Φρόυντ

Ο Φρόυντ και οι 12 αλήθειες για τη ψυχή: «Το μεγαλύτερο αμάρτημά μας είναι πως… πουλάμε τον εαυτό μας σε τιμή ευκαιρίας»

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ (1856-1939) ήταν πρωτοπόρος Αυστριακός νευρολόγος και ιδρυτής της ψυχανάλυσης, ενός επαναστατικού κλάδου που μεταμόρφωσε την κατανόηση του ανθρώπινου νου. Το έργο του είχε βαθύ και διαρκή αντίκτυπο στη ψυχολογία, τη ψυχιατρική και στους ευρύτερους τομείς των κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού.

Το σημαντικότερο επίτευγμα του Φρόυντ ήταν η ανάπτυξη της ψυχανάλυσης, μιας θεωρίας του ανθρώπινου ψυχισμού που διερεύνησε το ασυνείδητο μυαλό και την επιρροή του στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Εισήγαγε πρωτοποριακές έννοιες όπως το ασυνείδητο, η καταπίεση και το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, οι οποίες προσέφεραν νέες γνώσεις για την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης σκέψης, των συναισθημάτων και των κινήτρων. Η έμφαση που έδωσε στον ρόλο των παιδικών εμπειριών στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των ενηλίκων αμφισβήτησε τις επικρατούσες πεποιθήσεις και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης αναπτυξιακής ψυχολογίας.

Επιπλέον, το κλινικό έργο του Φρόυντ άνοιξε το δρόμο για τη σύγχρονη πρακτική της ψυχοθεραπείας. Η “ομιλούσα θεραπεία” του περιελάμβανε την εμπλοκή των ασθενών σε ελεύθερους συνειρμούς και αυτοαναστοχασμό για την πρόσβαση και την επίλυση ασυνείδητων συγκρούσεων, μια μέθοδος που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα σε διάφορες μορφές.

Σίγκμουντ Φρόυντ:12 αλήθειες για την ανθρώπινη ψυχή

1.Το μεγαλύτερο αμάρτημά μας είναι πως πολύ συχνά πουλάμε τον εαυτό μας σε τιμή ευκαιρίας, και όταν το συνειδητοποιούμε εκ των υστέρων, να σου και το σφίξιμο στο στομάχι», θα σου πει με αχνό διφορούμενο χαμόγελο. «Δεν πειράζει όμως. Μόνο χάρη στα προβλήματα και τις αστοχίες μας αναπτυσσόμαστε διανοητικά και πνευματικά. Και από λάθος σε λάθος, τελικά, ανακαλύπτουμε τις πιο συναρπαστικές αλήθειες.

2.Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης.

3.Η μεγαλύτερη ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί ποτέ και που κι εγώ δεν έχω κατορθώσει να απαντήσω μετά από τριάντα χρόνια έρευνας, είναι: «τι θέλει μια γυναίκα;»

4.Πίσω από κάθε ισχυρή γυναίκα, κρύβεται ένας τυραννικός πατέρας.

5.Πού πάει μια σκέψη όταν έχει ξεχαστεί; (απάντηση: στο υποσυνείδητο)

Φρόυντ

6.Αν ένας άνθρωπος υπήρξε το αδιαμφισβήτητα αγαπημένο παιδί της μητέρας του, διατηρεί σε όλη του τη ζωή το αίσθημα θριάμβου, την πίστη στην επιτυχία, που συχνά οδηγεί πραγματικά στην επιτυχία.

7.Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί.

8.Η ερμηνεία των ονείρων είναι η βασιλική οδός για την εξερεύνηση του υποσυνείδητου.

9.Δεν μπορώ να σκεφτώ καμιά άλλη ανάγκη στην παιδική ηλικία τόσο δυνατή όσο η πατρική προστασία.

10.Ο ψυχαναλυτής θα πρέπει να είναι εντελώς ανέκφραστος προς τον ασθενή και —όπως ένας καθρέφτης— δεν θα πρέπει να δείχνει τίποτε άλλο πέρα απ’ αυτό που του δείχνουν.

Φρόυντ

11.Είμαστε έτσι φτιαγμένοι, ώστε να λαμβάνουμε έντονη απόλαυση από την αντίθεση, και πολύ μικρή απόλαυση από την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων.

12.Υποπτεύομαι ότι ο συνειδητός νους δεν είναι ολόκληρος ο νους. Στο βάθος, κάτω από το συνειδητό υπάρχει ένα υποσυνείδητο επίπεδο. Και ακόμα πιο πέρα από αυτό, υποπτεύομαι ότι υπάρχει ένα ασυνείδητο επίπεδο.

20 απόφθεγματα για τις γυναίκες που γέννησαν τον κόσμο μας

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2, 3

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr