Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Μετρό Θεσσαλονίκης Μενδώνη

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ολοκληρώθηκε η επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, παρουσία της Μενδώνη

Μετρό Θεσσαλονίκης: Η υπουργός εξέτασε την τελική εμφάνιση του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος έχει πλέον εμπλουτιστεί με εγκαταστάσεις ψηφιακών μέσων.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε επιθεωρήσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης, στους σταθμούς Βενιζέλου, Αγίας Σοφίας και Σιντριβανίου, στο πλαίσιο των συνεχών επισκέψεων που πραγματοποιεί από το 2019 στους σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπου εκτελούνται αρχαιολογικές εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού.

Στοn σταθμό Βενιζέλος, η υπουργός ενημερώθηκε από στελέχη του υπουργείου, στελέχη της “Ελληνικό Μετρό” και εκπροσώπους του αναδόχου για την πρόοδο των εργασιών επανατοποθέτησης των προσωρινά απομακρυνθέντων αρχαιοτήτων. Συζήτησαν επίσης την τελική παρουσίαση του αρχαιολογικού χώρου, η οποία περιλαμβάνει πλέον ψηφιακά μέσα, εφαρμογές και άλλο ενημερωτικό υλικό που έχει εγκατασταθεί στο σταθμό.

Η επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση της πρώτης πέτρας, η οποία αρχικά είχε αφαιρεθεί στις 15 Ιουλίου 2021, σηματοδοτώντας την έναρξη του μνημειώδους έργου που ήταν απαραίτητο για τη συνολική πρόοδο του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο Υπουργός ήταν παρών για να παρακολουθήσει αυτό το σημαντικό ορόσημο.

Ο σταθμός μετρό Caojiawan που οδηγεί… στο πουθενά – Σχεδόν κανένας δεν αποβιβάζεται εκεί!

H υπουργός δήλωσε τα εξής:

«Όταν ξεκινήσαμε την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου, είχαμε δεσμευτεί ότι εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων οι αποσπασθείσες αρχαιότητες θα επέστρεφαν στην ακριβή τους θέση, με βάση τις αρχές της επιστήμης και της δεοντολογίας, αποτελώντας ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο εντός του κελύφους του σταθμού. Με απόλυτο σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο και στον αρχαιολογικό νόμο, αλλά και στις ανάγκες της Θεσσαλονίκης και των κατοίκων της, ολοκληρώνουμε ένα εξαιρετικά σύνθετο αρχαιολογικό έργο στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, πρότυπο και καινοτόμο σε διεθνές επίπεδο.

Εκπονήθηκαν πληρέστατες μελέτες για όλα τα αναγκαία και εκ του νόμου προβλεπόμενα στάδια, για όλη τη διαδικασία της απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων υπό τη συνεχή και αδιάλειπτη εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και τη στενή συνεργασία των συναρμοδίων Διευθύνσεων του ΥΠΠΟ.

Το σύνολο των μελετών έτυχε των θετικών γνωμοδοτήσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αλλά και της θετικής κρίσης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν όσοι ιδεοληπτικά αντιμάχονταν την κατασκευή του Μετρό.

Χάρη στην καθημερινή και συστηματική συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με την Αττικό Μετρό και τους αναδόχους της δημιουργείται, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της κατασκευής ενός μεγάλου και σύνθετου τεχνικού έργου, μια σχολή για τη διαχείριση, την τεκμηρίωση, την προστασία, την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος. Διασώζουμε και αναδεικνύουμε τα τεκμήρια της μακράς ιστορικής διαχρονίας της πόλης -από την ίδρυσή της από τον Κάσσανδρο μέχρι τους τελευταίους αιώνες- με πρωτοπόρες και καινοτόμες λύσεις, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνικές και τεχνολογίες. Η Θεσσαλονίκη -στην περίπτωση του μετρό- έχει την πρωτιά, καθώς διαθέτει πλέον ένα εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο ενταγμένο στο κέλυφος του σταθμού. Δείχνουμε έμπρακτα τον σεβασμό μας στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον της πόλης και στους πολίτες της».

Πλατανιώτη και Μαλκογεώργου ανέβηκαν στην 8η θέση στο Παρίσι έπειτα από την ένστασή τους

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr