Ο πάπυρος του Δερβενίου: το παλαιότερο σωζόμενο βιβλίο της Ευρώπης. Ας ρίξουμε μια ματιά στις σελίδες του.
Έχοντας χαρακτηριστεί ως το αρχαιότερο ευανάγνωστο χειρόγραφο της Ευρώπης, ο Πάπυρος του Δερβενίου χρονολογείται από τη βασιλεία του Φιλίππου Β’ του Μακεδόνα, πιθανότατα μεταξύ 340 και 320 π.Χ. Αυτό το αξιοσημείωτο κειμήλιο της αρχαιότητας αποτελεί ένα παράθυρο στα φιλοσοφικά και θρησκευτικά ρεύματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)
Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου: 6 σημάδια που οδηγούν στη Βενετία
Μια ανακάλυψη ριζωμένη στην ιστορία
Ο πάπυρος πήρε το όνομά του από τον τόπο της ανακάλυψής του, μια τοποθεσία μόλις έξι μίλια βόρεια της Θεσσαλονίκης, στην Ελλάδα. Ανακαλύφθηκε το 1962 από τα απομεινάρια μιας νεκρικής πυράς μέσα σε έναν τάφο, το εύρημα απέδωσε επίσης έναν θησαυρό από μεταλλικά αντικείμενα, υπογραμμίζοντας τη χλιδή του τόπου ταφής. Σήμερα, ο πάπυρος του Δερβενίου φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίζει να ιντριγκάρει ιστορικούς και επισκέπτες.
Η αποκατάσταση των απανθρακωμένων υπολειμμάτων του παπύρου δεν ήταν μικρό κατόρθωμα. Αφού ξετύλιξαν και συνέδεσαν με κόπο τα εύθραυστα στρώματά του, οι μελετητές κατάφεραν να ανακτήσουν 26 στήλες κειμένου. Αν και τα κατώτερα τμήματα του χειρογράφου χάθηκαν από τις φλόγες, αυτό που απέμεινε προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες για την αρχαία ελληνική σκέψη.
Ένας φιλοσοφικός και θρησκευτικός θησαυρός
Ο πάπυρος του Δερβενίου χρησιμεύει ως αλληγορικός σχολιασμός ενός παλαιότερου ορφικού ποιήματος που εμβαθύνει στην προέλευση των θεών. Ως φιλοσοφική πραγματεία, γεφυρώνει τη μυθολογία και την πρώιμη ελληνική φιλοσοφική έρευνα, ρίχνοντας φως στις πεποιθήσεις της ορφικής παράδοσης, μιας μυστικιστικής λατρείας που συνδέεται με τον μυθικό ποιητή Ορφέα. Οι οπαδοί του Ορφισμού λάτρευαν την Περσεφόνη και τον Διόνυσο, θεούς που κατέβαιναν στον Κάτω Κόσμο και επέστρεφαν, ενσαρκώνοντας θέματα ζωής, θανάτου και αναγέννησης.
Η συγγραφή του παπύρου παραμένει θέμα επιστημονικής συζήτησης, με υποψηφίους τον Ευθύφρονα της Προσπάλτας, τον Διαγόρα της Μήλου και τον Στεσίμπροτο της Θάσου. Προσθέτοντας στην πολυπλοκότητά του, το κείμενο είναι ένα γλωσσικό μωσαϊκό, αναμειγνύοντας αττικές, ιωνικές και δωρικές ελληνικές διαλέκτους συχνά παρουσιάζοντας την ίδια λέξη σε διαφορετικές μορφές.
Η σημαντική αναγνώριση από την UNESCO
Ως το πρώτο ελληνικό τεχνούργημα που εγγράφηκε στο πρόγραμμα «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO, ο Πάπυρος του Δερβενίου κατέχει μια διακεκριμένη θέση στην παγκόσμια κληρονομιά. Το πρόγραμμα αυτό αναδεικνύει τους τεκμηριωμένους θησαυρούς της ανθρωπότητας, προστατεύοντάς τους από τη φθορά και διατηρώντας την πολιτιστική τους σημασία για τις μελλοντικές γενιές.
Διαβάστε περισσότερα για τα μυστήρια του αρχαίου κόσμου:
- Ο τάφος του Πλάτωνα: Οι Έλληνες αρχαιολόγοι απαντούν για την ιταλική ανακάλυψη
- Μέγας Αλέξανδρος: Ανακαλύφθηκε ο τάφος της μητέρας του Ολυμπιάδας; (ΒΙΝΤΕΟ)
- Αρχαία Ελλάδα: To σύμβολο της καρδιάς γεννήθηκε από τον Θεό Διόνυσο;
- Πώς ονομάζονταν οι μήνες στην Αρχαία Ελλάδα;
- Αρχαία Ελλάδα: 6 ιστορικά πρόσωπα που αμφισβητείται η ύπαρξή τους
- Το κρύο στην Αρχαία Ελλάδα: Πώς αντιμετώπιζαν οι Αρχαίοι Έλληνες τις χιονοπτώσεις και το ψύχος