Ποιοι είναι οι 8 παλαιότεροι «πίνακες» ζωγραφικής στον κόσμο; Διαθέτουμε και στην Ελλάδα αρχαίους πίνακες;
Οι 8 παλαιότεροι «πίνακες» ζωγραφικής στον κόσμο ανακαλύπτονται. Ενώ οι ζωγραφιές σπηλαίων αναγνωρίζονται ευρέως ως μερικά από τα αρχαιότερα έργα τέχνης που υπάρχουν, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την παρουσία πολυάριθμων αρχαίων ζωγραφικών έργων που ανακαλύφθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτά τα έργα τέχνης καλύπτουν χιλιάδες χρόνια, προερχόμενα από διάφορους πολιτισμούς, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του απόλυτου αρχαιότερου πίνακα ζωγραφικής. Ωστόσο, μπορούμε να εμβαθύνουμε στην ιστορία και να αναδείξουμε μερικούς από τους παλαιότερους γνωστούς πίνακες.
Οι 8 παλαιότεροι πίνακες ζωγραφικής στον κόσμο
8.Ο παλαιότερος βρετανικός πίνακας ζωγραφικής
Ημερομηνία: 1ος αιώνας μ.Χ.
Όνομα: The Lindisfarne Gospels
Θέμα: Θρησκευτικά
Υλικά: Περγαμηνή και χρωστικές ουσίες
Στο χώρο της βρετανικής τέχνης, οι πρώιμοι πίνακες συχνά έπαιρναν τη μορφή χειρογράφων, κυρίως με θρησκευτικά θέματα. Ένα από τα πιο αρχαία και εξαίσια παραδείγματα είναι τα Ευαγγέλια του Lindisfarne, ένα βιβλίο ηλικίας πλέον άνω των 1300 ετών. Το έργο τέχνης μέσα σε αυτό το χειρόγραφο είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένο. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι πίνακες αυτοί προϋπήρχαν του σχηματισμού της ίδιας της Αγγλίας και αποτελούν παράδειγμα μείγματος κελτικών, αγγλοσαξονικών και μεσογειακών καλλιτεχνικών στοιχείων.
Οι πίνακες μέσα στα Ευαγγέλια του Lindisfarne αντικατοπτρίζουν τη φύση της τέχνης του πρώιμου Μεσαίωνα, κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου. Δημιουργήθηκαν σε περγαμηνή και χρησιμοποίησαν μια χρωματική παλέτα που περιλαμβάνει μαύρο/καφέ, κόκκινο, κίτρινο, πράσινο και μπλε, προερχόμενη από υλικά όπως ασπράδι αυγού και λάπις λάζουλι.
7.Η παλαιότερη ιαπωνική ζωγραφική
Ημερομηνία: 600 – 700 μ.Χ.
Όνομα: Painting from The Takamatsuzuka Tomb
Αντικείμενο: Απεικονίζει αυλικούς, γνωστούς ως “Asuka Beauties”.
Υλικά: Πηλός και άμμος με έγχρωμο φύλλο αλουμινίου
Ανάμεσα στους παλαιότερους γνωστούς ιαπωνικούς πίνακες ζωγραφικής, ένας ξεχωρίζει – το έργο τέχνης από τον τάφο Takamatsuzuka, που πιστεύεται ότι προέρχεται από τον 7ο αιώνα. Η ανακάλυψη αυτή, που έγινε από έναν αγρότη τη δεκαετία του 1960, περιλαμβάνει αρκετές τοιχογραφίες, με τις “Ομορφιές της Asuka” να είναι ιδιαίτερα γνωστές. Αυτές οι αυλικές απεικονίζονται με ενδυμασία κορεατικού τύπου, συνοδευόμενες από τέσσερις άνδρες και διάφορα ζώα. Θεωρούνται ως εθνικός θησαυρός της Ιαπωνίας.
6.Η παλαιότερη ινδική ζωγραφική
Ημερομηνία: 600 – 700 μ.Χ.
Όνομα: Paintings from the Sittanavasal Cave
Αντικείμενο: Η ζωγραφική του Σιβανταβάσαβαντα, η οποία είναι μια από τις πιο γνωστές ζωγραφιές της εποχής: Σιβαντάβα: Ανθρώπινες μορφές, ψάρια, ελέφαντες, πουλιά, χορευτές, τραγουδιστές.
Υλικά: Γύψος με χρώμα
Οι αρχαιότερες ζωγραφιές της Ινδίας διαφέρουν από την παραδοσιακή αντίληψη περί ζωγραφικής σε σπήλαια, καθώς κοσμούν τους τοίχους και την οροφή του σπηλαίου Sittanavasal. Αυτό σηματοδοτεί την παλαιότερη γνωστή απόπειρα εξωραϊσμού ενός εσωτερικού χώρου. Αυτές οι ζωγραφιές φιλοτεχνήθηκαν με την εφαρμογή γύψου και στη συνέχεια με την προσθήκη χρώματος.
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή είναι ότι τα έργα αυτά προέρχονται από τον 1ο αιώνα π.Χ., αλλά αργότερα επικαλύφθηκαν από διαφορετικό καλλιτέχνη. Σε αντίθεση με τους σύγχρονους πίνακες, αυτοί δεν ενσωματώνουν θρησκευτική εικονογραφία. Αντιθέτως, απεικονίζουν ανθρώπινες μορφές, υδρόβια ζωή, ελέφαντες, πουλιά, χορευτές και τραγουδιστές.
5.Η παλαιότερη ρωμαϊκή ζωγραφική
Ημερομηνία: 400 έως 100 π.Χ.
Όνομα Wall in the House of Sallust
Θέμα: Διακοσμητικό, χωρίς συγκεκριμένο θέμα
Υλικά: Στόκος και μπογιά
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι ρωμαϊκοί πίνακες ζωγραφικής, αν και όχι τόσο διάσημοι όσο η αρχιτεκτονική τους, υπήρχαν. Η Ρώμη επικεντρώθηκε κυρίως στα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα. Πολλοί ρωμαϊκοί πίνακες χάθηκαν εξαιτίας της έκρηξης του Βεζούβιου κοντά στην Πομπηία, όμως οι σωζόμενοι πίνακες χαρακτηρίζονται από απλότητα στη διακόσμηση.
Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα βρίσκεται στον τοίχο του Οίκου του Σαλούστου, μιας μεγαλοπρεπούς ρωμαϊκής κατοικίας στην Πομπηία. Οι ζωγραφισμένες επιφάνειες προσομοίαζαν την εμφάνιση του μαρμάρου, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση υπερυψωμένων τοίχων.
4. Το πιο αρχαίο κινεζικό έργο τέχνης
– Ημερομηνία: 475 – 221 π.Χ
– Όνομα:Silk Painting Depicting a Man Riding a Dragon
– Αντικείμενο: Μεταξωτή ζωγραφική που απεικονίζει έναν άνδρα να ιππεύει έναν δράκο.
Η γένεση της κινεζικής τέχνης βρίσκει τις ρίζες της στις: καλλιγραφικές απεικονίσεις. Ωστόσο, ένα από τα πρώτα παραδείγματα κινεζικής ζωγραφικής, που απεικονίζει θέματα πέραν της καλλιγραφίας, περιλαμβάνει την απεικόνιση ενός άνδρα με σπαθί να καβαλάει έναν δράκο. Αυτό το έργο τέχνης δεν είναι μόνο ένα από τα παλαιότερα παραδείγματα κινεζικής τέχνης, αλλά και μια πρώιμη μαρτυρία για τη χρήση του μεταξιού ως καμβά, που ενδεχομένως χρονολογείται από τον πέμπτο αιώνα π.Χ.
3. Το αρχαιότερο έργο τέχνης των Ετρούσκων
– Ημερομηνία: 690 π.Χ.
– Όνομα: Tomb of the Roaring Lions
– Αντικείμενο: Απεικονίζει ζώα τοποθετημένα σε σειρά
– Υλικά: Τοιχογραφία
Ο Τύμβος των Φουρτουνιασμένων Λιονταριών είναι ο αρχαιότερος ετρουσκικός τάφος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, καθιστώντας τους πίνακες στο εσωτερικό του μεταξύ των αρχαιότερων που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη. Αυτός ο τάφος, που χρονολογείται περίπου στο 690 π.Χ., πιστεύεται ότι ήταν η τελευταία κατοικία ενός πρίγκιπα πολεμιστή.
Το πρωταρχικό θέμα των πινάκων περιστρέφεται γύρω από ζώα, τα οποία αρχικά θεωρούνταν λιοντάρια, αλλά σήμερα πιστεύεται ευρέως ότι αναπαριστούν ελάφια ή άλογα, σύμφωνα με τους περισσότερους ιστορικούς τέχνης. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο τάφος αυτός παρέμεινε κρυμμένος μέχρι το 2006, όταν ένας τυμβωρύχος αποκάλυψε τη θέση του στις αρχές. Παράλληλα με αυτές τις ζωγραφιές, ο τάφος αποκάλυψε διάφορα άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα, όπως ένα ξίφος, ελληνικά αγγεία, ένα άρμα και μεταλλικές σούβλες ψησίματος κρέατος.
Οι πραγματικές ζωγραφιές αποδίδονται σε αποχρώσεις του κόκκινου και του μαύρου, αποτελώντας ενδεχομένως τις παλαιότερες σωζόμενες δυτικές ζωγραφιές εκτός της κατηγορίας των σπηλαιογραφιών.
2. Τα πιο αρχαία ελληνικά έργα τέχνης
– Ημερομηνία: Από το 1600 π.Χ.
– Όνομα: Η τοιχογραφία της Χορεύτριας από την Κνωσσό
– Θέμα: Απεικονίζει το πάνω μέρος του κορμού μιας γυναίκας που χορεύει.
– Υλικά: Κατασκευασμένα σε κεραμικά και διακοσμημένα με χρώμα
Η παλαιότερη γνωστή ελληνική ζωγραφική προέρχεται από τους Μινωίτες, που φημίζονταν για την εξειδίκευσή τους στην αγγειοπλαστική και τα ζωγραφισμένα κεραμικά. Το συγκεκριμένο τεχνούργημα, που χρονολογείται περίπου στο 1600 π.Χ., διακρίνεται για την αξιοσημείωτη λεπτομέρειά του.
Ενώ η ταυτότητα της απεικονιζόμενης γυναίκας παραμένει καλυμμένη από μυστήριο -το όνομα και η ύπαρξή της είναι άγνωστα- ο καλλιτέχνης που είναι υπεύθυνος για το έργο αυτό είναι εξίσου αινιγματικός. Είναι πιθανό ότι ο καλλιτέχνης δεν είχε προσωπική γνώση του θέματος. Αυτό που διακρίνεται, ωστόσο, είναι ότι η γυναίκα είναι στολισμένη με την παραδοσιακή μινωική ενδυμασία, με το χαρακτηριστικό μινωικό χτένισμα.
1. Το πιο αρχαίο αιγυπτιακό έργο τέχνης
– Ημερομηνία: Από το 3.500 π.Χ.
– Όνομα: The Painted Tomb at Hierakonpolis
– Θέμα: “Ο ζωγραφικός πίνακας της Ιερώνυμης Εκκλησίας. Απεικονίζει ανθρώπους, ζώα, βάρκες και σκηνές πολέμου.
– Υλικά: κατασκευασμένα σε γύψο και διακοσμημένα με χρώμα
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φημίζονται για τις καλλιτεχνικές τους εκφράσεις, ιδίως για τις τοιχογραφίες που κοσμούσαν τους τοίχους των τάφων, οι οποίες εξυπηρετούσαν τη μετάβασης των νεκρών στη μετά θάνατον ζωή.
Το συγκεκριμένο έργο, που προέρχεται από τον Ζωγραφισμένο Τάφο στην Ιερακωνπόλη, μπορεί να εντοπιστεί στην προδυναστική περίοδο της αιγυπτιακής ιστορίας, μια χιλιετίας πριν από την εμφάνιση εμβληματικών μορφών όπως ο Τουταγχαμών και η Νεφερτίτη. Οι μελετητές πιστεύουν ότι ο πίνακας αυτός εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου, από διάφορους καλλιτέχνες να συνεισφέρουν και να αναθεωρούν διάφορα στοιχεία.
Ο πίνακας απεικονίζει ένα πλήθος σκηνών, αποτυπώνοντας διάφορες μορφές ανθρώπινης δραστηριότητας, ζώα, βάρκες, ακόμη και πολεμικές συγκρούσεις. Όσον αφορά την ερμηνεία, πιστεύεται ότι απεικονίζει την άφιξη των Ασιατών στην Αίγυπτο και την τελική εγκαθίδρυση ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των δύο πολιτισμών.