Στον αρχαιολογικό χώρο Garza στην αιγυπτιακή πόλη Faayoum, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν πρόσφατα μια σημαντική ταφική δομή και πορτραίτα που χρονολογούνται από την πτολεμαϊκή και τη ρωμαϊκή περίοδο.
Το Faayoum, αρχικά γνωστό ως Σεντέτ στα αρχαία αιγυπτιακά, ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια του Παλαιού Βασιλείου και αργότερα έγινε κέντρο λατρείας του θεού Σόμπεκ. Κατά τη διάρκεια του Πτολεμαϊκού Βασιλείου, μετονομάστηκε σε Αρσινόη και χρησίμευσε ως επίκεντρο της πτολεμαϊκής λατρείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η τοποθεσία Γκάρζα βρίσκεται υπό ανασκαφή από το 2016, αποκαλύπτοντας ένα μεγάλο ταφικό κτίριο κατασκευασμένο με πέτρινους όγκους. Η δομή αυτή, που βρίσκεται στο χωριό Γκάρζα (πρώην Φιλαδέλφεια), το οποίο ιδρύθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. στο πλαίσιο του προγράμματος γεωργικής αποκατάστασης του Πτολεμαίου Β’ Φιλάδελφου, περιέχει πολυάριθμους ταφικούς θαλάμους λαξευμένους στο βράχο ή επενδυμένους με πέτρα. Το δάπεδο της κύριας κατασκευής κοσμείται με ασβεστοκονίαμα και χρωματιστά πλακίδια τοποθετημένα σαν σκακιέρα.
Ανάμεσα στα ευρήματα περιλαμβάνονται περίτεχνα διακοσμημένες ξύλινες σαρκοφάγοι τόσο σε αρχαίο αιγυπτιακό όσο και σε αρχαίο ελληνικό στυλ, κεραμικά, ένα λεπτοδουλεμένο ξύλινο κουτί και μια συλλογή πορτραίτων, γνωστή ως πορτραίτα του Φαγιούμ. Ειδικότερα, τα πορτρέτα αυτά, που εκτελέστηκαν από τον 1ο έως τον 3ο αιώνα, ακολουθούν την ύστερη ελληνιστική παράδοση της Αλεξανδρινής Σχολής και θεωρούνται σημαντικό εύρημα – το πρώτο μετά τις ανασκαφές του Flinders Petrie το 1887 και το έργο του Von Kaufmann τα έτη 1910-11.
Η αρχαιολογική ομάδα βρήκε επίσης ένα άγαλμα από τερακότα μέσα σε μια ξύλινη σαρκοφάγο, που απεικονίζει είτε την Ίσιδα είτε την Αφροδίτη, μαζί με μια καλά διατηρημένη κρύπτη παπυρικών εγγράφων. Τα έγγραφα αυτά φέρουν επιγραφές τόσο στη δημοτική όσο και στην ελληνική γραφή, παρέχοντας πολύτιμες ιστορικές και πολιτιστικές πληροφορίες.
Δείτε τις φωτογραφίες: