Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το ελληνικό χωριό που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος υπάρχει ακόμη (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ως σύμβολο της στρατιωτικής ανδρείας, της στρατηγικής ευφυΐας και του μετασχηματιστικού αντίκτυπου ενός ατόμου στην πορεία της ιστορίας.

Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννημένος το 356 π.Χ. στην Πέλλα, την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 20 ετών, κληρονομώντας ένα βασίλειο έτοιμο για μεγαλεία. Κατά τη διάρκεια της σύντομης αλλά αξιοσημείωτης ζωής του, θα ηγηθεί μιας από τις πιο εκπληκτικές στρατιωτικές εκστρατείες που είχε δει ποτέ ο κόσμος.

Από την αποφασιστική μάχη του Γρανικού το 334 π.Χ. έως την κατάκτηση της πανίσχυρης Περσικής Αυτοκρατορίας, η στρατιωτική ιδιοφυΐα του Αλεξάνδρου ήταν εμφανής. Διέσχισε όλη την Ασία, φτάνοντας μέχρι τον ποταμό Ινδό, αφήνοντας στο πέρασμά του μια σειρά από κατακτημένα εδάφη. Οι κατακτήσεις του ξεπέρασαν τα εδαφικά κέρδη- ο Αλέξανδρος επιδίωξε να συγχωνεύσει τους πολιτισμούς, προωθώντας την εξάπλωση της ελληνιστικής επιρροής και δημιουργώντας μια τεράστια αυτοκρατορία που εκτεινόταν από την Ελλάδα έως την Ινδία.

Παρά την απαράμιλλη επιτυχία του, το ταξίδι του Αλεξάνδρου διακόπηκε από τον πρόωρο θάνατό του το 323 π.Χ. σε ηλικία 32 ετών.

Μέγας Αλέξανδρος: Το τελευταίο γράμμα προς τη μητέρα του, την Ολυμπιάδα

Ποιο είναι το χωριό που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος;

Φωλιασμένοι στις πλαγιές του Πάρνωνα, οι Αγριανοί είναι ένα γοητευτικό χωριό με πλούσια ιστορική καταγωγή, αφού ιδρύθηκε το 327 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο. Παρά τις φιλοδοξίες του να επεκτείνει το βασίλειό του, ο πρόωρος θάνατος του Αλέξανδρου το 323 π.Χ. άφησε το μεγάλο του όραμα ανεκπλήρωτο. Παρ’ όλα αυτά, το χωριό, που αρχικά ονομάστηκε Αγριανή από τη φημισμένη θρακική φυλή των Αγριανών, άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου.

Με τη γοητευτική ατμόσφαιρα, που χαρακτηρίζεται από μικρά πλακόστρωτα σοκάκια και γραφικά πέτρινα σπίτια, οι Αγριανοί προσφέρουν στους επισκέπτες ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν. Το χωριό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 986 μέτρων, αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Λακωνίας. Παρά την ιστορική του σημασία, ο πληθυσμός των Αγριανών παραμένει μικρός, ξεπερνώντας μόλις και μετά βίας τους 100 κατοίκους. Μια βόλτα στα στενά σοκάκια της όχι μόνο αποκαλύπτει τα αρχιτεκτονικά απομεινάρια μιας περασμένης εποχής, αλλά αντανακλά και την ανθεκτικότητα μιας κοινότητας που διατήρησε την κληρονομιά της εν μέσω του περάσματος των αιώνων.

Μεγάλος Αλέξανδρος χωριό

Πόσες ήταν οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Ο Μέγας Αλέξανδρος, ένας κολοσσός της αρχαίας ιστορίας, ξεκίνησε μια σειρά κατακτήσεων που θα χαράξουν το όνομά του στα χρονικά.

Οι κατακτήσεις του Αλεξάνδρου ξεκίνησαν με την εδραίωση της εξουσίας του στην Ελλάδα. Αφού υπέταξε τη Θήβα και επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στην Αθήνα, έστρεψε την προσοχή του προς τα ανατολικά, θέτοντας σε κίνηση μια αδυσώπητη πορεία που θα διαρκούσε πάνω από μια δεκαετία. Η πρώτη του μεγάλη εκστρατεία ήταν εναντίον της Περσικής Αυτοκρατορίας, που τότε κυβερνούσε ο Δαρείος Γ’. Η μάχη του Γρανικού το 334 π.Χ. σηματοδότησε την αρχή της ανατολικής του οδύσσειας, καθώς ο Αλέξανδρος νίκησε αποφασιστικά τις περσικές δυνάμεις, εδραιώνοντας τη θέση του ως στρατιωτικής ιδιοφυΐας.

Ποια μάχη αποδυνάμωσε την περσική αντίσταση;

Η καρδιά της Περσικής Αυτοκρατορίας, η Περσέπολη, έπεσε στον Αλέξανδρο το 330 π.Χ., μια συμβολική κατάκτηση που αντήχησε σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο. Με τον Πέρση βασιλιά Δαρείο Γ’ να καταφεύγει στα ανατολικά της αυτοκρατορίας του, ο Αλέξανδρος τον καταδίωξε στην καρδιά της Ασίας. Η αποφασιστική μάχη της Ισσού το 333 π.Χ. αποδυνάμωσε περαιτέρω την περσική αντίσταση, ανοίγοντας την πύλη στον Αλέξανδρο να καταλάβει την πολύτιμη πόλη της Τύρου και τη μεγάλη αιγυπτιακή πόλη της Αλεξάνδρειας.

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

 

Πώς διακόπηκε ο επεκτατικός οργασμός του;

Ωστόσο, οι φιλοδοξίες του Αλεξάνδρου δεν μειώθηκαν με την πτώση της Περσίας. Προχώρησε στην Κεντρική Ασία και την Ινδία, αντιμετωπίζοντας τρομερούς αντιπάλους όπως ο βασιλιάς Πόρος. Η μάχη της Υδάσπης το 326 π.Χ. σηματοδότησε μια σημαντική νίκη για τον Αλέξανδρο, ωστόσο η κόπωση του στρατού του και η επιθυμία των στρατιωτών του να επιστρέψουν στην πατρίδα τον οδήγησαν τελικά να γυρίσει πίσω.

Μέχρι το 323 π.Χ., οι κατακτήσεις του Αλεξάνδρου είχαν φτάσει στο ζενίθ τους, εκτεινόμενες από τις ακτές της Ελλάδας μέχρι τις όχθες του Ινδού ποταμού. Ωστόσο, η ακόρεστη δίψα του για κατακτήσεις διακόπηκε από τον πρόωρο θάνατό του σε ηλικία 32 ετών. Η τεράστια αυτοκρατορία που είχε σφυρηλατήσει έγινε απόδειξη της στρατιωτικής του ικανότητας και της στρατηγικής του ευφυΐας.

Οι κατακτήσεις του Αλεξάνδρου άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στον αρχαίο κόσμο, προωθώντας τις πολιτιστικές ανταλλαγές κατά την ελληνιστική περίοδο. Οι πόλεις που ίδρυσε, πολλές από τις οποίες έφεραν το όνομά του, λειτούργησαν ως φυλάκια του ελληνικού πολιτισμού, διαδίδοντας την επιρροή του ελληνιστικού πολιτισμού μακριά και ευρέως. Παρά τη συντομία της βασιλείας του, η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ως παράδειγμα φιλοδοξίας, στρατιωτικής ιδιοφυΐας και της μεταμορφωτικής δύναμης της κατάκτησης στην πορεία της ιστορίας.

 

Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος συνάντησε τον Διογένη – Ο διάλογος που έμεινε στην «ιστορία»

 

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr