Ο Νόαμ Τσόμσκι έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό κατά την περίοδο του πρώτου μνημονίου και από τότε απέκτησε δυναμικούς οπαδούς αλλά και εχθρούς.
Ο Νόαμ Τσόμσκι αυτοπροσδιορίζεται ως ένας βαθιά αντιεξουσιαστής φιλόσοφος και πιστεύει πως η αμφισβήτηση είναι η αρχή της νόησης. Άσχετα από το εάν συμφωνεί μαζί του κάποιος ή όχι, ο Τσόμσκι έχει πραγματοποιήσει μια ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στη σύγχρονη φιλοσοφία και το μόνο σίγουρο είναι πως αξίζει να τον ακούσουμε.
14 αποφθέγματα του Νόαμ Τσόμσκι
- “Δεν γνώριζα ποτέ άλλη επιλογή από το να αμφισβητώ τα πάντα”.
- “Η εκπαίδευση είναι ένα σύστημα επιβαλλόμενης άγνοιας”. Δε νομίζω ότι η ψυχανάλυση έχει επιστημονική βάση. Αν δε μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί μια κατσαρίδα αποφασίζει να στρίψει αριστερά, πώς μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί ένας άνθρωπος αποφασίζει να κάνει κάτι;”.
- “Δε θα έπρεπε να ψάχνουμε για ήρωες, θα έπρεπε να ψάχνουμε για καλές ιδέες”.
- “Η αισιοδοξία είναι μια στρατηγική για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Γιατί αν δεν πιστεύετε ότι το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο, είναι απίθανο να αναλάβετε την ευθύνη να το κάνετε έτσι”.
- “Το χρήμα στην πολιτική είναι μια αγελάδα μετρητών για τα μέσα ενημέρωσης”. “Είναι επικίνδυνο όταν οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν την ιδιωτική τους ζωή”.
- “Αν υπήρχε ένας παρατηρητής στον Άρη, πιθανώς θα έμενε έκπληκτος που έχουμε επιβιώσει τόσο πολύ”.
- “Παντού, από τη λαϊκή κουλτούρα μέχρι το σύστημα προπαγάνδας, υπάρχει συνεχής πίεση για να νιώθουν οι άνθρωποι ότι είναι αβοήθητοι, ότι ο μόνος ρόλος που μπορούν να έχουν είναι να επικυρώνουν αποφάσεις και να καταναλώνουν”.
- “Όλοι ανησυχούν για το πώς θα σταματήσει η τρομοκρατία. Λοιπόν, υπάρχει πραγματικά ένας εύκολος τρόπος: Σταματήστε να συμμετέχετε σε αυτήν”.
- “Αν δεν πιστεύουμε στην ελευθερία της έκφρασης για τους ανθρώπους που περιφρονούμε, δεν πιστεύουμε καθόλου σε αυτήν”.
- “Αν το επιλέξουμε, μπορούμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο ανακουφιστικής ψευδαίσθησης”.
- “Είναι τρομοκρατία μόνο αν το κάνουν σε εμάς. Όταν εμείς τους κάνουμε πολύ χειρότερα, δεν είναι τρομοκρατία”.
- “Πώς γίνεται να έχουμε τόσες πολλές πληροφορίες, αλλά να γνωρίζουμε τόσο λίγα;”.
- “Βλέπετε, οι άνθρωποι με εξουσία καταλαβαίνουν ακριβώς ένα πράγμα: τη βία”.
- ”Δεν μου αρέσει η ετικέτα του διανοούμενου”.