Στα στούντιο της Paramount είναι υπό εξέλιξη μια νέα ταινία του “Star Trek,” αναμένεται δε να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους τον Απρίλιο.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με την πλοκή, οι φαν του “Star Trek” αναμένουν με ανυπομονησία αυτή τη νέα προσθήκη στον κινηματογραφικό κόσμο τους. Πιθανόν, η ταινία θα επεκτείνει περαιτέρω το εκτεταμένο σύμπαν του “Star Trek.”
Η σειρά “Star Trek” ξεκίνησε το μακρινό 1966 από τον δημιουργό της, Τζιν Ρόντεμπερι, έναν σεναριογράφο που είχε υπηρετήσει ως πιλότος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και παράλληλα ως αστυνομικός στο Λος Άντζελες. Η σειρά αντιμετώπισε τις ταραχές της εποχής, όπως φυλετικές συγκρούσεις και αντιπολεμικές διαδηλώσεις, αλλά προσέφερε μια ελπιδοφόρα όραση για το μέλλον.
Ο Ρόντεμπερι πίστευε ότι οι χαρακτήρες θα έπρεπε να αντιπροσωπεύουν τον καλύτερο εαυτό της ανθρωπότητας, δημιουργώντας μια ουτοπική πραγματικότητα μέσα από το “Star Trek.” Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, παρά την τάση της επιστημονικής φαντασίας για ζοφερά και δυστοπικά μελλοντικά σενάρια, το “Star Trek” ξεχωρίζει προσφέροντας έναν αισιόδοξο ορίζοντα για την ανθρωπότητα.
Ο χρηματιστής
Στα Original Series του Star Trek, προβλήθηκε η ιστορία του Ραλφ Οφενχάουζ, ένας χρηματιστής της Wall Street, μεταξύ των ετών 1966 και 1969. Αντιμετωπίζοντας ανίατη μυοκαρδιοπάθεια, επέλεξε να υποβληθεί σε κρυογονική, ελπίζοντας σε μελλοντική θεραπεία.
Το σώμα του τοποθετήθηκε σε διαστημική κάψουλα που παρασύρθηκε στο διάστημα για 400 χρόνια, μέχρι που το USS Enterprise τον ανακάλυψε το 2364. Ξυπνώντας, αντιλαμβάνεται ότι η θεραπεία υπάρχει, αλλά ο πλούτος του και οι επενδύσεις του έχουν εξαφανιστεί, καθώς και η αγαπημένη του Wall Street Journal.
Ο Πικάρ, κυβερνήτης του USS Enterprise, του εξηγεί ότι ο κόσμος έχει αλλάξει. Οι άνθρωποι δεν είναι πλέον εμμονικοί με τη συσσώρευση πλούτου, αλλά εργάζονται για την αυτοεκπαίδευση και την εξέλιξη του εαυτού τους και της ανθρωπότητας.
Όταν ο Οφενχάουζ επιστρέφει στη Γη του 24ου αιώνα, αντιμετωπίζει σύγχυση και αναρωτιέται πώς θα προσαρμοστεί σε έναν κόσμο που δεν είναι πλέον κεντρισμένος στη συσσώρευση πλούτου.
Η σπηλιά του Πλάτωνα
Ο Οφενχάουζ, όπως και όσοι ζουν μέσα στην επιρροή ενός συγκεκριμένου συστήματος όπως ο καπιταλισμός, συχνά δυσκολεύονται να φανταστούν μια εναλλακτική πραγματικότητα. Είναι σαν τους ανθρώπους στο Σπήλαιο του Πλάτωνα, που παρακολουθούν σκιές και νόμιζαν πως αυτές αποτελούν την πραγματικότητα.
Η “Αλληγορία του Σπηλαίου” που παρουσίασε ο Πλάτωνας αναδεικνύει τις επιπτώσεις της παιδείας και της έλλειψής της στην ανθρώπινη φύση. Όταν κάποιος απομακρύνεται από τις σκιές και εκτίθεται στο φως, μπορεί να διαπιστώσει την πραγματικότητα και την πηγή του φωτός, στην περίπτωση του παραδείγματος, τον Ήλιο.
Ωστόσο, η προσπάθεια εξήγησης αυτής της αλήθειας στους άλλους μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντίσταση και ακόμη και με εχθρότητα. Όπως συμβαίνει στο παράδειγμα, οι κάτοικοι της σπηλιάς απλά γελούν και απορρίπτουν τον “εκτός σπηλιάς” που προσπαθεί να μεταδώσει την αλήθεια.
Το Star Trek, με τον οπτικό του τρόπο, προσφέρει μια εναλλακτική όραση για το μέλλον, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεπεραστούν οι συνήθειες και οι πεποιθήσεις που έχουν ριζώσει βαθιά στην κοινωνία. Αυτή η ελπίδα για αλλαγή και εξέλιξη αποτελεί τη δύναμη του Star Trek και αναμένεται με αγωνία η νέα ταινία για να δούμε αν υπάρχει πραγματικά δυνατότητα να βγούμε από τη “σπηλιά” των συνήθειών μας.
20 χρόνια μετά: Επιβεβαιώθηκε το sequel του ”Polar Express” – Τι περιμένει τους θαυμαστές;