Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
ουκρανή πρόσφυγας

Μια Ουκρανή tiktok influencer μοιράζεται τη ζωή της ως πρόσφυγας μέσα από ένα ντοκιμαντέρ (ΒΙΝΤΕΟ)

Το σύντομο ντοκιμαντέρ της Nicola Fegg μας ταξιδεύει στη ζωή μιας νεαρής γυναίκας που αναδείχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Βαλέρια Σασενόκ, μια φιλόδοξη φωτογράφος μόδας 20 ετών, βρέθηκε ξαφνικά σε καταφύγιο του Τσερνίχιβ, μια πόλη βόρεια του Κιέβου, μαζί με τους γονείς της, όταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια. Ανήσυχοι και αγχωμένοι, περίμεναν καθώς οι ρωσικές δυνάμεις περικύκλωναν την πόλη.

Το ντοκιμαντέρ «Winter on Fire» στο Netflix μιλάει για τη βιαιοπραγία που βιώνει η Ουκρανία εδώ και 8 χρόνια από τη Ρωσία

Για να αποσπάσει την προσοχή της, η Βαλέρια δημιούργησε μια σειρά βίντεο στο TikTok, συμμετέχοντας στη δημοφιλή τάση “things that just make sense” (πράγματα που απλά έχουν νόημα), όπου οι χρήστες μοιράζονται τις καθημερινές παράλογες καταστάσεις της ζωής τους. Αποτύπωσε λεπτομέρειες της ζωής της στο καταφύγιο και κατά τις εξόδους της, κατέγραψε κατεστραμμένα κτίρια και κρατήρες από εκρήξεις. Η Βαλέρια χρησιμοποίησε τον σαρκασμό ως άμυνα: μια γκριμάτσα, μια απορημένη χειρονομία, ένα απορημένο κούνημα κεφαλιού. Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, οι Ουκρανοί βρήκαν παρηγοριά στο μαύρο χιούμορ και στο παράλογο. Τα βίντεο της έγιναν viral, με ένα από αυτά να συγκεντρώνει πάνω από είκοσι εκατομμύρια προβολές σε μόλις τρεις ημέρες. Μια εβδομάδα αργότερα, αποφάσισε να φύγει από την Ουκρανία και να ακολουθήσει τα εκατομμύρια άλλων ανθρώπων που εγκατέλειπαν τη χώρα εξαιτίας του πολέμου.

You are currently viewing a placeholder content from Default. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Η σκηνοθέτις Nicola Fegg περιέγραψε τα βίντεο της Βαλέρια ως “απολύτως γοητευτικά – και επίσης πολύ περίεργα”. “Δεν μπορούσα να καταλάβω από πού προερχόταν το χιούμορ της“, δήλωσε. Με αυτό το ερώτημα ως αφετηρία, ξεκίνησε η δημιουργία του ντοκιμαντέρ της Fegg με τίτλο “Ακολουθώντας τη Βαλέρια”.

Η Fegg συνάντησε για πρώτη φορά τη Βαλέρια στη Βαρσοβία, όπου η νεαρή κοπέλα αποβιβάστηκε από ένα τρένο μετά από δύο μέρες ταξιδιού, κουρασμένη και αποπροσανατολισμένη, αλλά αποφασισμένη να καλλιεργήσει τον νέο της ρόλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια, η Fegg ακολούθησε τη Βαλέρια καθώς ταξίδευε σε όλη την Ευρώπη, βρίσκοντας προσωρινή στέγη στο Βερολίνο, το Μιλάνο και σε ένα χωριό έξω από τη Νυρεμβέργη, ενώ παράλληλα συνέχιζε να καταγράφει τη ζωή της στο TikTok. Ποτέ δεν έχασε την αίσθηση του σαρκαστικού χιούμορ της απέναντι σε ολόκληρη την κατάσταση, φτάνοντας στο σημείο να συγκρίνει το ταξίδι της με το reality show “Keeping Up with the Kardashians”.

Πριν από τον πόλεμο, η Βαλέρια χρησιμοποιούσε τον λογαριασμό της στο TikTok για να προωθήσει την καριέρα της ως εμπορική φωτογράφος. Ωστόσο, σύντομα χρησιμοποίησε τη διαδικτυακή της φήμη για να λάβει μέρος στην πολεμική προσπάθεια με έναν μικρό αλλά αισθητό τρόπο, φτάνοντας σε θεατές που παρακολουθούσαν τα γεγονότα από μακριά. Ξεκίνησε να προωθεί μια ανθρωπιστική οργάνωση στo Τσερνίχιβ και κατάφερε να στείλει οικονομική βοήθεια στον θείο της, ο οποίος είχε τραυματιστεί σε βομβαρδισμό. Ο γιος του, ξάδερφος της Βαλέρια, είχε σκοτωθεί. Η Βαλέρια τόνισε ότι η δυνατότητα να ζητά από αγνώστους δωρεές για την Ουκρανία και να βλέπει τα χρήματα να φτάνουν “με αστραπιαία ταχύτητα” ήταν η στιγμή που συνειδητοποίησε τη σημασία της νέας πλατφόρμας της. “Ήμουν σοκαρισμένη!“, θυμήθηκε.

ουκρανή πρόσφυγας
Photo: BBC

Πολλές από τις σκηνές του ντοκιμαντέρ εξελίσσονται στο ρυθμό ενός τρένου που τρέχει ή μιας βαλίτσας που κυλάει, καθώς η Βαλέρια, με το κινητό στο χέρι, παρακολουθεί το τοπίο να περνάει, περιπλανιέται σε άγνωστους δρόμους και συμμετέχει σε μια φιλο-ουκρανική συγκέντρωση σε μια δημόσια πλατεία. Δανείζεται ένα μπουφάν για μια ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από μια ειδική πρόσκληση που απευθύνθηκε σε εκείνη και σε μια χούφτα άλλες προσωπικότητες των social media. Στη συνέχεια, παίρνει τρόφιμα και εκφράζει τον θαυμασμό της για το γεγονός ότι κατάφερε να εξασφαλίσει ένα ολόκληρο κοτόπουλο. Η Fegg δήλωσε ότι “αυτή η περίοδος, μεταξύ influencer και πρόσφυγα”, ήταν η πιο ενδιαφέρουσα για εκείνη ως σκηνοθέτις. “Περιείχε τόση ένταση που ήθελα να απεικονίσω ποια ήταν ως άνθρωπος“.

Η Βαλέρια γεννήθηκε το 2001, δέκα χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Ουκρανίας από τη Ρωσία, και μέχρι την πλήρους κλίμακας εισβολή, η ασταθή και εύφλεκτη πολιτική κατάσταση της χώρας είχε δημιουργήσει σε εκείνη και στη γενιά της μια κυνική οπτική.

Για μένα, η πολιτική είναι μια βρώμικη λέξη”, δήλωσε.Αλλά από την άλλη, με τον πόλεμο, τώρα ό,τι αγγίζουμε είναι πολιτική“.

Μια χαρακτηριστική σκηνή του ντοκιμαντέρ λαμβάνει χώρα στη Γερμανία, όπου η Βαλέρια κάθεται στο πάτωμα ενός υπνοδωματίου και παλεύει να καταγράψει τις απαντήσεις της σε μια λίστα με ερωτήσεις συνέντευξης για την Ουκρανία. Μακριά από την πατρίδα της, δίνει τον δικό της αγώνα, αναζητώντας μια φωνή. Θεωρεί παράλογο που τα διαδικτυακά κοράκια την κατηγορούν ότι εκμεταλλεύεται την εισβολή για να γίνει διάσημη. Θα προτιμούσε να μην υπήρχε ποτέ πόλεμος εξαρχής. Μια από τις αγαπημένες της ιστορικές προσωπικότητες, όπως δήλωσε, είναι η Margaret Thatcher: “Προσπάθησαν να την καταστρέψουν, αλλά βγήκε από το δωμάτιο και είπε, ‘Χα! Όχι και τόσο γρήγορα!’ Την αγαπώ. Μια πραγματική γυναίκα με αρχίδια“.

Η Βαλέρια έχει επιστρέψει έκτοτε στην Ουκρανία και συνεχίζει να δημοσιεύει στα social media.

Δείτε το ντοκιμαντέρ παρακάτω:

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Εναέρια πλάνα αποτυπώνουν την καταστροφή της Ουκρανίας (βίντεο)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr