Το 1953, ένα στέλεχος τηλεφωνικής εταιρείας προέβλεψε την άνοδο των σύγχρονων smartphones και των βιντεοκλήσεων.
Ζούμε σε μια εποχή όπου κυριαρχούν τα smartphones, μια εξέλιξη που εξέπληξε πολλούς. Ωστόσο, καμία τεχνολογία στην ανθρώπινη ιστορία δεν εμφανίστηκε πραγματικά από το πουθενά. Πολύ πριν τα smartphones κυκλοφορήσουν στην αγορά τη δεκαετία του 2000, οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών είχαν μια ιδέα για το τι επιφύλασσε το μέλλον για την πιο δημοφιλή συσκευή τους.
Μάθαμε για το πρώτο «cancel» της ιστορίας: Όταν οι καταναλωτές θέλουν να τιμωρήσουν
Pacific Telephone and Telegraph Company, Mark R. Sullivan, το 1953: «Εδώ είναι η προφητεία μου: « Πιθανώς δεν θα απαιτεί κανέναν επιλογέα ή κάτι αντίστοιχο και νομίζω ότι οι χρήστες θα μπορούν να βλέπουν ο ένας τον άλλον, αν θέλουν, καθώς μιλούν. Ποιος ξέρει, αλλά μπορεί πράγματι να μεταφράζει από τη μια γλώσσα στην άλλη».
Τα αξιοσημείωτα προνοητικά λόγια του Sullivan διατηρούνται σε απόκομμα άρθρου του Associated Press. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ομιλία του εκφωνήθηκε σε μια εποχή που το περιστροφικό τηλέφωνο αντιπροσώπευε το αποκορύφωμα της τεχνολογίας – επικοινωνίας στα αμερικανικά νοικοκυριά.
Μόλις τρία χρόνια νωρίτερα, σημειώνει η Rae Alexandra του KQED, ο Sullivan «εμφανίστηκε στο San Francisco Examiner συζητώντας τις τελευταίες καινοτομίες στην τηλεφωνική τεχνολογία. Η πρόοδος για την οποία ήταν πιο περήφανος ήταν μια νέα συσκευή, στο μέγεθος μιας μικρής γραφομηχανής, που υπολόγιζε αυτόματα τη διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων των ανθρώπων». Εκείνη την εποχή, τα τηλέφωνα τσέπης με δυνατότητες βιντεοκλήσης και μετάφρασης θα έμοιαζαν σε πολλούς με επιστημονική φαντασία.
Ο Sullivan, ο οποίος γεννήθηκε πριν από την εποχή της ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών, έζησε αρκετά για να δει το ντεμπούτο του πρώτου εμπορικού κινητού τηλεφώνου. «Το Motorola DynaTAC 8000X, που κυκλοφόρησε το 1983, σίγουρα δεν είχε μέγεθος ρολογιού και είχε μια βαριά τιμή 3.995 δολαρίων (περίπου 11.000 δολάρια σήμερα)», γράφει η Alexandra. «Ωστόσο, ο Σάλιβαν μπορεί να έβλεπε αυτή την εξέλιξη ως ένα βήμα προς το μακρινό του όραμα -ένα σημάδι ότι οι προβλέψεις του 1953 ήταν έτοιμες να γίνουν πραγματικότητα».
Το άρθρο του AP που μοιράστηκε τις προβλέψεις του Sullivan είχε τίτλο «Στο μέλλον δεν θα υπάρχει διαφυγή από τα τηλέφωνα» στην εφημερίδα Tacoma News Tribune. Αυτός ο τίτλος ακούγεται ακόμη πιο δυσοίωνος σήμερα αλλά από την άλλη, ακόμη και οι προβλέψεις της πραγματικής επιστημονικής φαντασίας σπάνια είναι απαλλαγμένες από ανησυχίες.
Μια διαφήμιση με τον Γκορμπατσόφ: Από την Κόκκινη Πλατεία στην Pizza Hut (ΒΙΝΤΕΟ)