Πλούταρχος αποφθέγματα

20 καθοδηγητικά αποφθέγματα του Πλούταρχου για να φωτίσουν την πορεία μας

Το έργο του Πλούταρχου είναι ένας θησαυρός ποικίλων θεμάτων, από βιογραφικά σκίτσα μέχρι δοκίμια για την ηθική, την ηθική και το φιλοσοφικό μωσαϊκό της εποχής του.

Το κύριο έργο του Πλούταρχου, οι “Παράλληλοι βίοι”, συνδυάζει βιογραφίες διάσημων Ελλήνων και Ρωμαίων, διερευνώντας όχι μόνο τις πράξεις τους αλλά και εμβαθύνοντας στις ηθικές αρετές που διαμόρφωσαν το πεπρωμένο τους.

Το έργο αυτό έχει γίνει ακρογωνιαίος λίθος για την κατανόηση των αρετών και των ελαττωμάτων των ιστορικών προσώπων, προσφέροντας έναν καθρέφτη μέσα από τον οποίο οι αναγνώστες μπορούν να προβληματιστούν για τη δική τους ζωή.

Πέρα από τη λογοτεχνική του δεινότητα, ο Πλούταρχος ήταν ένας φάρος ηθικού προβληματισμού, καθώς τα γραπτά του χρησίμευαν ως οδηγός για ηθική συμπεριφορά και ενάρετη ζωή. Οι οξυδερκείς παρατηρήσεις του για την ανθρώπινη φύση, την ηθική και τις περιπλοκές του χαρακτήρα αναδεικνύουν μια βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης κατάστασης.

Άνθρωπος των γραμμάτων, ο Πλούταρχος υπηρέτησε επίσης ως ιερέας στο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, προσθέτοντας μια πνευματική διάσταση στις πνευματικές του αναζητήσεις.

Ο σεβασμός του για τις διδασκαλίες του Πυθαγόρα και η ενασχόλησή του με τις μυστικιστικές πτυχές της φιλοσοφίας προσέδωσαν στο έργο του ένα βάθος που υπερβαίνει το απλώς ιστορικό.

Η κληρονομιά του Πλούταρχου εκτείνεται πέρα από τον γραπτό λόγο, καθώς ήταν υπέρμαχος της αρμονίας μεταξύ γνώσης και αρετής. Τα έργα του, που αγαπήθηκαν στην Αναγέννηση και όχι μόνο, ενέπνευσαν στοχαστές, συγγραφείς και πολιτικούς, ενώ προσωπικότητες όπως ο Σαίξπηρ βασίστηκαν στις αφηγήσεις του Πλούταρχου για τις δικές τους καλλιτεχνικές προσπάθειες.

Σε μια εποχή όπου ο απόηχος της αρχαίας σοφίας εξακολουθεί να αντηχεί, το όνομα του Πλούταρχου αποτελεί μαρτυρία για τη διαρκή δύναμη των ιδεών.

Καθώς διατρέχουμε τις σελίδες των έργων του, δεν συναντάμε απλώς τις ιστορίες του παρελθόντος, αλλά μια αποθήκη γνώσεων που συνεχίζουν να διαμορφώνουν την κατανόησή μας για την αρετή, την ηγεσία και το ανθρώπινο πνεύμα.

16 αποφθέγματα του Ηράκλειτου: «Οι κοιμισμένοι εργάζονται και συνεργούν σε όσα γίνονται στον κόσμο»

15 αποφθέγματα του Πλούταρχου:

1. H επιδίωξη της ηδονής με κάθε τρόπο είναι ανοησία, αλλά το ίδιο και η με κάθε τρόπο αποφυγή της.

2.Οι ανόητοι, παραβλέπουν τα χρήσιμα, ακόμη κι όταν βρίσκονται μπροστά τους.

3.Όπως όσοι βαδίζουν στον ήλιο ακολουθούνται από τη σκιά τους, έτσι κι όσοι έχουν μεγάλη δόξα, ακολουθούνται από το φθόνο.

4.Εγώ, από τη μεριά μου, αναρωτιέμαι από τι είδους αίσθημα, μυαλό ή λόγο κατεχόταν αυτός ο άνθρωπος που πρώτος μόλυνε το στόμα του με αίμα, και επέτρεψε στα χείλη του να αγγίξουν τη σάρκα ενός δολοφονημένου όντος. Που έστρωσε το τραπέζι του με τις κατακρεουργημένες μορφές των νεκρών σωμάτων, και ισχυρίστηκε ως καθημερινή τροφή και νόστιμα πιάτα αυτά που ήξερε πως ήταν όντα προικισμένα με κίνηση, με αντίληψη και με φωνή.

5.Ο άνθρωπος δεν είναι απ’ τη φύση του άγριος ή αντικοινωνικός, αλλά γίνεται τέτοιος, παρά φύση, χρησιμοποιώντας την κακία. Και σ’ αυτή όμως την περίπτωση μπορεί να γίνει καλύτερος, αν αλλάξει περιβάλλον και ζωή, όπως τα άγρια θηρία που είναι απ’ τη φύση τους άγρια, χάνουν την αγριότητά τους αν με κατάλληλο τρόπο τα εξημερώσουμε.

6.Ανάμεσα στα καλά της ζωής σου είναι και η ελπίδα της εκδίκησης.

7.Ανάμεσα στους ανθρώπους, σπάνια βρίσκει κανείς την ανδρεία και τη φρόνηση, απ’ όλα δε τα αγαθά το πιο σπάνιο είναι η δικαιοσύνη.

8.Δεν υπάρχει αγριότερο θηρίο απ’ τον άνθρωπο, όταν κατέχει δύναμη ίση με το πάθος του.

9.Δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα από το να κατευθύνεις έναν άνθρωπο που ευημερεί, ενώ είναι απ’ τα πιο εύκολα πράγματα το να επιβληθείς σ’ έναν που ατύχησε.

10.Είναι αισχρό να γίνεται κόλακας του λαού, για ν’ αποκτήσεις δύναμη. Αλλά μια εξουσία που θεμελιώνεται στον τρόμο, τη βία και την καταπίεση είναι συγχρόνως και αισχρότητα και αδικία.

11.H αξία της ζωής κρίνεται από την ομορφιά της, όχι με το μήκος της.

12.Ο έρωτας είναι όμοιος με το μεθύσι. Κάνει τους ανθρώπους θερμούς, εύθυμους και διαχυτικούς.

13.Όπως το έδαφος, όσο και αν είναι γόνιμο, αδυνατεί να παράγει κάτι δίχως καλλιέργεια, έτσι και ο νους του ανθρώπου: δίχως την εκπαίδευση αδυνατεί να δώσει τους αναμενόμενους καρπούς.

14.Η πολυλογία είναι μάστιγα συνδεόμενη στενά με μια δεύτερη μάστιγα, την περιέργεια, διότι οι φλύαροι άνθρωποι αρέσκονται στο να ακούν πολλά, για να έχουνε να λένε και πολλά.

15.Να συνηθίζουμε τα παιδιά να λέγουν την αλήθεια. Γιατί η ψευτιά είναι δουλοπρέπεια και δεν αξίζει να τη μιμούνται οι άνθρωποι.

Διαβάστε περισσότερα αποφθέγματα αρχαίων Ελλήνων:

16 αποφθέγματα του Ηράκλειτου: «Οι κοιμισμένοι εργάζονται και συνεργούν σε όσα γίνονται στον κόσμο»

15 αποφθέγματα του Σωκράτη ως οδηγός επιβίωσης

15 αποφθέγματα του Περικλή – Ο θεμελιωτής της Δημοκρατίας

30 αποφθέγματα του Επίκουρου που μας δίνουν τα εφόδια για να ζήσουμε καλύτερα

14 αποφθέγματα του Σόλωνα, ενός οραματιστή που θεμελίωσε τη δημοκρατία

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr