Ναός της Αφροδίτης ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στον βυθό του λιμανιού της πόλης Θώνης-Ηρακλείου στην Αίγυπτο.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν αρχαίο θησαυρό στο λιμάνι της βυθισμένης πόλης Θώνης-Ηρακλείου, περίπου τέσσερα μίλια από τις ακτές της Αιγύπτου, κάτω από τα νερά του κόλπου του Αμπουκίρ στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας (IEASM), το οποίο ανακάλυψε για πρώτη φορά τη χαμένη πόλη το 2000, διεξήγαγε την πιο πρόσφατη εξερεύνηση του χώρου σε συνεργασία με το Τμήμα Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Ο Γάλλος θαλάσσιος αρχαιολόγος και πρόεδρος του IEASM Franck Goddio ηγήθηκε της αποστολής, η οποία ερεύνησε το νότιο κανάλι της αρχαίας πόλης. Κάποια στιγμή τον 2ο αιώνα π.Χ., μια φυσική καταστροφή προκάλεσε την κατάρρευση τεράστιων πέτρινων όγκων από τον ναό του Άμμωνα, έναν σημαντικό χώρο για τις τελετουργίες των Φαραώ.
Οι πρόσφατες ανασκαφές απέδωσαν μια πληθώρα πολύτιμων αντικειμένων από το θησαυροφυλάκιο του ναού, συμπεριλαμβανομένων ασημένιων τελετουργικών οργάνων, χρυσών κοσμημάτων και αλαβάστρων που θα μπορούσαν να περιέχουν αρώματα.
“Είναι εξαιρετικά συγκινητική η ανακάλυψη τέτοιων λεπτών αντικειμένων, τα οποία επέζησαν ανέπαφα παρά τη βία και το μέγεθος του κατακλυσμού”, ανέφερε ο Goddio σε ανακοίνωσή του.
Η Θώνη-Ηράκλειο ήταν το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου για αιώνες, πριν ξεπεραστεί από την Αλεξάνδρεια, που ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο το 331 π.Χ. Η πόλη χάθηκε τελικά χάρη σε έναν συνδυασμό ανόδου της στάθμης της θάλασσας, σεισμών και τσουνάμι, που την εξαφάνισαν κάτω από τα κύματα μαζί με ένα μεγάλο τμήμα του δέλτα του Νείλου. Ήταν σε μεγάλο βαθμό ξεχασμένη για αιώνες, μέχρι που οι αρχαιολόγοι του 21ου αιώνα άρχισαν να την ερευνούν.
Η πιο πρόσφατη αποστολή αποκάλυψε καλά διατηρημένες υπόγειες δομές κάτω από το ναό, κατασκευασμένες από ξύλινους στύλους και δοκούς του 5ου αιώνα π.Χ. Για να εντοπίσει υπόγειους θαλάμους και αντικείμενα θαμμένα κάτω από μέτρα πηλού, η ομάδα χρησιμοποίησε νέες τεχνολογίες γεωφυσικής διασκόπησης.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα νέο ιερό για την Αφροδίτη, γεγονός που υποδηλώνει την έντονη παρουσία Ελλήνων αποίκων και εμπόρων στη Θώνη-Ηράκλειο. Αρκετά ευρήματα αρχαίων ελληνικών όπλων παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις για την ελληνική επιρροή στην πόλη-λιμάνι κατά την εποχή της δυναστείας των Σαϊτών (περίπου από το 664 έως το 525 π.Χ.).
Άλλες πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αίγυπτο περιλαμβάνουν ένα συγκρότημα υπόγειων τάφων ηλικίας 3.200 ετών και δύο εργαστήρια μουμιοποίησης στην αρχαία νεκρόπολη της Σακκάρα.