Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Νόαμ Τσόμσκι θάνατος

Ο Νόαμ Τσόμσκι βγήκε από το νοσοκομείο, διαψεύδοντας τις φήμες περί θανάτου

Ο Νόαμ Τσόμσκι, ο διάσημος 95χρονος Αμερικανός γλωσσολόγος πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει οριστικά τις πρόσφατες διαδικτυακές φήμες για το θάνατό του.

Ο Τσόμσκι, κομβική μορφή της σύγχρονης γλωσσολογίας και εξέχων διανοούμενος επί δεκαετίες, λάμβανε ιατρική περίθαλψη στο νοσοκομείο Beneficência Portuguesa de São Paulo. Το νοσοκομείο επιβεβαίωσε το εξιτήριο του με μια σύντομη ανακοίνωση, σημειώνοντας: “Ο ασθενής Avran Noam Chomsky πήρε εξιτήριο και θα συνεχίσει τη θεραπεία του στο σπίτι του”, χωρίς να παρέχει πρόσθετες λεπτομέρειες.

Η ανακοίνωση αυτή ακολούθησε ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι ο σεβαστός 95χρονος λόγιος είχε πεθάνει. Η σύζυγός του, Βαλέρια Τσόμσκι, διέψευσε τις φήμες αυτές, καθησυχάζοντας το Γαλλικό Πρακτορείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: «Είναι ψέμα, πηγαίνει καλά».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de São Paulo, ο Τσόμσκι είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη δεξιά ημιπληγία. Η Βαλέρια Τσόμσκι, η οποία είναι Βραζιλιάνα, και ο Νόαμ έχουν κατοικία στην πόλη από το 2015.

Νόαμ Τσόμσκι θάνατος
Πηγή φωτογραφίας

Ο Νόαμ Τσόμσκι εξυμνείται ως ένας από τους πιο επιδραστικούς μαχητικούς διανοούμενους της εποχής μας. Έφερε επανάσταση στον τομέα της γλωσσολογίας με το θεμελιώδες έργο του “Συντακτικές δομές” (εκδόθηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Νεφέλη το 1991), στο οποίο υποστήριξε ότι η γλώσσα είναι μια έμφυτη ανθρώπινη λειτουργία που διέπεται από μια έμφυτη “παγκόσμια γραμματική”.

Πέρα από τη συμβολή του στη γλωσσολογία, ο Τσόμσκι είναι ευρέως γνωστός για τη σφοδρή κριτική που άσκησε στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς και στις πρακτικές των μέσων ενημέρωσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ού και του 21ου αιώνα. Αντιτάχθηκε σθεναρά στον πόλεμο του Βιετνάμ και στην εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και διατηρούσε διαλόγους με  αριστερούς ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Ούγκο Τσάβες και ο σημερινός πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ο Τσόμσκι διετέλεσε μέλος του διδακτικού προσωπικού του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) για πολλά χρόνια και σήμερα κατέχει τη θέση του επίτιμου καθηγητή γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

 

Νόαμ Τσόμσκι: «Η εκπαίδευση είναι ένα σύστημα επιβαλλόμενης άγνοιας»

 

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr