Παρθενώνας: Δύο ψηφιακά παιχνίδια, τα οποία προέκυψαν από τη συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης, του Τομέα Πληροφόρησης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), προσφέρουν έναν ελκυστικό τρόπο εξερεύνησης της ζωφόρου του Παρθενώνα για άτομα όλων των ηλικιών.
Ο Παρθενώνας και οι διαδραστικές εμπειρίες
Αυτές οι διαδραστικές εμπειρίες για τον, γνωστές ως “Τα χρώματα της ζωφόρου” και “Θεός, άνθρωπος, ζώο”, είναι προσβάσιμες τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές κοινό μέσω της ιστοσελίδας parthenonfrieze.gr/paixnidia.
Στα “Χρώματα της ζωφόρου”, οι παίκτες μπαίνουν στη θέση αρχαίων καλλιτεχνών. Μπορούν να επιλέξουν τα χρώματα της προτίμησής τους από μια παλέτα που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης και να τα εφαρμόσουν σε μία από τις τρεις πέτρες, η κάθε μία από τις οποίες κοσμείται με μοναδικές παραστάσεις. Με τον τρόπο αυτό μεταμορφώνουν τη ζωφόρο με τα χρώματα που έχουν επιλέξει, ενώ παράλληλα παρέχουν κατατοπιστικές πληροφορίες για τις πέτρες που χρωματίζουν.
Εν τω μεταξύ, στο παιχνίδι “Θεός, άνθρωπος, ζώο”, οι συμμετέχοντες εμβαθύνουν στον κόσμο της ζωφόρου του Παρθενώνα μέσω ψηφιακών καρτών μνήμης. Καθώς ασχολούνται με αυτές τις κάρτες, αποκτούν βαθύτερη κατανόηση των διαφορετικών μορφών που απεικονίζονται στη ζωφόρο, παρατηρώντας πώς οι καλλιτέχνες έδωσαν ζωή και κίνηση σε αυτούς τους χαρακτήρες.
Επιπλέον, εκτυπώσιμο υλικό κατάλληλο για χρήση στο σπίτι και στην τάξη συνοδεύει και τα δύο παιχνίδια. Αυτές οι διαδραστικές ψηφιακές εμπειρίες για τη ζωφόρο του Παρθενώνα είναι επίσης προσβάσιμες στην αγγλική γλώσσα.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα parthenonfrieze.gr χρησιμεύει ως αποθετήριο, καταγράφοντας φωτογραφικό υλικό όλων των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου στα ελληνικά και στα αγγλικά. Το ΕΚΤ, σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης και το ΥΣΜΑ, ανέπτυξε αυτή τη διαδικτυακή εφαρμογή αξιοποιώντας την εκτεταμένη φωτογραφική τεκμηρίωση που συγκέντρωσαν οι επιστημονικές ομάδες των εν λόγω ιδρυμάτων κατά τη διάρκεια των ετών, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό σύγχρονες τεχνολογίες.
Σουηδικά σχολεία: Αφήνουν τα tablets – Τί αλλάζει στο εκπαιδευτικό τους σύστημα;