Search
Close this search box.
Τζον Στάινμπεκ Νόμπελ

Ξεκλειδώσαμε 6 μυστικά της συγγραφικής επιτυχίας του Στάινμπεκ

Οι έξι συμβουλές του Τζον Στάινμπεκ για τον επίδοξο συγγραφέα και η ομιλία του για το βραβείο Νόμπελ.

Στη σφαίρα των λογοτεχνικών γιγάντων, λίγα ονόματα έχουν τόσο μεγάλη ηχηρότητα όσο ο Τζον Στάινμπεκ. Γνωστός για τη βαθιά ενσυναίσθηση και την οξεία κοινωνική του διορατικότητα, τα έργα του Στάινμπεκ έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στον κόσμο της λογοτεχνίας.

Μέσα σε αυτή τη συλλογή, αποκαλύπτουμε έξι ανεκτίμητες συμβουλές που μοιράστηκε ο Στάινμπεκ σε μια επιστολή του την ίδια χρονιά που έλαβε το βραβείο Νόμπελ. Αυτές οι συμβουλές, που αποσκοπούν στη διατήρηση της λογικής και την προώθηση της δημιουργικότητας, είναι τόσο επίκαιρες σήμερα όσο και τότε. Οι συμβουλές του Στάινμπεκ κυμαίνονται από την εστίαση στην καθημερινή πρόοδο μέχρι τη σημασία του αυθεντικού διαλόγου, παρέχοντας έναν ολοκληρωμένο οδηγό για συγγραφείς σε κάθε στάδιο της καριέρας τους.

Για να αποκτήσει κανείς εικόνα της διαδρομής του Στάινμπεκ προς τη λογοτεχνική καταξίωση, μπορεί να ανατρέξει στους προβληματισμούς του για την τέχνη της μυθοπλασίας από την έκδοση του The Paris Review το φθινόπωρο του 1975. Στη συλλογή αυτή περιλαμβάνονται έξι ανεκτίμητες συμβουλές συγγραφής που έγραψε σε επιστολή του προς έναν φίλο του την ίδια χρονιά που έλαβε το βραβείο Νόμπελ. Ο Στάινμπεκ σημειώνει με ειλικρίνεια: «Τα παρακάτω είναι μερικά από τα πράγματα που χρειάστηκε να κάνω για να μην τρελαθώ».

Τζον Στάινμπεκ: «θα βρίσκομαι και εκεί όπου τα παιδιά γελούν επειδή πεινούν μα ξέρουν ότι το δείπνο τα περιμένει»

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

1. Ξεχάστε τον τελικό στόχο: Εγκαταλείψτε την ιδέα ότι θα τελειώσετε ποτέ. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στο να γράφετε μία σελίδα την ημέρα χωρίς να σκέφτεστε τις 400 σελίδες που έχετε μπροστά σας. Με αυτόν τον τρόπο, όταν τελικά την ολοκληρώσετε, θα εκπλαγείτε ευχάριστα.

2. Γράψτε χωρίς αναστολές: Γράψτε όσο πιο ελεύθερα και γρήγορα γίνεται, βάζοντας τα πάντα στο χαρτί πριν αναθεωρήσετε. Αποφύγετε να ξαναγράφετε μέχρι να ολοκληρωθεί ολόκληρο το προσχέδιο, καθώς το ξαναγράψιμο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να αποφύγετε να προχωρήσετε και μπορεί να διαταράξει τη φυσική ροή και το ρυθμό της γραφής σας.

3. Στοχεύστε σε έναν μοναδικό αναγνώστη: Μην ανησυχείτε για ένα γενικευμένο κοινό, το οποίο μπορεί να είναι εκφοβιστικό και, σε αντίθεση με το θεατρικό κοινό, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Αντ’ αυτού, γράψτε για έναν συγκεκριμένο αναγνώστη, πραγματικό ή φανταστικό. Αυτή η εστίαση μπορεί να κάνει τη διαδικασία της συγγραφής λιγότερο τρομακτική και πιο προσωπική.

4. Παρακάμψτε προβληματικές ενότητες: Αν μια συγκεκριμένη σκηνή ή ενότητα σας δημιουργεί πρόβλημα, αλλά νιώθετε ότι είναι απαραίτητη, παρακάμψτε την προς το παρόν και συνεχίστε να γράφετε. Τελειώνοντας το προσχέδιο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το προβληματικό τμήμα δεν ανήκει τελικά εκεί.

5. Μείνετε αντικειμενικοί σχετικά με τη συγγραφή σας: Να είστε προσεκτικοί με το να προσκολληθείτε υπερβολικά σε κάποια μεμονωμένη σκηνή. Αν σας φαίνεται πιο πολύτιμη από το υπόλοιπο χειρόγραφο, μπορεί να μην ταιριάζει καλά με τη συνολική ιστορία.

6. Φωνάξτε τον διάλογο: Όταν γράφετε διάλογο, να τον λέτε δυνατά. Αυτή η πρακτική διασφαλίζει ότι ακούγεται φυσικός και αυθεντικός.

Ο Στάινμπεκ συμβουλεύει επιπλέον τους συγγραφείς να εμπιστεύονται τις αποσυνδέσεις και τα κενά στην αφήγησή τους. Εξηγεί: «Αν γράψατε αυτό που είδε πρώτα το μάτι σας και σταματήσατε, δείτε ξανά. Δείτε κάτι άλλο. Κάντε ένα άλμα σε μια άλλη εικόνα. Μην απαιτείτε από τον εαυτό σας να καταλάβετε τη σύνδεση. Μερικά από τα πιο λαμπρά πράγματα που συμβαίνουν στη μυθοπλασία συμβαίνουν όταν ο συγγραφέας επιτρέπει σε μια εικόνα που μοιάζει ασύνδετη να τον οδηγήσει μακριά από τη γραμμή που ακολουθούσε».

Αυτή η συλλογή συμβουλών και γνώσεων προσφέρει μια ματιά στο μυαλό ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, παρέχοντας στους επίδοξους συγγραφείς διαχρονικές συμβουλές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της δημιουργικής διαδικασίας.

Τζον Στάινμπεκ: 20 αποφθέγματα απ’ το αριστούργημά του «Τα σταφύλια της οργής»

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr