Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Μέγας Αλέξανδρος τάφος

Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου: 6 σημάδια που οδηγούν στη Βενετία

O Andrew Michael Chugg είναι ένας συγγραφέας ιδιαίτερα γνωστός για την εκτεταμένη έρευνά του για τον Μέγα Αλέξανδρο, μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες  της ιστορίας.

Το έργο του Chugg εμβαθύνει στη ζωή, τον θάνατο και το διαρκές  μυστήριο γύρω από τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ένα θέμα που έχει γοητεύσει ιστορικούς και αρχαιολόγους για αιώνες. Η πιο διάσημη θεωρία του είναι ότι το σώμα του Αλεξάνδρου μπορεί να ήταν αυτό του Αγίου Μάρκου και να μεταφέρθηκε στη Βενετία, όπου σήμερα βρίσκεται η διάσημη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Στο βιβλίο του «The Lost Tomb of Alexander the Great», ο Chugg παρουσιάζει αυτή τη συναρπαστική θεωρία, συνδυάζοντας αρχαιολογικά στοιχεία αλλά και αρκετές εικασίες, Επισημαίνει ότι το σώμα του Αλεξάνδρου εξαφανίστηκε από τις ιστορικές μαρτυρίες γύρω στο 400μ.Χ, συμπίπτοντας με την ανάδυση των λειψάνων του Αγίου Μάρκου, που μαρτύρησε στην Αλεξάνδρεια.

Νέες δηλώσεις της Αρβελέρ: «Έφτασα 100 χρόνων για να βεβαιωθώ ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι στη Βεργίνα»

 

Η θεωρία του Andrew Michael Chugg σχετικά με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου σκιαγραφείται με πολλά βασικά σημεία:

  1. Εξαφάνιση του Σώματος του Αλεξάνδρου (γύρω στο 400 μ.Χ.): Η τελευταία γνωστή αναφορά στον τάφο του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια προέρχεται από τον Ιωάννη Χρυσόστομο, ο οποίος σημείωσε ότι στην εποχή του ο τάφος είχε εξαφανιστεί. Αυτό σηματοδότησε τη μυστηριώδη εξαφάνιση των λειψάνων του Αλεξάνδρου.
  2. Ανάδυση των Λειψάνων του Αγίου Μάρκου (4ος αιώνας): Την ίδια περίπου εποχή που εξαφανίστηκε ο τάφος του Αλεξάνδρου, αρχίζουν τα αρχεία να αναφέρουν το σώμα του Αγίου Μάρκου, του χριστιανού μάρτυρα της Αλεξάνδρειας. Ωστόσο, δεν υπήρχαν προηγούμενες αναφορές για τα λείψανα του Αγίου Μάρκου πριν από τον 4ο αιώνα.
  3. Ο Chugg αναφέρει ότι οι Αλεξανδρινοί, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν το σώμα του Αλέξανδρου κατά την άνοδο του Χριστιανισμού, μπορεί να το είχαν μεταμφιέσει ως το σώμα του Αγίου Μάρκου, δεδομένου ότι ο Αλέξανδρος κάποτε λατρευόταν ως θεός.
  4. Μεταφορά στη Βενετία (9ος αιώνας): Σύμφωνα με τον Chugg, όταν τα λείψανα του Αγίου Μάρκου μεταφέρθηκαν στη Βενετία τον 9ο αιώνα, μπορεί στην πραγματικότητα να ήταν τα λείψανα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  5. Μουμιοποίηση: Ο χρονογράφος Martino Da Canale, το 1275, περιέγραψε ότι είδε το σώμα του Αγίου Μάρκου στη Βενετία ως μουμιοποιημένο – μια πρακτική που δεν είναι τυπική για τους Χριστιανούς αλλά συνηθισμένη στην αρχαία Αίγυπτο, υποδηλώνοντας ότι το σώμα θα μπορούσε να είναι του Αλεξάνδρου.
  6. Μακεδονικά σύμβολα: Στην κρύπτη όπου φυλάσσονταν το σώμα του Αγίου Μάρκου, υπήρχε ένα πέτρινο ανάγλυφο με σύμβολα της αρχαίας Μακεδονίας, υποδηλώνοντας περαιτέρω μια σύνδεση με την πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ενώ αυτή η θεωρία παραμένει μια από τις πολλές που στροβιλίζονται γύρω από το μυστήριο του τελευταίου τόπου ανάπαυσης του Αλεξάνδρου, αιχμαλωτίζει τη φαντασία με το μείγμα ιστορίας, θρύλου και ίντριγκας. Μια δοκιμή DNA στα λείψανα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου θα μπορούσε ενδεχομένως να λύσει το ερώτημα μια για πάντα, αλλά ένα τέτοιο βήμα είναι απίθανο στο εγγύς μέλλον. Προς το παρόν, το μυστήριο παραμένει, διατηρώντας ζωντανή τη δελεαστική πιθανότητα τα λείψανα μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της ιστορίας να κρύβονται κάτω από τις μεγάλες καμάρες της Βενετίας.

Μέγας Αλέξανδρος στο Netflix: Καθηγητής του Cambridge προειδοποιεί για διαστρέβλωση της ιστορίας

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr