γοτθική λογοτεχνία

Πέπλα της αρετής και σκιές της αμαρτίας: Πώς η βικτωριανή Αγγλία γέννησε τη γοτθική λογοτεχνία;

Η βικτωριανή Αγγλία, γνωστή για τους αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες και τις άκαμπτες ηθικές προσδοκίες της, παρείχε το τέλειο σκηνικό για την εμφάνιση της γοτθικής λογοτεχνίας.

Σκοτεινά πετρόχτιστα σοκάκια, κλασικά γοτθικά κτίρια, προσεγμένες ενδυμασίες που για να φορεθούν χρειαζόταν ιεροτελεστία και χειροποίητα σκαλιστά έπιπλα, αυτές είναι οι πρώτες εικόνες που σου έρχονται όταν σου μιλούν για την βικτοριανή Αγγλία. Η βασιλεία της βασίλισσας Βικτώριας (1837-1901) χαρακτηριζόταν από ευπρέπεια και αυτοσυγκράτηση, αλλά κάτω από αυτή την πρόσοψη βρισκόταν μια κοινωνία που γοητευόταν από τις πιο σκοτεινές, απαγορευμένες πτυχές της ανθρώπινης φύσης. Διόλου περίεργο που αυτή η ένταση μεταξύ της κοινωνικής αρετής και της εσωτερικής φαυλότητας δημιούργησε γόνιμο έδαφος για γοτθικές ιστορίες.

Νέα σειρά στο Netflix για ένα από τα πιο αγαπητά βιβλία στην ιστορία της λογοτεχνίας

Η Βιομηχανική Επανάσταση έφερε νέα ευημερία για τη μεσαία τάξη, δημιουργώντας ελεύθερο χρόνο και δίψα για εντυπωσιακά αναγνώσματα. Η γοτθική λογοτεχνία, με τα υπερφυσικά της στοιχεία και τα θέματα τρόμου, χρησίμευσε ως διέξοδος από τις ασφυκτικές ηθικές προσδοκίες της εποχής. Ο «Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ, που γράφτηκε το 1897, βασίστηκε σε αυτά τα κοινωνικά ρεύματα. Ο Στόκερ, εμπνευσμένος από το περιβάλλον του -όπως το Αββαείο του Γουίτμπι- εμπλούτισε το μυθιστόρημά του με στοιχεία όπως η τρέλα, η δίψα για αίμα και το παραφυσικό. Το έργο του απηχούσε την αυξανόμενη γοητεία της βικτοριανής Αγγλίας για το υπερφυσικό, όπως φαίνεται στην εμμονή της εποχής με τον πνευματισμό, τις σεάνς και τα συναφή.

Το γοτθικό είδος δανείστηκε επίσης από ιστορίες τρόμου της πραγματικής ζωής. Οι βάναυσες δολοφονίες που διέπραξε ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης στο East End του Λονδίνου το 1888 προκάλεσαν κύματα σοκ και φόβου στην κοινωνία, διαμορφώνοντας αναμφίβολα την όρεξη του κοινού για ιστορίες με μακάβριο χαρακτήρα. Ομοίως, το έργο του Robert Louis Stevenson «Η παράξενη υπόθεση του Dr. Jekyll και του Mr. Hyde» (1886) έπαιξε με τα θέματα της δυαδικότητας και της τρέλας, δείχνοντας πως οι καταπιεσμένες επιθυμίες και οι σκοτεινές πτυχές της ανθρωπότητας μπορούσαν να διαπεράσουν τη βικτοριανή ευγένεια, που συμβολίζεται από τη μεταμόρφωση του Jekyll στον τερατώδη Hyde.

Το γοτθικό είδος ευδοκιμεί στην αλληλεπίδραση μεταξύ της κοινωνικής τάξης και του χάους, με τους άκαμπτους κώδικες συμπεριφοράς της βικτωριανής Αγγλίας να αποτελούν συχνά τον καμβά για την εξέγερση, τον τρόμο και το υπερφυσικό. Μέσα από αυτές τις αφηγήσεις, οι συγγραφείς επεξεργάζονται τα θέματα της καταπίεσης, του τερατώδους μέσα τους και των ταμπού, διαμορφώνοντας τη γοτθική λογοτεχνία σε ένα είδος που διαρκεί μέχρι σήμερα. Συνεχίζουμε και την αγαπάμε κι ας χρειάζεται καμιά φόρα να κρύβουμε κάποιο τρομακτικό βιβλίο στην κατάψυξη όπως έκανε ο Τζόι Τριμπιάνι στα «Φιλαράκια»

Διαβάστε περισσότερα για τη λογοτεχνία:

Η πρώτη παγκόσμια πόλη της λογοτεχνίας της UNESCO έβαλε τα “καλά της” και γιορτάζει

18 είδη λογοτεχνίας και τα βιβλία που πρέπει να διαβάσεις για να τα γνωρίσεις

Νέα σειρά στο Netflix για ένα από τα πιο αγαπητά βιβλία στην ιστορία της λογοτεχνίας

18 ενδιαφέροντα γεγονότα για τη λογοτεχνία που ίσως δε γνωρίζες

Η πρώτη παγκόσμια πόλη της λογοτεχνίας της UNESCO έβαλε τα “καλά της” και γιορτάζει

Παρατηρήσαμε πως τα «Φιλαράκια» διάβαζαν πολλά βιβλία και τα καταγράψαμε όλα

Πρέπει να διαβάσεις τα 6 κλασικά βιβλία που μπήκαν στις τάσεις του Booktok το 2024

Βιβλία που αξίζει να μισείς: Όταν η λογοτεχνία προκαλεί οργή

«Όπου καίνε βιβλία, θα καίνε τελικά και ανθρώπους»: Όταν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα είχαν κοινά «χόμπι»

5 εικαστικά έργα που εμπνεύστηκαν από τον κόσμο της λογοτεχνίας

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr