Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Νέοι στίχοι του Ευριπίδη που ανακαλύφθηκαν σε αιγυπτιακό πάπυρο ξαναγράφουν τις τραγωδίες του

Νέοι στίχοι του Ευριπίδη: Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αιγυπτιακός πάπυρος περιέχει αποσπάσματα από τις τραγωδίες “Πολύειδος” και “Ινώ”.

Οι 98 άγνωστοι μέχρι σήμερα στίχοι του Ευριπίδη που βρέθηκαν σε έναν αιγυπτιακό πάπυρο αλλάζουν τις αφηγήσεις των τραγωδιών. Οι μελετητές περιγράφουν το εύρημα αυτό ως “κάτι εντελώς νέο και πολύ σημαντικό”.

Οι άγνωστες ερωτικές επιστολές των Καρλ Μαρξ, Μπετόβεν, Βολταίρου

Καθηγητές του Πανεπιστημίου του Μπόλντερ αποκάλυψαν επιπλέον στίχους και σκηνές από τις τραγωδίες “Πολύειδος” και “Ινώ” του Ευριπίδη (γραμμένες το 413 π.Χ.), οι οποίες έχουν διασωθεί αποσπασματικά. Σύμφωνα με το περιοδικό Colorado Arts and Science Magazine, η επικεφαλής της ανακάλυψης, καθηγήτρια ελληνικών σπουδών Ivona Trnka-Amrhein, και ο ειδικός στον Ευριπίδη John Gibbert μελετούν από το 2022 τον αιγυπτιακό πάπυρο που βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής στην αρχαία Φιλαδέλφεια της Αιγύπτου. Υποστηρίζουν ότι οι 98 στίχοι που αποκωδικοποίησαν είναι “άγνωστα μέρη των δύο έργων του”, χωρίς να έχει γίνει καμία ανακάλυψη τέτοιας σημασίας από το 1960, λέει ο Gibbert.

Από τους 98 στίχους, οι 22 ήταν ήδη γνωστοί στους μελετητές του Ευριπίδη. Οι υπόλοιποι στίχοι, σύμφωνα με τον καθηγητή Trnka-Amrhein, είναι “κάτι εντελώς νέο και πολύ σημαντικό γιατί αλλάζουν τον μύθο”. Αυτοί οι νέοι στίχοι ενισχύουν τις σκηνές , οι οποίες απεικονίζουν μια σύγκρουση μεταξύ του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης και του Κορίνθιου μάντη Πολύειδο για την ηθική της ανάστασης του πνιγμένου γιου τους, Γλαύκου.

Η Trnka-Amrhein σημειώνει ότι ο “Πολύειδος” τελειώνει σχετικά ευτυχισμένα, σε αντίθεση με τις τυπικές τραγωδίες όπου όλοι πεθαίνουν. Όσον αφορά την “Ινώ”, οι νέοι στίχοι υποστηρίζουν την εκδοχή του μύθου όπου η Ινώ, η πριγκίπισσα της Θήβας, είναι μια πονεμένη πρώην βασίλισσα που προσπαθεί να σώσει τα παιδιά της. Σε αυτή την εκδοχή, η τρίτη σύζυγος του βασιλιά, η Θεμιστώ, προσπαθεί να σκοτώσει τα παιδιά της Ινώ, οδηγώντας στην αυτοκτονία της Ινούς. Ωστόσο, ο Ποσειδώνας τη σώζει, μεταμορφώνοντάς την σε Νηρηίδα.

8 ιστορικές επιστολές: Ο Γκάντι προειδοποιεί τον Αδόλφο Χίτλερ, ο Γκαίτε εκφράζει τον έρωτά του…

Φωτογραφία εξωφύλλου 

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr