Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ομοφυλόφιλα ζευγάρια: Ποιες είναι οι 19 ευρωπαικές χώρες που επιτρέπουν την τεκνοθεσία;

Παγκοσμίως, η πορεία προς τη τεκνοθεσία για τα ζευγάρια του ιδίου φύλου είναι γεμάτη προκλήσεις λόγω της έλλειψης νομικής αναγνώρισης, όμως υπάρχουν χώρες που έχουν επιτρέψει τη δυνατότητα τεκνοθεσίας.

Πάμε να «ρίξουμε» μια σύντομη ματιά σ’ αυτό το τοπίο.

Η ομοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα: Υπήρχε; Αν ναι, πώς την αντιμετώπιζαν οι Αθηναίοι;

40 χώρες, επιτρέπουν στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να υιοθετήσουν παιδιά. 

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων, Αμφιφυλόφιλων, Τρανς και Διεμφυλικών (ILGA), λιγότερα από το ένα πέμπτο των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 40 χώρες, επιτρέπουν στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να υιοθετήσουν παιδιά.

Οι χώρες αυτές βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική και συχνά συμπίπτουν με κράτη που αναγνωρίζουν γάμους ή συμπράξεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Αν και η υιοθεσία αποτελεί επιλογή σε ορισμένες χώρες, συχνά υπάρχει έλλειψη παιδιών που μπορούν να υιοθετηθούν, γεγονός που ωθεί πολλά ζευγάρια του ιδίου φύλου να διερευνήσουν εναλλακτικές μεθόδους δημιουργίας οικογένειας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση και η παρένθετη μητρότητα.

Για τα ζευγάρια ανδρών, αυτό συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση του σπέρματος ενός συντρόφου με μια παρένθετη μητέρα, ενώ τα λεσβιακά ζευγάρια συχνά χρησιμοποιούν σπέρμα δωρητή για τη γονιμοποίηση του ωαρίου της μιας συντρόφου.

Ωστόσο, η πρόσβαση σε θεραπείες γονιμότητας ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των χωρών, με ορισμένες, όπως η Γαλλία, να παρέχουν μόλις πρόσφατα στα λεσβιακά ζευγάρια πρόσβαση σε τέτοιες υπηρεσίες.

Η παρένθετη μητρότητα παρουσιάζει τις δικές της προκλήσεις, καθώς πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες απαγορεύουν σε μεγάλο βαθμό την πρακτική αυτή.

Ενώ η παρένθετη μητρότητα είναι νόμιμη σε χώρες όπως ο Καναδάς και ορισμένα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, το νομικό καθεστώς των γονέων μπορεί να είναι αβέβαιο, ιδίως όταν επιστρέφουν στην Ευρώπη.

Η Ιταλία, για παράδειγμα, υπό την παρούσα κυβέρνηση, έχει σταματήσει να καταγράφει τα παιδιά που γεννιούνται από ομοφυλόφιλα ζευγάρια μέσω παρένθετης μητρότητας στο εξωτερικό.

Μόνο μια χούφτα χώρες επεκτείνουν ρητά τα δικαιώματα παρένθετης μητρότητας σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής, του Ισραήλ και της Κούβας.

Η Ουκρανία, η οποία κάποτε αποτελούσε δημοφιλή προορισμό για παρένθετη μητρότητα, περιορίζει πλέον την πρακτική αυτή σε παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια.

Η Ρωσία έχει απαγορεύσει σε όλους τους ξένους να επιδιώκουν παρένθετη μητρότητα εντός των συνόρων της.

Το νομικό τοπίο που περιβάλλει τα δικαιώματα γονέων του ιδίου φύλου είναι πολύπλοκο και διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα, θέτοντας σημαντικά εμπόδια για τα ζευγάρια που επιθυμούν να δημιουργήσουν οικογένεια μέσω υιοθεσίας, εξωσωματικής γονιμοποίησης ή παρένθετης μητρότητας.

Ευρωπαϊκές χώρες που επιτρέπουν την τεκνοθεσία.

Δεκαεννέα ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπουν την πλήρη κοινή υιοθεσία από ομοφυλόφυλα ζευγάρια, μεταξύ των οποίων η Ανδόρα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Δανία, η Εσθονία (από το 2024), η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Άγιος Μαρίνος επιτρέπει την υιοθεσία θετού παιδιού υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ενώ στην Ιταλία, η υιοθεσία θετού παιδιού αναγνωρίζεται από το 2016 μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Επιπλέον, εξαρτημένα εδάφη όπως η Αγία Ελένη, η Ανάληψη και το Τριστάν ντα Κούνια, τα Νησιά Κέιμαν, το Γιβραλτάρ, οι Νήσοι Φόκλαντ, το Γκέρνσεϊ, η Γροιλανδία, οι Νήσοι Φερόε, η Νήσος Μαν και το Τζέρσεϊ επιτρέπουν επίσης την κοινή υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Ορισμένες χώρες συζητούν επί του παρόντος να επιτρέψουν παρόμοια δικαιώματα υιοθεσίας.

Πρέπει τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να τεκνοθετούν; Ρωτήσαμε το ChatGPT

 

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr