Η 4η Ιανουαρίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Braille, μια ευκαιρία για να τιμήσουμε τον δημιουργό Louis Braille και τον κώδικα που μεταμόρφωσε τη ζωή των τυφλών παγκοσμίως.
Η 4η Ιανουαρίου αφιερώνεται κάθε χρόνο στη μνήμη του Louis Braille, ο οποίος δημιούργησε τον κώδικα Braille πριν από δύο αιώνες, αλλάζοντας τη ζωή εκατομμυρίων τυφλών παγκοσμίως. Η Παγκόσμια Ένωση Τυφλών θεσπίζει την παγκόσμια ημέρα Braille για να τιμήσει το έργο του Braille, ο οποίος γεννήθηκε στη Γαλλία στις 4 Ιανουαρίου 1809.
Ο Louis Braille ανέπτυξε τον κώδικα Braille όταν φοιτούσε στο Εθνικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι, έχοντας χάσει την όρασή του σε πολύ νεαρή ηλικία. Βασίστηκε στο σύστημα “νυχτερινής γραφής” του λοχαγού Charles Barbier, που είχε επινοήσει για επικοινωνία στον στρατό κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ο κώδικας Braille δεν ανήκει σε μια συγκεκριμένη γλώσσα, αλλά είναι ένα σύστημα γραφής και ανάγνωσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές γλώσσες, όπως η κινεζική, η ισπανική, η αγγλική και η ελληνική.
Εκτός από τον κώδικά του, ο Louis Braille έχει δώσει το όνομά του σε έναν αστεροειδή, τον 9969 Braille, που “βαπτίστηκε” έτσι από τη NASA. Σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 253 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, με 36 εκατομμύρια εξ αυτών να είναι τυφλοί και 217 εκατομμύρια να έχουν μέτρια έως σοβαρή εξασθένιση όρασης.
Παρά τη σημαντικότητα του Κώδικα Braille, οι περισσότεροι τυφλοί σήμερα δεν τον χρησιμοποιούν, καθώς η τεχνολογική εξέλιξη έχει εισάγει νέα μέσα επικοινωνίας και εκπαίδευσης. Έρευνες καταδεικνύουν ότι ο αριθμός ανθρώπων με τύφλωση που χρησιμοποιούν τον Κώδικα Braille μειώνεται συνεχώς, καθώς προτιμούν άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως λογισμικά αναγνώρισης φωνής και ηχητικά βιβλία.
Για τα μαθηματικά, υπάρχει ο Κώδικας Nemeth, που εφευρέθηκε το 1946 από τον Δρ. Abraham Nemeth. Πρόκειται για ένα σύστημα συμβόλων “τύπου Braille” που βοηθά τους τυφλούς στη μελέτη, εκμάθηση και γραφή των μαθηματικών.
Στην Ελλάδα, ο Κώδικας Braille εισήχθη ως μέσο εκπαίδευσης των τυφλών το 1948, μετά την προσαρμογή του γαλλικού Κώδικα στο ελληνικό αλφάβητο από μια ομάδα ειδικών στη Λειψία της Γερμανίας. Υπάρχουν δύο “επίσημες” εκδοχές του Κώδικα στα ελληνικά: ο “Κώδικας Μπράιγ της ελληνικής γλώσσας” για την καθημερινή επικοινωνία και ο “Διεθνής Κώδικας Μπράιγ της ελληνικής γλώσσας” για την αναπαράσταση των γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου σε ξένες γλώσσες και στα μαθηματικά.
7 συμβουλές για τα παιδιά μας από τους ψυχολόγους του Χάρβαρντ