Το έργο του Μπέρτραντ Ράσελ ήταν μια επίκληση στη λογική αν και πολλές φορές διαφορετικές ιδεολογικές δεξαμενές αμύνθηκαν απέναντι στην φιλοσοφική πραμάτεια του, ο Ράσελ συνέχισε να εργάζεται επάνω στην κοινωνική κριτική και τη σημαντικότητα της λογικής στην επεξεργασία των δεδομένων.
Ο Μπέρτραντ Ράσελ συνέγραψε πολυάριθμα δοκίμια, βιβλία και άρθρα. Επεκτάθηκε σ’ ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την ηθική και την πολιτική έως τη θρησκεία και την εκπαίδευση. Στις συζητήσεις του 21ου αιώνα πρωταγωνίστησε το όνομά του και έγειρε μια νέα προσέγγιση στη σύγχρονη φιλοσοφία.
Γιατί ο Βίτγκενσταϊν δεν ήθελε κανείς να διαβάζει τον Μπέρτραντ Ράσελ;
11 αποφθέγματα του Μπέρτραντ Ράσελ
- Τι κρίμα οι βλάκες να είναι τόσο σίγουροι και οι έξυπνοι τόσο διστακτικοί!
- Απ’ ό,τι μπορώ να θυμηθώ, δεν υπάρχει ούτε μια λέξη στα Ευαγγέλια που να επαινεί την ευφυΐα.
- Οι άνθρωποι γεννιούνται αμόρφωτοι, όχι ηλίθιοι. Γίνονται ηλίθιοι με την εκπαίδευση.
- Αν στον κόσμο σήμερα υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που επιθυμούσε τη δική του ευτυχία περισσότερο απ’ ό,τι επιθυμούσε τη δυστυχία των άλλων, σε μερικά χρόνια θα είχαμε έναν παράδεισο.
- Δεν θα πέθαινα ποτέ για τα πιστεύω μου, γιατί μπορεί να είναι λάθος.
- Είδα μια μέρα ένα παιδί στο σχολείο να κακομεταχειρίζεται ένα μικρότερο αγόρι. Αγανάκτησα, αλλά μου απάντησε: «Οι μεγαλύτεροι με χτυπούν και εγώ χτυπώ τους μικρότερους. Είναι δίκαιο». Με αυτά τα λόγια συνόψισε την ιστορία του ανθρώπινου είδους.
- Τρία πάθη, απλά, αλλά κατακλυσμιαία, εξουσιάζουν τη ζωή μου: Η λαχτάρα για αγάπη, η αναζήτηση της γνώσης και η αβάσταχτη θλίψη για τα βάσανα του ανθρώπινου είδους.
(η πρώτη φράση από την αυτοβιογραφία του) - Οι θρησκείες που καταδικάζουν την ηδονή των αισθήσεων, ωθούν τους ανθρώπους να αναζητούν την ηδονή της εξουσίας.
- Η αναφορά ενός ηλιθίου για τα λόγια ενός ευφυούς ανθρώπου δεν μπορεί να είναι ακριβής, επειδή υποσυνείδητα μεταφράζει αυτό που ακούει σε κάτι που μπορεί να καταλάβει.
- Μη φοβάσαι να έχεις εκκεντρικές απόψεις, γιατί κάθε άποψη που σήμερα είναι γενικά αποδεκτή, κάποτε ήταν εκκεντρική.