Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Δημοσθένης αποφθέγματα

Ο οδηγός ζωής του Δημοσθένη μέσα από τα 10 απόφθεγματά του

Η σοφία των αρχαίων συνεχίζει να έχει απήχηση, υπερβαίνοντας τα χρονικά και πολιτισμικά όρια. Ανάμεσα σε αυτές τις διαχρονικές φωνές, ο Δημοσθένης, ένας από τους πιο σεβαστούς ρήτορες και πολιτικούς άνδρες της Αρχαίας Ελλάδας.

Στα αποφθέγματα που ακολουθούν, ο Δημοσθένης θίγει μια πληθώρα θεμάτων που παραμένουν εντυπωσιακά επίκαιρα: την ευθραυστότητα της εξουσίας που βασίζεται στην αδικία, τους κινδύνους της αυταπάτης, τη φυσική τάση για φθόνο και έπαινο, τη συσκότιση των αδικημάτων από την επιτυχία, την τρέλα που μπορεί να συνοδεύει απροσδόκητους θριάμβους και τον εγγενή κίνδυνο που ενέχει η κατάχρηση του ταλέντου. Επιπλέον, θίγει τις οικουμενικές ανθρώπινες εμπειρίες της ζήλιας, την παροδική φύση της τύχης και την ηθική ευθύνη των τυχερών να βοηθούν όσους βρίσκονται σε κίνδυνο.

15 αποφθέγματα από την ατέρμονη σοφία του Αριστοτέλη

10 αποφθέγματα του Δημοσθένη

  1. «Δεν μπορεί κανένας ν’ αποκτήσει δύναμη, σταθερή με αδικίες, επιορκίες και ψευτιές»
  2. «Δεν μπορεί να σταθεί η εξουσία, όταν στηρίζεται στην αδικία, στην επιορκία και στην προδοσία»
  3. «Δεν το ξέρουμε ότι όσο ζούμε είμαστε λίγο ή πολύ εκτεθειμένοι στις προσβολές της ζήλιας, αλλά μετά απ’ το θάνατό μας οι εχθροί μας μόνοι τους παύουν να μας μισούν;»
  4. «Δεν υπάρχει ευκολότερο πράγμα από το να ξεγελάει κανείς τον εαυτό του. Γιατί ό,τι επιθυμούμε, πρόθυμα και το πιστεύουμε. Η πραγματικότητα, όμως, πολλές φορές είναι διαφορετική»
  5. «Είναι σ’ όλους φυσική διάθεση ν’ ακούν με ευχαρίστηση να κατηγορούν τον πλησίον τους, καθώς και μ’ άλλο τόσο ενδιαφέρον ν’ ακούν εκείνους που τους επαινούν.»
  6. «Η επιτυχία πολλές φορές κρύβει και σκεπάζει τις κακές πράξεις των ανθρώπων»
  7. «Μεγάλες κι απροσδόκητες επιτυχίες, πολλές φορές οδηγούν σε ανόητες πράξεις»
  8. «Ό,τι η ψυχή επιθυμεί, αυτό και πιστεύει»
  9. «Όσο πιο ικανός είναι ένας άνθρωπος, τόσο περισσότερο είναι επικίνδυνος στην κοινωνία, αν κάνει κακή χρήση της ικανότητάς του»
  10. «Όσοι ευτυχούν πρέπει πάντοτε πρόθυμα να βοηθούν τους δυστυχείς, γιατί κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον»

Τα 5 πιο επιδραστικά βιβλία που διαμόρφωσαν την ανθρώπινη σκέψη και ιστορία

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr