Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Booktok  βιβλία 2024

Πρέπει να διαβάσεις τα 6 κλασικά βιβλία που μπήκαν στις τάσεις του Booktok το 2024

Ο ζωντανός κόσμος του Booktok στο Tik Tok έχει πυροδοτήσει ένα πάθος για την κλασική λογοτεχνία και αναγνώστες από όλο τον κόσμο ξεκινούν νέες συζητήσεις.

Το Booktok έχει εγείρει προβληματισμούς σχετικά με το πόσο ένας booktoker είναι ικανός να κρίνει ένα βιβλίο, με πρόσφατο παράδειγμα μια influencer του TikTok που παραπονέθηκε για τις πολλές σελίδες ενός βιβλίου, του «Six of Crows» της Leigh Bardugo, ένα βιβλίο των 500 σελίδων. Αυτό ανησύχησε booklovers ότι το «BookTok» εστιάζει σε λάθος κριτήρια σχετικά με το το σημαίνει «καλό βιβλίο», με τους επικριτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υποστηρίζουν ότι η τάση αυτή μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της κακογραμμένης λογοτεχνίας.

Διαβάστε περισσότερα για αυτή την υπόθεση παρακάτω:

Αλλάζει το «BookTok» το μέλλον της λογοτεχνίας;

Παρόλα αυτά υπάρχουν και οι θετικές εκφάνσεις όπως η ενασχόληση με την κλασική λογοτεχνία.  Πάμε να ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις τάσεις του Booktok για βιβλία της κλασικής λογοτεχνίας που αγαπήθηκαν το 2024:

1. Περηφάνια και προκατάληψη της Τζέιν Ώστιν

Οι αναγνώστες είναι ερωτευμένοι με τους έξυπνους διαλόγους, τους αξέχαστους χαρακτήρες και το ρομάντζο που «καίει» αργά ανάμεσα στην Ελίζαμπεθ Μπένετ και τον κύριο Ντάρσι. Τα ταξικά θέματα, του γάμου και των κοινωνικών προτύπων έχουν βαθιά επιρροή, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για το σημερινό αναγνωστικό κοινό. Οι Booktokers επισημαίνουν τις φεμινιστικές προεκτάσεις του μυθιστορήματος, εξυμνώντας την πρόκληση της Ελίζαμπεθ Μπένετ απέναντι στις προσδοκίες της εποχής της.

2. 1984 του Τζορτζ Όργουελ

Σε μια εποχή όπου οι συζητήσεις σχετικά με την επιτήρηση και τον κυβερνητικό έλεγχο είναι πιο επίκαιρες από ποτέ , το 1984 του Τζορτζ Όργουελ έχει επανέλθει ως ένα κρίσιμο κείμενο. Αυτή η δυστοπική αφήγηση απεικονίζει με ανατριχιαστικό τρόπο ένα ολοκληρωτικό καθεστώς.

Οι σύγχρονοι αναγνώστες που ανησυχούν για τη δημοκρατία και την προσωπική ελευθερία το βρίσκουν ανησυχητικά επίκαιρο. Στο Booktok, οι χρήστες αναλύουν τις προφητικές προειδοποιήσεις του Όργουελ, παραλληλίζοντας τα θέματα του μυθιστορήματος με την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα.

3. Ανεμοδαρμένα ύψη της Έμιλυ Μπροντέ

Το σκοτεινό παθιασμένο έπος του Χίθκλιφ και της Κάθριν έχει γοητεύσει και το νέο κοινό.  Οι χρήστες του Booktok αναλύουν συχνά την τοξική δυναμική της σχέσης τους και όλες τις προεκτάσεις της εμμονής που εμφανίζονται στο αγαπημένο βιβλίο.

Οι booktokers έλκονται από την υποβλητική πρόζα της Μπροντέ και το ομολογουμένως γοτθικό περιβάλλον του μυθιστορήματος σε βάλτους, εμπνέοντας αισθητικές που αντικατοπτρίζουν τη μελαγχολική ατμόσφαιρα.

Τζον Στάινμπεκ: Το βιβλίο που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, διαβάζοντας το ξανά και ξανά

4. Ο Μεγάλος Γκατσμπι του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ
Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται με φόντο τη «Roaring Twenties», εμβαθύνει στα θέματα του πλούτου, της φιλοδοξίας και του άπιαστου αμερικανικού ονείρου μέσα από την τραγική ιστορία του Τζέι Γκάτσμπι και της Ντέιζι Μπιουκάναν.

Οι δημιουργοί  Οι Booktokers εξερευνούν τους συμβολισμούς, ιδίως το πράσινο φως στο τέλος της αποβάθρας της Ντέιζι, μαζί με κριτικές για τον υλισμό και την κοινωνική ανισότητα που παραμένουν επίκαιρες ακόμη και σήμερα.

5.Jane Eyre της Σαρλότ Μπροντέ

Από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει η ομορφότερη φθινοπωρινή, ρομαντική και με στοιχεία γοτθισμού, ιστορία της Σαρλότ Μπροντέ. H Jane Eyre αφηγείται τη ζωή της τα δύσκολα κακοποιητικά χρόνια και τα διλλήματα που προκύπτουν όταν η αγάπη απαιτεί να βάλεις νερό στην αξιοπρέπεια σου.

Η Μπορντέ με φοβερή μαεστρία δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα και προκαλεί συζητήσεις σχετικά με τον κ. Ρότσεστερ, την ταξική καταβολή, το φύλο και την ηθική.

6. Φρανκεστάιν της Μαίρη Σέλλεϋ

Οι αναγνώστες έλκονται από τα ηθικά διλλήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της ιστορίας, ιδιαίτερα από την ύβρι του Δρ. Φρανκεστάιν που προσπαθεί να υπερβεί τα φυσικά όρια και τις τραγικές συνέπειες που προκύπτουν.

Μιας και η επιστημονική ηθική βρίσκεται στο κέντρο των φιλοσοφικών συζητήσεων παγκοσμίως ο Φρανκεστάιν αποτελεί μια μοναδική αφορμή για ακόμη μια καυτή συζήτηση σχετικά με τη σύγχρονη αμφισβήτηση των ηθικών ορίων.

Τι θέλει να πει ο Καμύ με τη φράση: «Να αυτοκτονήσω ή να κάνω καφέ;»

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr