Search
Close this search box.
José Alberto Gutierrez βιβλιοθηκάριος στην Κολομβία

Οδηγός απορριμματοφόρου δημιούργησε ένα λογοτεχνικό καταφύγιο: «Η δύναμη των λέξεων» (ΒΙΝΤΕΟ)

José Alberto Gutierrez: Ένας άγγελος βιβλιοθηκάριος στην Κολομβία

Ο José Alberto Gutierrez, ένας 53χρονος οδηγός απορριμματοφόρου από την Μπογκοτά της Κολομβίας, έχει μετατρέψει χιλιάδες πεταμένα βιβλία σε έναν θησαυρό γνώσεων για φτωχά παιδιά. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, έχει συλλέξει 25.000 βιβλία από τα σκουπίδια, δημιουργώντας μια βιβλιοθήκη που ονόμασε εύστοχα «Η δύναμη των λέξεων». Είναι η ζωντανή απόδειξη πως οι άνθρωποι δεν σταματούν να είναι όμορφοι.

Η γένεση μιας μοναδικής βιβλιοθήκης

Το ταξίδι ξεκίνησε το 1997, όταν ο Χοσέ ανακάλυψε ότι πολλά βιβλία πετιόντουσαν. Το πρώτο βιβλίο που διέσωσε ήταν ένα απόσπασμα από την Άννα Καρένινα του Τολστόι. Αυτή η ανακάλυψη πυροδότησε το πάθος του και σύντομα πρόσθεσε στην αυξανόμενη συλλογή του τον Μικρό Πρίγκιπα, έργα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και διάφορα μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές και σχολικά βιβλία. Τα βιβλία αυτά αποθηκεύτηκαν αρχικά στο σπίτι του στην εργατική συνοικία Nueva Gloria, νότια της Μπογκοτά.

Η προσπάθεια να σωθούν 90.000 βιβλία – Μεταξύ αυτών 20.000 είναι σπάνιες εκδόσεις

Επιπτώσεις στην κοινότητα και επέκταση

Η φήμη για τη συλλογή του Χοσέ εξαπλώθηκε και σύντομα οι γείτονες χτυπούσαν την πόρτα του για να δανειστούν βιβλία για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Μέχρι το 2000, ο όγκος των βιβλίων είχε αυξηθεί τόσο πολύ που ο José, με τη βοήθεια της συζύγου του Luz Merry Gutierrez και των τριών παιδιών τους, μετέτρεψε τα 90 τετραγωνικά μέτρα του ισογείου τους σε δωρεάν βιβλιοθήκη, ονομάζοντάς την «Η δύναμη των λέξεων».

Μια παγκόσμια εθελοντική προσπάθεια

Η επιτυχία της πρωτοβουλίας του Χοσέ προσέλκυσε εθελοντές από όλο τον κόσμο, πρόθυμους να βοηθήσουν αυτό το ζευγάρι που αγαπά τη λογοτεχνία. Ο José δηλώνει με υπερηφάνεια: «Νομίζω ότι είναι η μόνη βιβλιοθήκη στον κόσμο όπου τα βιβλία προσφέρονται σε όσους τα θέλουν πραγματικά». Πολλά από τα βιβλία που βρήκε ήταν σε κακή κατάσταση, αλλά η σύζυγός του, μοδίστρα, τα επισκεύασε επιδέξια σε ένα «νοσοκομείο γραμμάτων» που δημιούργησε.

José Alberto Gutierrez βιβλιοθηκάριος στην Κολομβία

José Alberto Gutierrez βιβλιοθηκάριος στην Κολομβία

Αναγνώριση και δωρεές

«Η δύναμη των λέξεων» απέκτησε φήμη σε όλη τη Λατινική Αμερική και ο Χοσέ προσκλήθηκε να μιλήσει σε φεστιβάλ βιβλίου στη Χιλή, το Μεξικό και την Κολομβία. Καθώς τα νέα για τη βιβλιοθήκη του εξαπλώνονταν, οι δωρεές βιβλίων έπεφταν βροχή από διάφορες πηγές. «Είναι μια υπέροχη κατάρα. Όσο περισσότερα βιβλία δίνουμε, τόσο περισσότερα βιβλία μας δίνουν”, λέει χαμογελώντας ο Χοσέ.

Μια αυξανόμενη συλλογή και εμβέλεια

Σήμερα, το σπίτι του Gutierrez είναι ένας λαβύρινθος βιβλίων, που φιλοξενεί πάνω από 25.000 τόμους. Ωστόσο, η βιβλιοθήκη έχει γεμίσει τόσο πολύ που τα παιδιά δεν μπορούν πλέον να την επισκέπτονται για να διαβάσουν. Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, ο Χοσέ και η οικογένειά του διανέμουν βιβλία σε όλη την Κολομβία, εστιάζοντας σε φτωχές περιοχές και σχολεία. «Τα βιβλία με μεταμόρφωσαν», λέει ο Χοσέ, γνωστός ως ο «Άρχοντας των Βιβλίων». Πιστεύει ότι πρέπει να μοιραστεί αυτή τη μεταμορφωτική δύναμη με άλλους.

Μελλοντικές φιλοδοξίες

Παρά τα επιτεύγματά του, ο Χοσέ έχει προσωπικούς στόχους που δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί. Στόχος του είναι να ολοκληρώσει την εκπαίδευση που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω της φτώχειας και να πάρει επιτέλους το απολυτήριο λυκείου. Ο José Alberto Gutierrez αποτελεί παράδειγμα για το πώς η αφοσίωση ενός ανθρώπου μπορεί να μετατρέψει τα σκουπίδια σε θησαυρό, παρέχοντας εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε αμέτρητα παιδιά.

Δείτε το βίντεο:

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Τα βραβευμένα ελληνικά βιβλία του 2023 που πρέπει να διαβάσουμε – Κρατικά λογοτεχνικά βραβεία

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr