Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Μόνα_Λίζα_νέος_πίνακας

Νέος πίνακας με την Μόνα Λίζα προκαλεί μυστήριο – Πού θα εκτεθεί;

Μια νεότερη εκδοχή της Τζοκόντα πρόκειται να εκτεθεί στο Τορίνο και η αυθεντικότητάς της ή μη προκαλεί μυστήριο.

Το εμβληματικό πορτρέτο της Μόνα Λίζα, ένας από τους διασημότερους πίνακες ζωγραφικής στον κόσμο, επανέρχεται στο προσκήνιο. Ο λόγος δεν είναι το αινιγματικό χαμόγελό της, το οποίο αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού εδώ και αιώνες, αλλά ένα άλλο έργο του δημιουργού της Λεονάρντο Ντα Βίντσι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και θα εκτεθεί στο Τορίνο.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του «Guardian» Jonathan Jones, το σενάριο ότι η πραγματική Μόνα Λίζα βρίσκεται στο Τορίνο είναι απίθανο, αφού θεωρεί ότι είναι μια ««άθλια και ελλιπής προσωπογραφία». Ενώ το Ίδρυμα Μόνα Λίζα στη Ζυρίχη, αναφέρει ότι ο πίνακας είναι η αυθεντική Μόνα Λίζα.

Συγκεκριμένα, το ίδρυμα ισχυρίζεται ότι η γυναίκα στον πίνακα είναι μια νεότερη εκδοχή της Τζοκόντα, την οποία ο ντα Βίντσι ολοκλήρωσε πριν από τον θάνατό του και η οποία φυλάσσεται στο κάστρο του Αμπουάζ. Αν αυτές οι υποθέσεις είναι σωστές, ο πίνακας είναι η πρώτη εκδοχή της Μόνα Λίζα και τα εκατομμύρια των τουριστών που συρρέουν κάθε χρόνο στο Λούβρο για να δουν τον πίνακα από κοντά, μάλλον βλέπουν λάθος έργο.

Ο Ντα Βίντσι ζωγράφισε θαυμάσια πορτρέτα γυναικών πριν αρχίσει να εργάζεται πάνω στη Μόνα Λίζα, και σε όλα έδινε ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Αναφορικά με τον συγκεκριμένο πίνακα, εκτός του ότι διαφέρει από τη Μόνα Λίζα, στερείται επίσης των κλασικών αναλογιών και χαρακτηριστικών που έδιναν οι καλλιτέχνες της Αναγέννησης στα έργα τους. Το πρόσωπο μοιάζει σύγχρονο, αν και πιθανώς πρόκειται για αντίγραφο που έγινε κάποια στιγμή μεταξύ του 1500 και του 1700, όταν λέγεται ότι έφτασε ο πίνακας στη Βρετανία.

Όταν ο Τσαρλς Μπουκόφσκι μας βρόντηξε τον νου και φώναξε πως: «έχει μείνει λίγη ακόμα ψυχή για να χάσεις»

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr