τζιμ μορρισον πόνος

Μόρισον: «Οι άνθρωποι φοβούνται τον εαυτό τους, τη δική τους πραγματικότητα, τα συναισθήματά τους πάνω απ’ όλα» (απόσπασμα)

Σε αυτό το απόσπασμα ο Μόρισον πρεσβεύει την αποδοχή των συναισθημάτων όποια κι αν είναι αυτά, διεκδικώντας το δικαίωμα να αισθανόμαστε και να μεταφέρουμε την εμπειρία του πόνου ως πηγή εσωτερικής δύναμης.

Τζιμ Μόρισον, ο αποστάτης της κουλτούρας του ‘60

Σε αυτό το απόσπασμα, ο Jim Morrison αμφισβητεί τους κοινωνικούς κανόνες και διερευνά την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ αγάπης, πόνου και ανθρώπινων συναισθημάτων. Υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι τρέφουν φόβο για τη δική τους πραγματικότητα, ιδιαίτερα τα συναισθήματά τους, και αμφισβητεί τη συμβατική άποψη της αγάπης ως αποκλειστικά θετικής, υποστηρίζοντας ότι η αγάπη μπορεί επίσης να είναι πηγή πόνου. Ο Morrison βλέπει τον πόνο όχι ως κάτι που πρέπει να αποφευχθεί, αλλά ως αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας που χρησιμεύει στην αφύπνιση και την ενίσχυση των ατόμων.

Παρομοιάζοντας τον πόνο ως ένα ραδιόφωνο, ο Morrison προτείνει ότι είναι μια μορφή επικοινωνίας και αυτο-ανακάλυψης. Ενθαρρύνει τα άτομα να μεταφέρουν τον πόνο τους σαν εργαλείο αντί να τον απορρίψουν, τονίζοντας τη μεταμορφωτική δύναμη που είναι εγγενής στην εξερεύνηση σε δύσκολα συναισθήματα. Ο Morrison επικρίνει την κοινωνική τάση να κρύβεται ο πόνος, αποδίδοντάς τον στις κοινωνικές προσδοκίες για τη συναισθηματική έκφραση.

Ακολουθεί το απόσπασμα:

«Οι άνθρωποι φοβούνται τον εαυτό τους, τη δική τους πραγματικότητα, τα συναισθήματά τους πάνω απ’ όλα. Οι άνθρωποι μιλούν για το πόσο μεγάλη είναι η αγάπη, αλλά αυτό είναι βλακεία. Η αγάπη πονάει. Τα συναισθήματα είναι ενοχλητικά. Οι άνθρωποι διδάσκονται ότι ο πόνος είναι κακός και επικίνδυνος. Πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την αγάπη αν φοβούνται να νιώσουν; Ο πόνος έχει σκοπό να μας ξυπνήσει. Οι άνθρωποι προσπαθούν να κρύψουν τον πόνο τους. Αλλά κάνουν λάθος. Ο πόνος είναι κάτι που πρέπει να κουβαλάς, όπως ένα ραδιόφωνο. Νιώθεις τη δύναμή σου όταν βιώνεις τον πόνο. Όλα είναι στο πώς το κουβαλάς. Αυτό έχει σημασία. Ο πόνος είναι συναίσθημα. Τα συναισθήματά σου είναι μέρος του εαυτού σου. Η δική σου πραγματικότητα. Εάν ντρέπεσαι για αυτά και τα κρύβεις, αφήνεις την κοινωνία να καταστρέψει την πραγματικότητά σου. Πρέπει να υπερασπιστείς το δικαίωμά σου να νιώσεις τον πόνο σου».

Τί σημαίνει τελικά το «Κατά τον δαίμονα εαυτού»: στην επιγραφή του τάφου του Τζιμ Μόρισον;

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr