Ο Νίκος Καζαντζάκης ύφαινε το έργο του «Ανήφορος» κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αγγλία από εκεί προέρχονται και τα παρακάτω απόφθεγματα.
Η μελαγχολική πλευρά του Νίκου Καζαντζάκη δε φοβάται να διανθιστεί στο έργο του «Ανήφορος», δείχνοντας μας μια διαφορετική πλευρά του συγγραφέα.
Η υπόθεση του βιβλίου αναπτύσεται μεταξύ του Κοσμά και της γυναίκας του, της Εβραίας Νοεμή, η οποία έχει βιώσει τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Η επιστροφή του ζευγαριού στην Κρήτη από την Αγγλία γίνεται μια αφορμή για ένα ταξίδι αυτογνωσίας ξεδιπλώνοντας τις προσωπικές ιστορίες τους.
Ο Νίκος Καζαντζάκης μας δίνει την αφορμή να δούμε τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο μέσα από τα δικά του μάτια και μας δίνει αφορμές για να σκάψουμε πιο βαθιά στην ανθρώπινη τραγωδία.
8 αποφθέγματα του Νίκου Καζαντζάκη από το ανέκδοτο έργο του «Ο Ανηφόρος
1. Όταν έβλεπε γύρα του την ασκήμια, τη φτώχεια, την αδικία, πονούσε κι έκραζε βοήθεια τις λέξες, έβανε μέσα τους τον πόνο του, χωρούσε όλος, κι αλάφρωνε»
2. «Κάνε υπομονή, παντοδύναμη είναι η αγάπη, έχε εμπιστοσύνη!»
3. «Δε με νοιάζει ο θάνατος. Με νοιάζει η φθορά αυτή εξευτελίζει τον άνθρωπο. Αυτήν πρέπει να νικήσω.»
4. «Όποιος διαβάζει ένα κείμενο, αν θέλει να το νιώσει, ένα και μόνο έχει να κάνει: Να συντρίβει τη φλούδα, σκληρή ή μαλακιά, της κάθε λέξης και ν’ αφήνει το νόημά της να ξεσπάει μέσα στην καρδιά του»
5. «Μα ένιωθε, αλήθεια, ένα βάρος στη φούχτα του, σα να ’χε πάρει μαζί του το πρόσωπό της».
6. «Ο Θεός να μη δώσει του ανθρώπου τα όσα μπορεί να βαστάξει.»
7. «Ανάθεμά τον που ξεδίψασε», ως απάντηση στην ερώτηση: «Και διψάς ακόμα, παππού;»
8. «Να μην πληγώσεις ποτέ σου ανθρώπου καρδιά, γιατί μπορεί να ’ναι μέσα ο Θεός και θα τον πληγώσεις.»
Κοινωνικό άγχος: Η κατάθεση του Φραντς Κάφκα μέσα από 10 αποφθέγματά του