Η Σαντορίνη, το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων οφείλει την ύπαρξή της σε μια σειρά από ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμικές δραστηριότητες εκατοντάδων χιλιάδων ετών.
Αυτή η γεωλογική εξέλιξη έχει σμιλέψει τη μοναδική τοπογραφία του νησιού που χαρακτηρίζεται από απότομους βράχους καλντέρας, ζωντανές παραλίες και μια κεντρική λιμνοθάλασσα.
(Δείτε το βίντεο παρακάτω)
Πρώιμη ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Πριν από περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια, τα υποθαλάσσια ηφαίστεια δυτικά της Σαντορίνης άρχισαν να ελκύουν λάβα, δημιουργώντας σταδιακά την ξηρά του νησιού.
Με την πάροδο του χρόνου, διαδοχικές ηφαιστειακές εκρήξεις και ροές λάβας σχημάτισαν επικαλυπτόμενα ηφαίστεια, συμβάλλοντας στην επέκταση του νησιού.
Αυτοί οι πρώιμοί σχηματισμοί έθεσαν τα θεμέλια για την πολύπλοκη ηφαιστειακή δομή που παρατηρείται σήμερα.
Σχηματισμός καλδέρας
Το τοπίο της Σαντορίνης έχει διαμορφωθεί σημαντικά από τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες εκρήξεις που δημιούργησαν καλδέρες:
1.Νότια Καλδέρα (180.000 χρόνια πριν): Η μεγαλύτερη από τις δύο αυτές εκρήξεις ήταν η Νότιος Καλδέρα, η παλιότερη έκρηξη που σχημάτισε την καλντέρα, η οποία δημιούργησε μια μεγάλη κοιλότητα στη νότια περιοχή του νησιού.
2. Καλντέρα του Σκάρου (70.000 χρόνια): Μια μεταγενέστερη έκρηξη οδήγησε στον σχηματισμό της καλδέρας του Σκάρου, τροποποιώντας περαιτέρω το ανάγλυφο του νησιού.
3. Καλντέρα του Ακρωτηρίου(21.000 χρόνια πριν): Αυτή η έκρηξη οδήγησε στη δημιουργία μιας άλλης σημαντικής καλδέρας, συμβάλλοντας στα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά του νησιού.
4. Μινωική έκρηξη (3.600 χρόνια πριν):Μια από τις ισχυρότερες εκρήξεις που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, εξώθησε τεράστιες ποσότητες μάγματος και πετρωμάτων οδηγώντας στην κατάρρευση του κεντρικού τμήματος του νησιού και σχηματίζοντας την κεντρική καλδέρα.
Μινωική έκρηξη
Γύρω στο 160οπ.Χ. η Μινωική έκρηξη αναδιαμόρφωσε δραματικά τη Σαντορίνη. Αυτό το καταστροφικό γεγονός εκτόξευσε περίπου 28 – 41 κυβικά χιλιόμετρα υλικού ισοδύναμου με πυκνό πέτρωμα, θάβοντας το νησί κάτω από παχιά στρώματα ελαφρόπετρας και τέφρας.
Η έκρηξη προκάλεσε την κατάρρευση του κεντρικού τμήματος της Σαντορίνης, δημιουργώντας τη σημερινή καλδέρα και μεταβάλλοντας σημαντικά την τοπογραφία. Μην ξεχνάμε πως το γεγονός αυτό συνδέεται ακόμη και με την παρακμή του Μινωικού πολιτισμού, πιθανώς εξαιτίας των επακόλουθων τσουνάμι και των κλιματικών αλλαγών.
Μεταμινωική ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνεχίστηκε με επίκεντρο κυρίως τα νησιά Καμένη εντός της καλδέρας. Ιστορικά αρχεία καταγράφουν αρκετές εκρήξεις, με την πιο πρόσφατη να λαμβάνει χώρα το 1950.Τα γεγονότα αυτά συνέβαλαν στη σταδιακή συσσώρευση των νησιών Καμένη και επηρέασαν τα γεωθερμικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
Δείτε το βίντεο:
You are currently viewing a placeholder content from Vimeo. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Η Χαμένη Ατλαντίδα: 20 συναρπαστικά στοιχεία για τη μυστηριώδη χαμένη πόλη