παραψυχολογία παραφυσικό

Τί είναι η «επιστήμη» της Παραψυχολογίας; Ένα ταξίδι στα παραφυσικό!

Η παραψυχολογία, ένας τομέας στο σημείο τομής της ψυχολογίας και του παραφυσικού, εμβαθύνει σε φαινόμενα που αμφισβητούν τη συμβατική μας κατανόηση του νου και της συνείδησης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας, αυτός ο αινιγματικός κλάδος της Παραψυχολογίας έχει εξάψει τη φαντασία επιστημόνων, μελετητών, που αναζητούν να εξερευνήσουν τα αχαρτογράφητα εδάφη του ανθρώπινου δυναμικού και του υπερφυσικού.

Ιστορία της Παραψυχολογίας:
Οι ρίζες της παραψυχολογίας μπορούν να εντοπιστούν στα τέλη του 19ου αιώνα, μια περίοδο που σημαδεύτηκε από την έξαρση του ενδιαφέροντος για τον πνευματισμό και τα ψυχικά φαινόμενα. Το 1882 ιδρύθηκε στο Λονδίνο η Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών (SPR), σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της οργανωμένης επιστημονικής έρευνας για τα παραφυσικά φαινόμενα. Οι προσπάθειες της SPR επικεντρώθηκαν στη διερεύνηση της τηλεπάθειας, της διόραση, της ψυχοκίνησης και άλλων ψυχικών εμπειριών.

Οι 11 χειρότερες ιστορικές γκάφες στην ανθρώπινη ιστορία

Σκοπός της Παραψυχολογίας:
Ο πρωταρχικός σκοπός της παραψυχολογίας είναι να διερευνήσει και να κατανοήσει φαινόμενα που βρίσκονται εκτός του πεδίου της συμβατικής επιστημονικής εξήγησης. Οι ερευνητές σε αυτόν τον τομέα διερευνούν εμπειρίες όπως η τηλεπάθεια , η πρόγνωση, η ψυχοκίνηση (νους πάνω στην ύλη) και μεταθανάτιες εμπειρίες! Απώτερος στόχος είναι να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του γνωστού και του άγνωστου, ρίχνοντας φως στα μυστήρια της συνείδησης και του ανθρώπινου δυναμικού.

παραψυχολογία παραφυσικό
Συμμετέχων σε πείραμα Ganzfeld. Οι υποστηρικτές λένε ότι τέτοια πειράματα έχουν δείξει στοιχεία τηλεπάθειας, ενώ επικριτές όπως ο Ray Hyman έχουν επισημάνει ότι δεν έχουν αναπαραχθεί ανεξάρτητα. Το συγκεκριμένο πείραμα είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να εξεταστούν άτομα για τηλεπάθεια. Η τεχνική αυτή -μια μορφή μέτριας αισθητηριακής στέρησης- αναπτύχθηκε για να καταστείλει γρήγορα τον νοητικό “θόρυβο” παρέχοντας ήπια, αδιαμόρφωτα ερεθίσματα στις οπτικές και ακουστικές αισθήσεις.

Πρωτοπόροι επιστήμονες:
Αρκετοί αξιόλογοι επιστήμονες έχουν αφιερώσει τη σταδιοδρομία τους στην παραψυχολογική έρευνα, αμφισβητώντας τα κοινωνικά πρότυπα και συμβάλλοντας στη νομιμοποίηση του τομέα. Μια τέτοια προσωπικότητα είναι ο J.B. Rhine, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Duke, ο οποίος διεξήγαγε πρωτοποριακά πειράματα για την εξωαισθητηριακή αντίληψη (ESP) τη δεκαετία του 1930. Το έργο του Rhine έθεσε τα θεμέλια για ελεγχόμενες εργαστηριακές μελέτες στην παραψυχολογία και έφερε επιστημονική αυστηρότητα στη διερεύνηση των ψυχικών φαινομένων.

Μια άλλη σημαίνουσα προσωπικότητα είναι ο Δρ Ντιν Ράντιν, ένας σύγχρονος ερευνητής γνωστός για το έργο του σχετικά με τη συνείδηση και τη διασύνδεση του νου. Ο Radin διεξήγαγε εκτεταμένα πειράματα σχετικά με την τηλεπάθεια και διερεύνησε τον πιθανό ρόλο της συνείδησης στη διαμόρφωση του φυσικού κόσμου.

Ανακαλύψεις:
Αν και η παραψυχολογία δεν έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη απτών εφευρέσεων με την παραδοσιακή έννοια, έχει ωθήσει την πρόοδο στην κατανόηση της συνείδησης και του νου. Ο τομέας έχει ανοίξει το δρόμο για καινοτόμες ερευνητικές μεθοδολογίες, όπως η χρήση αυστηρής στατιστικής ανάλυσης και πειραματικών ελέγχων για τη μελέτη παραφυσικών φαινομένων.

Μια αξιοσημείωτη εφεύρεση είναι η ανάπτυξη του πειράματος Ganzfeld, μια τεχνική που χρησιμοποιείται για τη δοκιμή της τηλεπάθειας υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Σε αυτό το πείραμα, οι συμμετέχοντες τοποθετούνται σε χαλαρή κατάσταση και εκτίθενται σε ήπια αισθητηριακή στέρηση, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ευνοεί την εξωαισθητηριακή αντίληψη.

Αντιπαραθέσεις και επικρίσεις:
Παρά τη συμβολή της παραψυχολογίας στην κατανόηση της συνείδησης, δεν έχει μείνει χωρίς αντιπαραθέσεις. Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι η έλλειψη συνεπών, αναπαραγωγικών αποτελεσμάτων στα παραψυχολογικά πειράματα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εγκυρότητα των υπό διερεύνηση φαινομένων. Η επιστημονική κοινότητα παραμένει διχασμένη ως προς την αποδοχή της παραψυχολογίας ως νόμιμου επιστημονικού κλάδου, παρόλα αυτά εργαστήρια παραψυχολογίας λειτουργούν σήμερα σε δύο αμερικανικά πανεπιστήμια – συγκεκριμένα, στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και στο Εργαστήριο Veritas του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Ταυτόχρονα, ανεξάρτητα ινστιτούτα ασχολούνται με ανάλογες ερευνητικές πρωτοβουλίες. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Ευρώπη, ο κύριος κόμβος της παραψυχολογικής έρευνας βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ιδιωτική χρηματοδότηση στηρίζει εργαστήρια σε διάφορα πανεπιστήμια, όπως το Εδιμβούργο, το Νορθάμπτον, το Λίβερπουλ και άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπου κάποια από αυτά μετρούν περισσότερο απο 100 χρόνια.

Οι 10 χειρότερες χρονιές στην ιστορία που δε θα ήθελες να ζήσεις

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr