Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
μονή της χώρας

Μονή της Χώρας: Το δεύτερο χριστιανικό μνημείο που μετατρέπεται σε τζαμί

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Μονή της Χώρας πρόκειται να υποστεί την ίδια αλλαγή.

Αγιά Σοφιά: 25 ευρώ είσοδος για μη μουσουλμάνους – Πότε θα εφαρμοστεί η απόφαση;

Στις 23 Φεβρουαρίου, μετά από εβδομήντα εννέα χρόνια, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στη Μονή της Χώρας. Η απόφαση αυτή προήλθε από προεδρικό διάταγμα, το οποίο υπέγραψε ο τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 10 Ιουλίου 2020, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η διαδικασία μακροχρόνιας αποκατάστασης της Μονής της Χώρας στη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης ολοκληρώθηκε. Επιπλέον, ειδικά σχεδιασμένα κόκκινα χαλιά τέθηκαν για τη θρησκευτική λειτουργία στον ιερό χώρο.

Λίγα λόγια για τη μονή:

Η Μονή της Χώρας βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης, κοντά στη βυζαντινή πύλη της Αδριανούπολης. Το όνομα της είναι για τον χαρακτηρισμό των μοναδικών ψηφιδωτών της, αυτό του Χριστού ως «Χώρα των Ζώντων» και της Παναγίας ως «Χώρα του Αχωρήτου» μέσα στον ναό.

Η Μονή της Χώρας χτίστηκε κατά τον 6ο αιώνα κατά τη βυζαντινή περίοδο και μετατράπηκε σε τζαμί κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας του Σουλτάνου Μπεγιαζίτ Β’ το 1511, μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Ως τζαμί χρησιμοποιήθηκε για 434 χρόνια.

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 1945, κατά τη διάρκεια της μονοκομματικής διακυβέρνησης του κόμματος CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), μετατράπηκε σε μουσείο.

Το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφάσισε το 2019 τη μετατροπή της πάλι σε τζαμί, καταλήγοντας ότι η απόφαση του 1945 που τη μετέτρεψε σε μουσείο ήταν παράνομη.

Ποια αρχαία ελληνικά αντικείμενα επέστρεψαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία; (ΦΩΤΟ)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr