Ο Μιχάλης Παππάς απαθανατίζει εικόνες από έθιμα και παραδοσιακές γιορτές στην Ελλάδα, που έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση μέσω δημοσιεύσεων σε αξιόλογα περιοδικά όπως η VOGUE, οι New York Times, το National Geographic και το VICE US, μεταξύ άλλων. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις σε αναγνωρισμένους χώρους όπως το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στην Αθήνα και το Μουσείο Fragonard στο Grasse της Γαλλίας, γνωστή ως η πρωτεύουσα των αρωμάτων του κόσμου.
Σπάνιος μαύρος πάνθηρας απαθανατίζεται καθώς τριγυρίζει στις ζούγκλες της Ινδίας (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
Οι εκθέσεις αυτές αποκάλυψαν στο κοινό μια συλλογή φωτογραφιών που τράβηξε ο Μιχαήλ Παππάς κατά τις επισκέψεις του σε παραδοσιακές εκδηλώσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Καθοδηγούμενος από το πάθος του για την ανθρωποκεντρική φωτογραφία και την αγροτική Ελλάδα, ο Παππάς καταγράφει τοπικά έθιμα και γεγονότα για να δημιουργήσει μια πιο καθηλωτική οπτική εμπειρία. Στόχος του είναι να συλλάβει αυτές τις παραδόσεις από πρώτο χέρι και να τις μοιραστεί με ένα ευρύτερο κοινό μέσω της τέχνης της φωτογραφίας.
Δείτε φωτογραφίες από τη δουλειά του Μιχάλη Παππά, καθώς και το υλικό του για το Mitos Project.
Το Mitos Project, που ξεκίνησε το 2019, είναι μια εθνογραφική προσπάθεια που αναδεικνύει την παραδοσιακή ενδυμασία σε όλη την Ελλάδα. Εξερευνά τη συμβολική σημασία των τοπικών φορεσιών στη σύγχρονη κουλτούρα, δίνοντας έμφαση στη λαϊκή τέχνη και τα λαϊκά έθιμα. Με φόντο τα φυσικά και πολιτιστικά τοπία της Ελλάδας, το έργο αναδεικνύει τους ανθρώπους ως κεντρικά πρόσωπα, αναδεικνύοντας την ομορφιά της παραδοσιακής ενδυμασίας τόσο στην απλότητα όσο και στο μεγαλείο της.
Μέσω αυτού του εγχειρήματος, στόχος είναι η προβολή του θησαυρού του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, αποτυπώνοντας την ουσία της ένδυσης ως κεντρικό θέμα. Το περιεχόμενο του έργου έχει ποικίλες έννοιες, αντανακλώντας κοινωνικά, ιστορικά, οικονομικά και πολιτιστικά πλαίσια, καθώς και διαπροσωπικές σχέσεις, αγώνες και διαμόρφωση ταυτότητας. Το φυσικό περιβάλλον και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία εμφανίζονται συχνά στις φωτογραφίες.
Αυτό που ξεχωρίζει αυτό το φωτογραφικό έργο είναι η σύγχρονη οπτική του, που παρουσιάζει άτομα που αγαπούν τα παραδοσιακά ενδύματα τους ως κειμήλια και συνεχίζουν να τα φορούν σε εθιμικές και εορταστικές περιστάσεις, ενημερώνοντας έτσι τις παραδοσιακές πρακτικές ως μέρος μιας συνεχούς πολιτιστικής διαδικασίας.
Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από το λογαριασμό του Μιχαήλ Παππά στο Instagram.
21 φωτογραφίες από τα παιχνίδια της παλιάς εποχής – Όταν οι δρόμοι έσφυζαν από παιδικές φωνές