Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Στρατής Μυριβήλης αποφθέγματα

Μυριβήλης: «Η αγάπη είναι μια ορμητική διάθεση να κάνεις ευτυχισμένο εκείνον που αγαπάς»

Ο Στρατής Μυριβήλης άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον κόσμο της λογοτεχνίας. με τους προβληματισμούς του και την ιδιαίτερη γραφή του.

Γεννημένος εν μέσω μιας ταραχώδους περιόδου για την Ελλάδα, ο Μυριβήλης διοχέτευσε τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του σε έργα που παραμένουν βαθιά επίκαιρα μέχρι σήμερα. Η γραφή του συμπυκνώνει την πλούσια παράδοση της ελληνικής αφήγησης, συνδυάζοντας τη βαθιά αγάπη για την πατρίδα του με οικουμενικές αλήθειες για τη ζωή.

Σ΄ αυτά τα αποφθέγματα, ο Μυριβήλης εμβαθύνει σε θέματα αγάπης, θυσίας, αμφιβολίας και της ευθραυστότητας της ύπαρξης. Από την τρυφερή ευαλωτότητα της αγάπης «Η αγάπη είναι μια ορμητική διάθεση να κάνεις ευτυχισμένο κείνον που αγαπάς, με έξοδά σου» μέχρι τις αιχμηρές παρατηρήσεις του για το απρόβλεπτο της ζωής «Δεν είναι κακοί οι άνθρωποι, φτάνει να καταλάβει ο ένας τον άλλο».

Πάουλο Κοέλιο: «Το να αισθάνεται κανείς δυστυχισμένος συνεχώς είναι μια ανεπίτρεπτη πολυτέλεια»

13 αποφθέγματα του Στρατή Μυριβήλη

  1. «Η αγάπη είναι μια ορμητική διάθεση να κάνεις ευτυχισμένο κείνον που αγαπάς, με έξοδά σου. Στην ανάγκη, με θυσία και με ταπείνωση.»
  2. «Όσοι είναι οι ανθρώποι τόσω λογιών είναι και τα μεράκια που τους παιδεύουν.»
  3. «Έτσι πλάστηκε από θεού ο άνθρωπος, να συνταιριάζεται με το κάθε τι, μα καλό είναι μα κακό. Αν δεν ήταν έτσι θα τρελαινόταν όλος ο κόσμος με τ’ ανεπάντεχα που τόνε βρίσκουν κάθε τόσο.»
  4. «Όλες οι θάλασσες του κόσμου είναι Ελλάδα. Όλα τα κύματα ξέρουν τις καρίνες των ελληνικών πλοίων…»
  5. «Δεν είναι τίποτα που να μας φαίνεται πιο πιθανό απ’ αυτό που μας αρέσει να πιστεύουμε.»
  6. «Η πιο πικρή αρρώστια της ψυχής είναι η αμφιβολία.»
  7. «Δεν είναι κακοί οι άνθρωποι, φτάνει να καταλάβει ο ένας τον άλλο.»
  8. «Δεν προσευχήθηκα ποτέ στις κρίσιμες ώρες της ζωής μου. Δεν αιστάνθηκα ποτέ την ανάγκη. Δεν μ’ αρέσουν οι μονόλογοι, προπάντων στις τραγωδίες.»
  9. «Η λογική είναι το πιο αδύνατο μετερίζι μπροστά στις έξαλλες και ακατανίκητες ενέργειες της ψυχής και της φαντασίας.»
  10. «Όσοι είναι οι ανθρώποι, τόσο λογιών είναι και τα μεράκια που τους παιδεύουν.»
  11. «Είναι θαυμάσιο πράμα, λοιπόν, η υγεία. Τόσο θαυμάσιο, ώστε δε σε ειδοποιεί καν όταν είναι κοντά σου. Σαν μας αφήσει μονάχα πληροφορούμαστε για την ύπαρξή της… αναδρομικώς. Δεν είναι παράξενο»;
  12. «Η λογική είναι το πιο αδύνατο μετερίζι μπροστά στις έξαλλες και ακατανίκητες ενέργειες της ψυχής και της φαντασίας.»
  13. «Η αγάπη είναι προσφορά, δεν είναι κατοχή.»

Καμύ: «Για πρώτη φορά σκέφτηκα τη μαμά… καταλάβαινα γιατί στο τέλος της ζωής της θέλησε να ξαναρχίσει»

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr