Πλάτωνας: Ο φιλόσοφος πίσω από το όνομα
Ο Πλάτωνας γεννημένος στην αρχαία Αθήνα γύρω στο 427/428 π.Χ. είναι διάσημος για τη συμβολή του στη φιλοσοφία, την ηθική και τη θεμελίωση της δυτικής σκέψης. Ωστόσο, το όνομα του Πλάτωνα, όπως και ο ίδιος ο άνθρωπος, φέρει μαζί του μια συναρπαστική ιστορία προελεύσεως και μετεξέλιξης. Σε αυτό το άρθρο, ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο για να αποκαλύψουμε το πραγματικό όνομα του Πλάτωνα και την ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από αυτό το διάσημο ψευδώνυμο.
Πλάτωνας: 30 βήματα για να υιοθετήσετε τη φιλοσοφία του – Ολοκληρωμένος οδηγός
Ποιο ήταν το πραγματικό όνομα του Πλάτωνα;
Το πραγματικό όνομα του Πλάτωνα, εν αγνοία πολλών, δεν ήταν “Πλάτων”. Στην πραγματικότητα, γεννήθηκε με το όνομα Αριστοκλής. Πώς έγινε λοιπόν αυτή η μετατροπή από Αριστοκλής σε Πλάτωνας;
Η προέλευση του ονόματος «Πλάτων»
Η προέλευση του προσωνύμιου «Πλάτων» έχει τις ρίζες της στην ελληνική ετυμολογία και στις εμπειρίες της ζωής του φιλοσόφου. Το παρατσούκλι “Πλάτων” προέρχεται από την ελληνική λέξη “πλάτος”, που σημαίνει “πλατύς” ή “ευρύς”. Το όνομα αυτό, όπως είναι φυσικό, αντικατοπτρίζει τη φυσική εμφάνιση του Πλάτωνα, ο οποίος περιγράφηκε ως άνθρωπος με φαρδείς ώμους, ευρύ στέρνο και πλατύ μέτωπο.
Γιατί το προσωνύμιο “Πλάτωνας” έμεινε;
Η μετάβαση του Πλάτωνα από το όνομα Αριστοκλής δεν ήταν απλώς θέμα αισθητικής. Ήταν συμβολική, καθώς υπέστη μια βαθιά μεταμόρφωση κατά τη διάρκεια της ζωής του. Όντας νεαρός ήταν γνωστός ως Αριστοκλής, φέροντας το όνομα του πατέρα του. Ωστόσο, όταν έγινε μαθητής του μεγάλου φιλοσόφου Σωκράτη, η κοσμοθεωρία του άρχισε να διευρύνεται.
Το προσωνύμιο “Πλάτων” ήρθε να συμβολίσει αυτή τη μεταμόρφωση. Σηματοδοτούσε τη διεύρυνση της προοπτικής του, τη διεύρυνση των πνευματικών του αναζητήσεων και την απομάκρυνσή του από τη συμβατική πορεία που όριζε το όνομα της οικογένειάς του. Υιοθετώντας αυτό το όνομα, αγκάλιασε μια ζωή φιλοσοφικής έρευνας, συμμετέχοντας σε αφυπνιστικούς διαλόγους και διαμορφώνοντας το μέλλον της ίδιας της φιλοσοφίας.
Η κληρονομιά του Πλάτωνα
Με το όνομα Πλάτων, ο φιλόσοφος αυτός συνέγραψε πολυάριθμους διαλόγους που διερευνούσαν θέματα από την ηθική και την πολιτική έως τη μεταφυσική και την επιστημολογία. Οι διαχρονικές συνεισφορές του, όπως “Η Πολιτεία”, “Το Συμπόσιο” και “Ο Φαίδρος”, εξακολουθούν να επηρεάζουν και να εμπνέουν φιλοσόφους, μελετητές και στοχαστές μέχρι σήμερα.
Μονόγραμμα – Οδυσσέας Ελύτης: Ένα από τα κορυφαία ερωτικά ποιήματα που γράφτηκαν ποτέ