Search
Close this search box.
Τρίκαλα Τσιτσάνης

Μια υπέροχη τοιχογραφία με τον Τσιτσάνη προσπαθεί να μας αφηγηθεί μια ιστορία (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Αυτή η υπέροχη τοιχογραφία με τον Τσιτσάνη, που βρίσκεται στη μικρή πλατεία Ειρήνης κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης των Τρικάλων και απέναντι από το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στα Μανάβικα, τραβάει αμέτρητα βλέμματα περιέργειας και θαυμασμού.

Στην τοιχογραφία απεικονίζονται ο Τσιτσάνης, ο Καλδάρας, δύο σύγχρονοι μουσικοί, καθημερινοί κάτοικοι, ένας νεαρός ποδοσφαιριστής με τη φανέλα της ομάδας των Τρικάλων και σκηνές από την τοπική αγορά.

Η τοιχογραφία δημιουργήθηκε το 2005 από Γάλλους καλλιτέχνες της εταιρείας Cite de la Creation, που εδρεύει στη Λυών. Το έργο αυτό ήταν μέρος της διακρατικής πρωτοβουλίας “Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές περιοχές μικρής κλίμακας στον Άγιο Οικουμένιο Τρικάλων”. Διαχειρίστηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων. Συντονιστής του έργου ήταν ο κ. Στέλιος Καραγιώργος, καλλιτεχνικός διευθυντής πλέον του Μουσείου “Βασίλης Τσιτσάνης” που στεγάζεται στο χώρο των παλαιών φυλακών.

Η τοιχογραφία αποσκοπούσε στην αντικατάσταση της αντιαισθητικής εμφάνισης ενός παλιού τοίχου, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αισθητική ανακαίνιση των προσόψεων των κτιρίων, εμπνευσμένη από την πόλη της Λυών, όπου κομψοί πίνακες ζωγραφικής έχουν μεταμορφώσει πολυάριθμους παλιούς και φθαρμένους τοίχους.

Βαμμένη με ειδικά χρώματα μακράς διαρκείας, η τοιχογραφία έχει σχεδιαστεί για να παραμείνει αναλλοίωτη για τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια. Οι Γάλλοι καλλιτέχνες άφησαν πίσω τους επιπλέον χρώματα σε περίπτωση που η τοιχογραφία χρειαστεί μελλοντική αποκατάσταση. Το έργο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2006, παρουσία του δημάρχου Τρικκαίων Μιχάλη Ταμήλου και του δημάρχου του 5ου διαμερίσματος της Λυών.

Ντίνος Χριστιανόπουλος: Μια υπέροχη τοιχογραφία στη Θεσσαλονίκη

Δείτε τις φωτογραφίες από κεντρική πλατεία της πόλης των Τρικάλων:

Τρίκαλα Τσιτσάνης

Τρίκαλα Τσιτσάνης

Τρίκαλα Τσιτσάνης

Πηγή φωτογραφιών: Θοδωρής Χαϊκάλης.

 

Νίκος Καζαντζάκης: Μια μοναδική τοιχογραφία στο Ηράκλειο – Φωτογραφία

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr