Ο καλλιτεχνικός κόσμος θρηνεί την απώλεια της καταξιωμένης ηθοποιού, Άννας Παναγιωτοπούλου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών.
Η ανακοίνωση ήρθε από τον Σταμάτη Κραουνάκη μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε ένα συγκλονιστικό μήνυμα, ο συνθέτης εξέφρασε: «Έφυγε η Άννα», συνοδεύοντάς το με ένα συγκλονιστικό βίντεο με την αείμνηστη ηθοποιό σε παλαιότερη παράσταση στο Ηρώδειο.
Το ταξίδι της Άννας ξεκίνησε το 1947 στην Κυψέλη, όπου άναψε το πάθος της για την υποκριτική. Παρά τις αντιδράσεις της αστικής της ανατροφής, αψήφησε τις αντιξοότητες και κυνήγησε τα όνειρά της. Η γνωριμία της με τον Σταμάτη Φασουλή στο Εθνικό Θέατρο σηματοδότησε την απαρχή μιας συνεργασίας που θα διαμόρφωνε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
Ως κομβικά μέλη του Ελεύθερου Θεάτρου, η Άννα και ο Σταμάτης πρωταγωνίστησαν σε αναγνωρισμένες παραγωγές όπως το «Και συ χτενίζεσαι», κερδίζοντας τη λατρεία του κοινού. Το ρεπερτόριό τους κυμαινόταν από τον Μπρεχτ μέχρι τον Χουρμούζη, μαγεύοντας το κοινό και εξασφαλίζοντας μια μόνιμη στέγη στο Άλσος Παγκρατίου.
Μετά το κλείσιμο του Ελεύθερου Θεάτρου, η Άννα και ο Σταμάτης ίδρυσαν την Ελεύθερη Σκηνή, συνεχίζοντας τις θεατρικές τους προσπάθειες με επιθεωρήσεις που ανέδειξαν το ταλέντο της Άννας τόσο στη σκηνή όσο και ως σεναριογράφος.
Ενώ η θεατρική της προσφορά ήταν βαθιά, η παρουσία της Άννας στην τηλεόραση εδραίωσε ακόμη περισσότερο την κληρονομιά της. Η ενσάρκωση της «Μαντάμ Σουσού» στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Δημήτρη Ψαθά παραμένει μια ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα της, που αγαπήθηκε τόσο από το κοινό όσο και από την ίδια.
Ο θάνατος της Άννας Παναγιωτοπούλου αφήνει ένα κενό στον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά το ανεξίτηλο σημάδι της στο ελληνικό θέατρο και την τηλεόραση διασφαλίζει ότι η μνήμη της θα παραμείνει μέσα από τις διαχρονικές ερμηνείες και τη συμβολή της στο πολιτιστικό τοπίο.
Τα παλαιότερα ελληνικά θέατρα που επιβίωσαν στο σύγχρονο τοπίο της Αθήνας