πιστεύεται ότι ο όρος «» μπορεί να μην έχει κυριολεκτική σημασία και να σχετίζεται με τις πρακτικές της εποχής.

Πού βρίσκεται το κρανίο του Σαίξπηρ;

Πώς πέθανε ο Σαίξπηρ
Ο τάφος του William Shakespeare. Πηγή φωτογραφίας

Το μυστήριο του θανάτου του επεκτείνεται και στον τόπο της ταφής του. Ο Σαίξπηρ κηδεύτηκε στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Stratford-upon-Avon αλλά τα λείψανά του έχουν γίνει αντικείμενο ακόμη μεγαλύτερης ίντριγκας.

Το 2016 ο ερευνητής Kevin Colls από το Πανεπιστήμιο του Staffordshire χρησιμοποίησε τεχνολογία ραντάρ για να ερευνήσει τον τάφο του Σαίξπηρ και βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το κρανίο λείπει. Αυτή η ανακάλυψη προκαλέσει εκτεταμένες συζητήσεις και θεωρίες, μεταξύ των οποίων και μια εικασία πως το κρανίο κλάπηκε από έναν ντόπιο γιατρό το 1794. Η άλλη κυρίαρχη θεωρία, που προέρχεται από ένα άρθρο του 1879 στο περιοδικό Argosy, υποστηρίζει ότι το κρανίο του Σαίξπηρ προσφέρθηκε ως αμοιβή στον συγγραφέα Horace Walpole.

Παρά τις διαφορές προσπάθειες να εντοπιστεί το χαμένο κρανίο – συμπεριλαμβανομένης μιας διαψευσμένης φήμης ότι ήταν κρυμμένο σε μια κρύπτη – παραμένει άγνωστο το που βρίσκεται.

Το μυστήριο παραμένει….

8 σαιξπηρικές προσβολές για κάθε περίσταση – Μια βουτιά στον κόσμο της αιχμηρής ευστροφίας

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr