Search
Close this search box.
Ιράν χιτζαμπ

Περπατώντας στην πρωτεύουσα του Ιράν – Είναι όντως μια αυστηρή και συντηρητική χώρα ; (ΒΙΝΤΕΟ)

Με τη βοήθεια του καναλιού στο YouTube “Reza and Mahsa Travellers”, περπατήσαμε στην πολυσύχναστη πλατεία του Ιράν. Αν και περιμέναμε να δούμε γυναίκες με σφιχτά δεμένα χιτζάμπ και μια πόλη που ίσως να μας θύμιζε μια συνηθισμένη ανατολίτικη τοποθεσία, τα πράγματα αποδείχθηκαν κάπως διαφορετικά. Τουλάχιστον όσον αφορά το κέντρο του Ιράν.

Σε αντίθεση με την αυστηρή και συντηρητική εικόνα που συχνά παρουσιάζεται, το κέντρο της πόλης αποκάλυψε μια ζωντανή, δυναμική και μοντέρνα ατμόσφαιρα. Στις τελευταίες ειδήσεις από το Ιράν κυριάρχησε η είδηση αυστηροποιήσης των κυρώσεων για τις γυναίκες που παραβιάζουν τον κώδικα ενδυμασίας, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες που μονοπώλησαν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, η βόλτα μας στην πλατεία του Ιράν έδινε μια διαφορετική εικόνα.

Παρατηρήσαμε πολλές γυναίκες χωρίς μαντίλα ή να τη φορούν πολύ χαλαρά, αφήνοντας τα μαλλιά τους να ρέουν ελεύθερα. Ήταν εντυπωσιακό να βλέπουμε ομάδες νεαρών ανδρών και γυναικών να αναμειγνύονται ανοιχτά, απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου. Η αίσθηση της μόδας ήταν σύγχρονη και κομψή, αντανακλώντας τις παγκόσμιες τάσεις και όχι τους παραδοσιακούς περιορισμούς. Οι δρόμοι ήταν άψογα καθαροί, η αρχιτεκτονική ένα μείγμα ιστορικής μεγαλοπρέπειας και σύγχρονης καινοτομίας και η ατμόσφαιρα μια ζωντανή αστική ζωή.

Αυτή η απροσδόκητη προοπτική ανέδειξε την αντίθεση μεταξύ της απεικόνισης των μέσων ενημέρωσης και της βιωμένης πραγματικότητας πολλών Ιρανών. Είναι μια υπενθύμιση ότι κάθε χώρα έχει πολλαπλές όψεις και ιστορίες, που συχνά χάνονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Το κέντρο των πόλεων του Ιράν, τουλάχιστον, φαίνεται να είναι ένα μέρος όπου συνυπάρχουν η παράδοση και η νεωτερικότητα, όπου οι άνθρωποι περιηγούνται στη ζωή τους μέσα σε ένα πολύπλοκο κοινωνικό τοπίο.

Πιστεύουμε ότι θα βρείτε πολύ ενδιαφέρον να εξερευνήσετε αυτές τις αποχρώσεις και να δείτε με τα μάτια σας την ποικιλομορφία και τον πλούτο της αστικής ζωής του Ιράν. Το βίντεο από το “Reza and Mahsa Travellers” προσφέρει μια εντυπωσιακή ματιά σε αυτή τη συναρπαστική πραγματικότητα, αμφισβητώντας τα στερεότυπα και διευρύνοντας την κατανόησή μας για αυτή την αρχαία, αλλά σύγχρονη κοινωνία.

Παρόλα αυτά το Ιράν συνεχίζει να μαστίζεται από μεσαιωνικές ιδεολογικές προσεγγίσεις, παλεύοντας με το τέρας της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον ακραίο επιβαλλόμενο συντηρητισμό, όμως αυτό σαν γεγονός δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο, ώστε να δούμε και διαφορετικές οπτικές της χώρας .

Ας ξεκινήσουμε την περιήγηση από το μετρό του Ιράν μέχρι τους κεντρικούς δρόμους.

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Το Ιράν απαγορεύει στον σκηνοθέτη Mani Haghighi να συμμετάσχει στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λονδίνου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr