Search
Close this search box.
Μετρό Θεσσαλονίκης

Πότε ανοίγει το Μετρό Θεσσαλονίκης; Πλησιάζει η αναμενόμενη στιγμή!

Πότε ανοίγει το Μετρό Θεσσαλονίκης; Παράδοση τον Νοέμβριο – Επέκταση προς Καλαμαριά το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Σε μια σημαντική εξέλιξη για τις υποδομές της Θεσσαλονίκης, το μετρό της πόλης αναμένεται να παραδοθεί τον Νοέμβριο του 2024. Επιπλέον, το έργο θα ολοκληρώσει την επέκτασή του προς την Καλαμαριά μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Το χρονοδιάγραμμα αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σχετικά με την πορεία πέντε μεγάλων έργων.

Ο Υπουργός κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι και τα πέντε μεγάλα έργα έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 650 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά έχουν περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και βρίσκονται στα πρόθυρα της οριστικοποίησης των συμβάσεων. Τα έργα περιλαμβάνουν την ύδρευση, τις οδικές υποδομές, την άρδευση και την κομβική επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Μετρό Θεσσαλονίκης
Πηγή φωτογραφίας

«Και τα 5 έργα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το άθροισμα της οποίας ξεπερνά τα 650 εκ. ευρώ, έχουν περάσει όλα από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εκτιμούμε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφούν όλες οι συμβάσεις», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας

Ο Υπουργός κ. Σταϊκούρας τόνισε τον κρίσιμο χαρακτήρα αυτών των έργων για την περιφερειακή ανάπτυξη και τη συνδεσιμότητα. Ειδικότερα, το έργο του Μετρό της Θεσσαλονίκης συμβολίζει μια σημαντική πρόοδο στις αστικές υποδομές, υποσχόμενο σημαντικές βελτιώσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες και την αστική κινητικότητα.

Ο Χάρτης των Μεγάλων Έργων με το Μετρό Θεσσαλονίκης στην πρώτη γραμμή

Παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για τις διάφορες συμβάσεις και τα έργα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέδειξε αρκετές βασικές εξελίξεις:

Πρώτον: Η σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για τα έργα της Αττικό Μετρό Α.Ε. στο νομό Θεσσαλονίκης έχει αξία περίπου 25,2 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση αυτή αφορά την παροχή υπηρεσιών από έμπειρο τεχνικό σύμβουλο για την υποστήριξη της υλοποίησης της επέκτασης του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Η χρηματοδότηση της σύμβασης αυτής προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027, καθώς και εθνικούς πόρους. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 60 ημέρες από την υπογραφή της, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία έχει περάσει με επιτυχία όλα τα απαραίτητα στάδια.

Δεύτερον: Τα έργα ανάπλασης στις περιοχές Αμβρακία-Αμφιλοχία και Βάλτο Παραλιμνίου, Α’ Φάση στη Νότια Αιτωλοακαρνανία, έχουν προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά επικεντρώνονται στην ορθή επεξεργασία, μεταφορά και διανομή του διαθέσιμου νερού με ορθολογικό τρόπο. Η σύμβαση για τα έργα αυτά είναι έτοιμη προς υπογραφή, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης είναι 36 μήνες.

Τρίτο: Η κατασκευή έργων ύδρευσης στις περιφερειακές ενότητες Πρέβεζας-Άρτας-Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας προϋπολογίζεται με 141 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών, έχουν δημοπρατηθεί και έχουν εγκριθεί οι αναθέσεις τους. Ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ολοκληρωθεί. Η συνολική προθεσμία για την εκτέλεση των έργων αυτών είναι 40 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, η οποία αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τον Υπουργό κ. Σταϊκούρα, το βασικό αυτό έργο θα βελτιώσει τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα των συστημάτων ύδρευσης στην περιοχή, ωφελώντας πάνω από 150.000 κατοίκους.

Μετρό Θεσσαλονίκης
Πηγή φωτογραφίας

Τέταρτο: Το έργο κατασκευής του φράγματος Τσικνιά στη Λέσβο, μαζί με τις συναφείς εγκαταστάσεις και δίκτυα επεξεργασίας νερού, έχει προϋπολογισμό 113 εκατ. ευρώ. Έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και έχει ήδη δημοπρατηθεί. Ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ολοκληρωθεί. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 60 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Ο Υπουργός κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε τη σημασία του έργου, σημειώνοντας ότι θα δημιουργηθεί ένα αυτόνομο και λειτουργικό ανεξάρτητο σύστημα ύδρευσης, ικανό να παρέχει 24.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ημερησίως, ικανό να καλύψει τις περιόδους αιχμής της ζήτησης στις τουριστικές περιοχές και να εξυπηρετήσει 100.000 κατοίκους.

Μετρό Θεσσαλονίκης
Πηγή φωτογραφίας

Πέμπτο: Η επέκταση του άξονα της Ιόνιας Οδού, ο οποίος εκτείνεται σε μήκος περίπου 70 χιλιομέτρων από τη συμβολή του με την Εγνατία Οδό έως την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα, έχει προϋπολογιστεί στα 310 εκατ. ευρώ. Εκδόθηκε η απόφαση έγκρισης των δικαιολογητικών του προσωρινού αναδόχου και ανάθεσης της σύμβασης και ολοκληρώθηκε ο προσυμβατικός έλεγχος. Ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είναι 54 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Το σημαντικό αυτό οδικό έργο θα ενισχύσει τη συνδεσιμότητα του νομού με την υπόλοιπη Ελλάδα και θα λειτουργήσει ως κύρια πύλη εισόδου από την Αλβανία και τα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια.

Το TikTok ενάντια στην απάθεια των διασημοτήτων; Η δυστοπία στο Met Gala

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr