Search
Close this search box.
Αμαντέο Μοντιλιάνι αποφθέγματα

Ο Αμαντέο Μοντιλιάνι μέσα από 6 αποφθέγματα: «Το καθήκον σου στη ζωή είναι να σώσεις το όνειρο σου»

Αμαντέο Μοντιλιάνι: Η ζωή του…καταραμένου ζωγράφου

Ο Αμαντέο Μοντιλιάνι είναι από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου του 1884 στο λιμάνι του Λιβόρνο στην Ιταλία και πέθανε στις 24 Ιανουαρίου του 1920. Έπασχε από φυματίωση αλλά το κρατούσε κρυφό για να αποφύγει το στιγματισμό από την κοινή γνώμη. Αυτή του η ασθένεια όμως δεν τον έκανε να ενδιαφερθεί περισσότερο για την υγεία του. Το αντίθετο μάλιστα. Περιμένοντας τον θάνατο ζούσε μια ζωή γεμάτη από καταχρήσεις και περιτριγυρισμένος από γυναίκες.

Το 1906 αποφασίζει να πάει στο Παρίσι όπου πολύ εύκολα γοητεύει με την μποέμικη προσωπικότητα του και γίνεται γρήγορα γνωστός. Εκεί θα γνωριστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως για παράδειγμα με τον Πικάσο, ο οποίος έλεγε χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος που ξέρει να ντυθεί στο Παρίσι και αυτός είναι ο Μοντιλιάνι.»

Αμαντέο Μοντιλιάνι αποφθέγματα

Ο Μοντιλιάνι παρά την φήμη του δεν ενδιαφέρονταν τόσο για τη ζωγραφική. Ο ίδιος έλεγε πως ζωγραφίζει για βιοποριστικούς λόγους και πως η πραγματική αγάπη του είναι η γλυπτική.

Του δόθηκε ο χαρακτηρισμός του καταραμένου καλλιτέχνη, πράγμα που είναι λογικό αν αναλογιστούμε την τραγικότητα της ζωής του και του διονυσιακού βίου του. Τα έργα του σήμερα κοστίζουν μια περιουσία και ο ίδιος ανήκει στο πάνθεο των ζωγράφων.

6 αποφθέγματα του Μοντιλιάνι

  1. Το καθήκον σου στη ζωή είναι να σώσεις το όνειρο σου.
  2. Η ευτυχία είναι ένας άγγελος με σοβαρό πρόσωπο.
  3. Η ζωή είναι ένα δώρο, ορισμένων προς το πλήθος: Εκείνων που ξέρουν και κατέχουν προς εκείνους που δεν ξέρουν και δεν κατέχουν.
  4. θα ήθελα η ζωή μου να ήταν ένα πλουσιοπάροχο ποτάμι που κυλάει χαρμόσυνα πάνω στη γη.
  5. Όταν γνωρίσω την ψυχή σου, θα ζωγραφίσω τα μάτια σου.
  6. Για μένα το τοπίο, η νεκρή φύση δεν υπάρχουν στην ζωγραφική. Για να δουλέψω χρειάζομαι ένα ζωντανό πλάσμα να το βλέπω μπροστά μου.

Κείμενο: Ηρακλής Μίγδος (Lavart)

Φωτογραφία εξωφύλλου

Η ρευστή δυναμική του συναισθήματος από τον Νικόλαο Σχίζα

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr