Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Πιερ Μπουρντιέ

Πιέρ Μπουρντιέ: «Η ανδρική κυριαρχία είναι τόσο ριζωμένη στο συλλογικό μας ασυνείδητο που…»

Ο Pierre Bourdieu, με το βαθύτατο ερευνητικό έργο του στην κοινωνιολογία, αναδεικνύεται ως ένας πρωτοπόρος που αναδιαμόρφωσε την κατανόηση των κοινωνικών δομών.

22 αποφθέγματα του Μίλαν Κούντερα: «Για να είναι ένας έρωτας αξέχαστος πρέπει τα τυχαία να συναντιόνται σ΄αυτόν από την πρώτη στιγμή»

Η ζωή του Μπουρντιέ άλλαξε όταν κλήθηκε στον γαλλικό στρατό κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Πολέμου της Αλγερίας (1956–1962). Αυτή η εμπειρία μετατόπισε τη φιλοσοφική του εστίαση σε εμπειρικές μελέτες, συνδυάζοντας την εθνογραφία και τη στατιστική για να εξερευνήσει τον αποικιακό μετασχηματισμό. Όταν επέστρεψε στη Γαλλία, αγκάλιασε πλήρως την κοινωνιολογία, και έγινε Διευθυντής Σπουδών στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι (1964). Ίδρυσε ένα ερευνητικό κέντρο, δημιούργησε ένα περιοδικό και σχημάτισε μια ομάδα για τη διερεύνηση της συμβολικής εξουσίας και της κοινωνικής ανισότητας.

Ο Bourdieu εμβάθυνε σε διάφορα εμπειρικά θέματα ενώ ανέπτυξε το δικό του εννοιολογικό πλαίσιο, εισάγοντας το habitus, στο “Distinction” (1984). Η έρευνά του επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει το κράτος, την κυριαρχία του φύλου, τα κοινωνικά θεμέλια της οικονομίας και τη σύγχρονη κοινωνική δυστυχία. Αντιμετωπίζοντας πιεστικά κοινωνικά ζητήματα, όπως στο «The Weight of the World» (1999), απέκτησε διεθνή επιρροή σε κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Η κληρονομιά του παραμένει ως μεταμορφωτική φιγούρα στην κοινωνιολογία, προσφέροντας μοναδικές γνώσεις για τη δυναμική της κοινωνίας. Με διακριτική ανάλυση, αποκάλυψε πώς η εξουσία και ο πολιτισμός διαμορφώνουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Οι σκέψεις του περί του κοινωνικού χώρου, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης αντικατοπτρίζονται στα λόγια του.

20 αποφθέγματα του Πιέρ Μπουρντιέ:

  1. Η ανδρική κυριαρχία είναι τόσο ριζωμένη στο συλλογικό μας ασυνείδητο που δεν τη βλέπουμε καν.
  2. Ο νους είναι μια μεταφορά του κόσμου των αντικειμένων.
  3. Κάθε καθιερωμένη τάξη τείνει να παράγει την πολιτογράφηση της δικής της αυθαιρεσίας.
  4. Το γούστο είναι πρώτα και κύρια η αποστροφή, η αηδία και η σπλαχνική μισαλλοδοξία στη γεύση των άλλων.
  5. Η εκπαίδευση έχει τον τριπλό σκοπό να διδάξει να σκέφτεσαι κριτικά, να σκέφτεσαι μεθοδικά και να αναγνωρίζεις πάντα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί η γνώση.
  6. Η λειτουργία της κοινωνιολογίας, όπως και κάθε επιστήμης, είναι να αποκαλύπτει αυτό που είναι κρυμμένο.
  7. Τα πιο επιτυχημένα ιδεολογικά αποτελέσματα είναι εκείνα που δεν χρειάζονται λόγια και δεν ζητούν τίποτα άλλο από τη συνενοχή της σιωπής.
  8. Η συμβολική βία είναι βία που ασκείται με σιωπηρή συνενοχή μεταξύ των θυμάτων της και των θυτών της, στο βαθμό που αμφότεροι παραμένουν ασυνείδητοι να υποκύψουν ή να την ασκήσουν.
  9. Ο σκοπός της δουλειάς μου είναι να δείξω ότι ο πολιτισμός και η εκπαίδευση δεν είναι απλά χόμπι ή μικρές επιρροές.
  10. Η τηλεόραση απολαμβάνει ντε φάκτο μονοπώλιο για το τι γίνεται στα κεφάλια ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού και τι σκέφτεται.
  11. Η πρακτική έχει μια λογική που δεν είναι αυτή του λογικού.
  12. Λέω συχνά ότι η κοινωνιολογία είναι μια πολεμική τέχνη, ένα μέσο αυτοάμυνας. Βασικά, το χρησιμοποιείτε για να αμυνθείτε, χωρίς να έχετε το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσετε για άδικες επιθέσεις.
  13. Αν ο κοινωνιολόγος έχει κάποιο ρόλο, είναι μάλλον περισσότερο να εφοδιάζει τα όπλα παρά να δίνει μαθήματα.
  14. Ο πολιτισμός και η εκπαίδευση είναι εξαιρετικά σημαντικά για την επιβεβαίωση των διαφορών μεταξύ ομάδων και κοινωνικών τάξεων και για την αναπαραγωγή αυτών των διαφορών.
  15. Η δυσκολία, στην κοινωνιολογία, είναι να καταφέρεις να σκεφτείς με έναν εντελώς απρόσμενο και απογοητευτικό τρόπο πράγματα που νόμιζες ότι πάντα καταλάβαινες.
  16. Ο κόσμος και οι πράξεις μας είναι πολύ πιο σύνθετοι απ’ ό,τι φαίνεται.
  17. Η θηλυκότητα επιβάλλεται ως επί το πλείστον μέσω μιας αδιάκοπης πειθαρχίας που αφορά κάθε σημείο του σώματος και ανακαλείται συνεχώς μέσα από τους περιορισμούς του ρουχισμού ή του χτενίσματος.
  18. Η δύναμη και η γοητεία των λέξεων είναι πιο ισχυρές από τη δύναμη των όπλων.
  19. Ο κοινωνικός χώρος δεν είναι απλώς το θέατρο, αλλά και το θέατρο του θεάτρου.
  20. Στην περίπτωση της κοινωνιολογίας, ωστόσο, περπατάμε πάντα σε αναμμένα κάρβουνα, και τα πράγματα που συζητάμε είναι ζωντανά, δεν είναι νεκρά και θαμμένα.

32 αφυπνιστικά αποφθέγματα του Τζακ Κέρουακ που μας έβαλαν σε «βασανιστικές» σκέψεις

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr