Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ντάνι Ρόζεμπεργκ: Ο Ισραηλινός σκηνοθέτης θεωρεί πως «δεν είναι εύκολο» να μιλήσεις για το Παλαιστινιακό

Ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Ντάνι Ρόζεμπεργκ επιχειρεί να μιλήσει για το Παλαιστινιακό αλλά «δεν είναι εύκολο» όπως δηλώνει ο ίδιος.

«Ένα βράδυ, στάθηκα μόνος μου σε ένα φυλάκιο σε ένα στρατόπεδο στην έρημο της Ιουδαίας, ήμουν 18 ετών, έχοντας υπομείνει μήνες βίας, εκπαίδευσης και καυτό ήλιο. Σε μία αυθόρμητη απόφαση, κατέβηκα από τον πύργο παρατήρησης, ανέβηκα πάνω από τον φράχτη στο στρατόπεδο και άρχισα να τρέχω σε αυτό που πίστευα ότι ήταν η κατεύθυνση του κεντρικού δρόμου. Ο άνεμος κόντρα στο πρόσωπό μου επιβράδυνε το τρέξιμό μου, μετά από πολύ ώρα, ξαναβρήκα τα βήματά μου και γύρισα κρυφά στη βάση, με τη σκέψη η αποτυχημένη μου προσπάθεια για διαφυγή να μην ανακαλυφθεί ποτέ», αναφέρει ο Ντάνι Ρόζεμπεργκ.

Εν μέσω αδυσώπητων μαχών στα κατεχόμενα εδάφη, ένας 18χρονος Ισραηλινός εγκαταλείπει το στρατό και επιστρέφει στο Τελ Αβίβ για να βρει την κοπέλα του. Όμως οι ανώτεροί του πιστεύουν ότι τον κρατούν όμηρο, και με κάποιο τρόπο η απόδρασή του προς την ελευθερία μετατρέπεται ξαφνικά σε κάτι εξαιρετικά περίπλοκο και γεμάτο πολυάριθμα προβλήματα.

Αυτή είναι η ιστορία της νέας ταινίας του ισραηλινού σκηνοθέτη Ντάνι Ρόζεμπεργκ, της δεύτερης μετά το «Ο θάνατος του σινεμά, αλλά και του πατέρα μου». Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν κάτι που ο Ρόζεμπεργκ δεν είχε φανταστεί όταν περιέγραφε την πλοκή της ταινίας.

Η ταινία θα προβληθεί στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το «The Vanishing Soldier» από το Ισραήλ συμμετέχει στο διαγωνιστικό Meet the Neighbors+.

Όπως η ίδια η ζωή, το «The Vanishing Soldier» συνδυάζει την τραγωδία με το γέλιο σε ένα τρελό 24ωρο, όπου ο φόβος δίνει τη θέση του στην ελπίδα και ο ρομαντισμός στους εφιάλτες.

«ο Shlomi συνειδητοποιεί ότι είναι παγιδευμένος σε ένα αέναο κενό, κινούμενος μπρος-πίσω μεταξύ Γάζας και Τελ Αβίβ. Δεν μπορεί να ξεφύγει από το χάος και τη βία που επικρατεί. Είναι η ένταση μεταξύ πάθους και νόμου», λέει ο σκηνοθέτης για τον ήρωά του.

Ενώ με αφορμή την ιστορία του συμπληρώνει: «Θέλω να εμβαθύνω στην ουσία αυτού του γεγονότος, εκείνο το βράδυ που επαναστάτησα αλλά δεν το έφτασα ως το τέρμα. Προσπάθησα να αποκρυπτογραφήσω γιατί δεν έδρασα και γιατί ακόμα και σήμερα αποδέχομαι και παρά τις βιαιότητες και τα εγκλήματα που διαπράττονται στη χώρα μου, συνεχίζω να μένω εδώ».

Ο Ισραηλινός σκηνοθέτης αποφοίτησε με άριστα από το Sam Spiegel Film Σχολείο στην Ιερουσαλήμ, η πρώτη του ταινία, «The Death of / Ο κινηματογράφος και ο πατέρας μου» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών 2020 και κέρδισε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ.

Πηγή φωτογραφιών: 1, 2

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr