Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς περιγράφει την τεχνητή νοημοσύνη, και ειδικότερα τους πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης, ως έναν παράγοντα που θα προκαλέσει ριζική αλλαγή σε κάθε πτυχή της ζωής μας.
Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, παρά την αυξημένη χρήση εφαρμογών σε υπολογιστές και smartphones για διάφορες καθημερινές εργασίες, οι υπάρχουσες εφαρμογές εξακολουθούν να παρουσιάζουν περιορισμούς. Σε άρθρο στο blog του, επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε εφαρμογές για εργασίες όπως η σύνταξη επιχειρηματικών προτάσεων, αυτές δεν είναι ακόμα σε θέση να εκτελέσουν πολλές άλλες καθημερινές εργασίες, όπως η αποστολή emails, η ανάλυση δεδομένων, η προγραμματισμός εκδηλώσεων ή η αγορά εισιτηρίων κινηματογράφου. Αναφέρει πως η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και προβλέπει πλήρη αλλαγή σε αυτόν τον τομέα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
«Δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές εφαρμογές για διαφορετικές εργασίες. Θα λέτε απλώς στη συσκευή σας, στην καθημερινή γλώσσα, τι θέλετε να κάνετε. Ανάλογα με το πόσες πληροφορίες θα επιλέξετε να μοιραστείτε μαζί του, το λογισμικό θα μπορεί να ανταποκριθεί στην προσωπική σας επιθυμία, επειδή θα κατανοεί τη ζωή σας. Στο εγγύς μέλλον, οποιοσδήποτε συνδεδεμένος στο διαδίκτυο θα μπορεί να έχει έναν προσωπικό βοηθό με τεχνητή νοημοσύνη, που ξεπερνά κατά πολύ τη σημερινή τεχνολογία.
Στο επίκεντρο του οράματος του Μπιλ Γκέιτς βρίσκεται ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αποκαλεί «πράκτορα» και το οποίο ανταποκρίνεται σε φυσική γλώσσα. «Σκεφτόμουν τους “πράκτορες” εδώ και σχεδόν 30 χρόνια και έγραψα για αυτούς στο βιβλίο μου “The Road Ahead” το 1995. Ωστόσο, μόλις πρόσφατα, λόγω της προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη, μπορούν πλέον να γίνουν πράξη».
«Οι πράκτορες δεν πρόκειται μόνο να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο όλοι αλληλεπιδρούν με τους υπολογιστές. Θα ανατρέψουν επίσης τη βιομηχανία λογισμικού, φέρνοντας τη μεγαλύτερη επανάσταση στους υπολογιστές από τότε που περάσαμε από την πληκτρολόγηση εντολών στο πάτημα εικονιδίων», γράφει.
Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, οι «πράκτορες» τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον θα είναι σε θέση να εκτελούν εργασίες για τους ανθρώπους με βάση τις πληροφορίες που θα έχουν συγκεντρώσει σχετικά με την εργασία, την προσωπική ζωή, τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του καθενός.
«Ένας πράκτορας θα μπορεί να σας βοηθήσει με όλες τις δραστηριότητές σας, εάν το θέλετε. Δίνοντάς του την άδεια να παρακολουθεί τις διαδικτυακές σας αλληλεπιδράσεις και τις τοποθεσίες στον πραγματικό κόσμο, θα αναπτύξει μια ισχυρή κατανόηση του χρήστη και των δραστηριοτήτων του. Θα λαμβάνει υπόψη τις προσωπικές και εργασιακές σας σχέσεις, τα χόμπι, τις προτιμήσεις και το πρόγραμμά σας. Θα επιλέξετε πώς και πότε θα παρέμβει για να βοηθήσει σε κάτι ή θα σας ζητήσει να πάρετε μια απόφαση», αναλύει, τονίζοντας:
«Τα επόμενα χρόνια, θα αλλάξουν εντελώς τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας εντός και εκτός διαδικτύου».
Bots vs Πράκτορες
Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς, οι «πράκτορες» τεχνητής νοημοσύνης ξεχωρίζουν από τα σημερινά bots, καθώς είναι πιο εξελιγμένοι με την πάροδο του χρόνου. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορούν να θυμούνται τις δραστηριότητες και να αναγνωρίζουν τις προθέσεις και τα πρότυπα συμπεριφοράς των χρηστών με βάση τις πληροφορίες που έχουν μοιραστεί.
Για παράδειγμα, αναφέρει τη διαφορά μεταξύ ενός ταξιδιωτικού bot και ενός πράκτορα. Ένα ταξιδιωτικό bot μπορεί να εντοπίσει ξενοδοχεία σύμφωνα με τον προϋπολογισμό σας, ενώ ένας πράκτορας, με βάση την εποχή του χρόνου και τις προτιμήσεις σας, μπορεί να προτείνει προορισμούς και δραστηριότητες που σας ταιριάζουν πραγματικά. Επίσης, είναι ικανός να προσφέρει βαθιά εξατομικευμένο προγραμματισμό χωρίς την ανάγκη για έναν εξωτερικό ταξιδιωτικό πράκτορα.
Στροφή 180 μοιρών για τις ζωές μας
Ο Μπιλ Γκέιτς προβλέπει ότι οι πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης θα έχουν έντονο αντίκτυπο στην εκδημοκρατοποίηση υπηρεσιών που σήμερα είναι δυσπρόσιτες λόγω του υψηλού κόστους. Επισημαίνει ότι η επίδρασή τους θα είναι εξαιρετικά σημαντική σε τέσσερις τομείς: υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, παραγωγικότητα και ψυχαγωγία-ψώνια.
Παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν ακόμη για την εξέλιξη των πρακτόρων, εκφράζει την πεποίθησή του ότι δεν απέχουμε πολύ από το σημείο όπου αυτοί θα αποτελούν πραγματικότητα. Τονίζει επίσης ότι, παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται συνεχώς, και οι περιορισμοί αυτοί θα εξαφανιστούν στο μέλλον.
Ο σταθμός μετρό Caojiawan που οδηγεί… στο πουθενά – Σχεδόν κανένας δεν αποβιβάζεται εκεί!