Ο Ζαν-Ζακ Ρουσσώ (1712-1778) ήταν σημαντικός φιλόσοφος, συγγραφέας και στοχαστής της εποχής του Διαφωτισμού
Το πιο διάσημο έργο του Ρουσσώ είναι “Το κοινωνικό συμβόλαιο” (1762), όπου εξέθεσε τις ιδέες του για τη φύση της κυβέρνησης και την έννοια του κοινωνικού συμβολαίου. Υποστήριξε ότι τα άτομα ενώνονται σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο για να σχηματίσουν μια δίκαιη κοινωνία, όπου η γενική βούληση του λαού θα πρέπει να αποτελεί το θεμέλιο της κυβέρνησης, εξασφαλίζοντας την ελευθερία και την ισότητα. Οι ιδέες του έθεσαν τις βάσεις για τη σύγχρονη δημοκρατική σκέψη και την ανάπτυξη των πολιτικών θεσμών.
Στην πραγματεία του “Emile, ή Περί παιδείας” (1762), ο Ρουσσώ τόνισε τη σημασία της φυσικής αγωγής και της καλλιέργειας της έμφυτης καλοσύνης του παιδιού. Ήταν υπέρμαχος της βιωματικής μάθησης και πίστευε στη σημασία της ατομικής ελευθερίας στην εκπαίδευση.
Τα λογοτεχνικά έργα του Ρουσσώ, συμπεριλαμβανομένων των αυτοβιογραφικών του “Εξομολογήσεων” (που εκδόθηκαν μετά θάνατον), είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της σύγχρονης αυτοβιογραφίας και του ρομαντικού κινήματος. Τα γραπτά του συνεχίζουν να μελετώνται και να συζητούνται για τις ιδέες τους σχετικά με την ανθρώπινη φύση, την πολιτική και την εκπαίδευση, καθιστώντας τον Ζαν-Ζακ Ρουσσώ μια σημαντική μορφή στην πνευματική ιστορία του Διαφωτισμού.
13 αποφθέγματα του Ζαν-Ζακ Ρουσσώ
1.Μισώ τα βιβλία, γιατί το μόνο που κάνουν είναι να μαθαίνουν στους ανθρώπους να μιλούν για πράγματα που δεν καταλαβαίνουν.
2.Οι άντρες αγαπάνε λίγο και συχνά, ενώ οι γυναίκες πολύ και σπάνια.
3.Όταν ο λαός δεν θα ‘χει τίποτα πια να φάει, θα φάει τους πλούσιους.
4.Δεν είναι ικανός κανείς για υψηλές σκέψεις, όταν πρέπει να σκέπτεται πώς θα βγάλει το ψωμί του.
5.Ευτυχία δεν είναι να κάνεις αυτό που θέλεις, αλλά να μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις.
6.Υπάρχουν πάντα τέσσερις πλευρές σε κάθε ιστορία: η δική σου εκδοχή, η δική τους εκδοχή, η αλήθεια και αυτό που πραγματικά συνέβη.
7.Οι Άγγλοι νομίζουν ότι είναι ελεύθεροι, επειδή εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους κάθε πέντε χρόνια, πλην όμως είναι ελεύθεροι μόνο μια ημέρα κάθε πέντε χρόνια: την ημέρα των εκλογών.
8.Αν και η μετριοφροσύνη είναι φυσιολογική για έναν ενήλικο, δεν είναι φυσιολογική για ένα παιδί. Η μετριοφροσύνη αρχίζει με τη γνώση του Κακού.
9.Η ευγνωμοσύνη είναι ένα καθήκον που πρέπει κανείς να εκπληρώσει, αλλά που κανένας δεν έχει δικαίωμα να απαιτεί.
10.Είναι αφύσικο για μια πλειοψηφία να κυβερνά, επειδή μια πλειοψηφία σπάνια μπορεί να είναι οργανωμένη και ενωμένη για κοινή δράση, ενώ μια μειοψηφία μπορεί.
11.Δεν μπορείς να βρεις μεγαλύτερη σοφία από την καλοσύνη.
12.Μπορεί να μην είμαι καλύτερος, αλλά τουλάχιστον είμαι διαφορετικός.
13. Ο πιο ευτυχισμένος είναι αυτός που υποφέρει λιγότερο. Ο πιο δυστυχισμένος είναι αυτός που απολαμβάνει λιγότερο.