Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
ai εκθέσεις

Πώς αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο με τις εκθέσεις που δημιουργούνται από AI;

Η αυξανόμενη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα εξαπάτησης σε ακαδημαϊκά περιβάλλοντα. Η δημιουργία εκθέσεων από AI θέτει νέες προκλήσεις στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλούνται να διακρίνουν το αυθεντικό από το τεχνητό.

Neuralink: Νεότερα για τον πρώτο ασθενή με εμφύτευμα εγκεφάλου

Ο Robert Topinka, εκπαιδευτικός, βίωσε και ο ίδιος το δίλημμα αυτό. Ζήτησε από το ChatGPT, ένα πρόγραμμα AI, να γράψει μια έκθεση για ένα θέμα που γνώριζε καλά. Στη συνέχεια, υπέβαλε τη δική του έκθεση και την έκθεση που δημιουργήθηκε από AI στο ChatGPT, ζητώντας του να τα διακρίνει. Το ChatGPT αναγνώρισε σωστά την τεχνητή έκθεση, αλλά επεσήμανε και τη δική του έκθεση ως πιθανώς δημιουργημένη από AI. Ο Topinka κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άψογη γραφή, η λογική δομή και η σωστή γραμματική μπορούν να οδηγήσουν στην λανθασμένη ταξινόμηση μιας έκθεσης ως τεχνητής.

Ένας πιθανός τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση είναι μέσω της διατήρησης ενός πραγματικού διαλόγου ανάμεσα σε δάσκαλους και μαθητές, αντί για την εξάρτηση από την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Michael Bulley προτείνει αυτήν την προσέγγιση, τονίζοντας τη σημασία της πραγματικής ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας στην εκπαίδευση. Μόνο μέσα από την αληθινή συνεννόηση και την αμοιβαία κατανόηση μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία στον εκπαιδευτικό χώρο.

Ωστόσο, ο καθηγητής Paul Kleiman παρουσιάζει μια διαφορετική προοπτική. Επισημαίνει το γεγονός ότι η εξαπάτηση είναι αναπόφευκτη σε ένα σύστημα όπου το πτυχίο αποτελεί συχνά κριτήριο για την απόκτηση εργασίας. Προτείνει μια μετάβαση προς μια πιο μαθησιακή προσέγγιση, όπου οι φοιτητές θα εκτιμήσουν την εκπαίδευση για την ίδια την αξία της γνώσης, ανεξάρτητα από την απόκτηση πτυχίου.

Το συμπέρασμα είναι ότι η αντίληψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εκθέσεις που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη διαφέρει ανάλογα με το ποιος το αναλύει. Κάθε προσέγγιση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, και η επιλογή μεταξύ αυτών εξαρτάται από τις αξίες και τις προτεραιότητες κάθε ατόμου και κοινότητας.

AI: Η μετά θάνατον επικοινωνία με νεκρούς εξελίσσεται προκαλώντας ηθικά ζητήματα

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr