Μεγάλη Ύφεση Ευρώπη

Τι συνέβη στη Μεγάλη Ύφεση της Ευρώπης; 10 σημαντικά γεγονότα που πρέπει να γνωρίζεις

Η Μεγάλη Ύφεση, αν και προήλθε από την κατάρρευση του χρηματιστηρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαπλώθηκε γρήγορα η οικονομική αναταραχή σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, όπου τα επακόλουθα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν ήδη αφήσει τα έθνη να αντιμετωπίζουν βαθιές προκλήσεις.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη αντιμετώπισε ένα τοπίο σημαδεμένο από την οικονομική καταστροφή και την πολιτική αναταραχή. Η Γερμανία, που ταλανιζόταν από την ήττα της στον πόλεμο, αντιμετώπισε υπερπληθωρισμό τη δεκαετία του 1920, ενώ η Γαλλία και η Βρετανία πάλευαν με οικονομική ύφεση λόγω των τεράστιων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Η επανάσταση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία φαινόταν μεγάλη, απειλώντας να εξαπλώσει την αναταραχή σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, επιδεινώνοντας τις ήδη άσχημες οικονομικές συνθήκες.

Τί ήταν ο Διαφωτισμός και πώς επηρέασε την Ευρώπη;

Τις προκλήσεις αυτές επέτειναν τα πολεμικά χρέη που οφείλονταν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είχαν παράσχει κρίσιμη οικονομική στήριξη στα συμμαχικά έθνη κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Η αδυναμία της Γερμανίας να αποπληρώσει τις πολεμικές της αποζημιώσεις, σε συνδυασμό με την απροθυμία των αμερικανικών τραπεζών να χορηγήσουν περαιτέρω δάνεια εν μέσω πολιτικών εντάσεων, ενέτεινε την οικονομική αστάθεια σε ολόκληρη την ήπειρο. Ο υπερπληθωρισμός στη Γερμανία τροφοδότησε περαιτέρω το οικονομικό χάος, καλλιεργώντας ένα κλίμα δυσπιστίας και δυσαρέσκειας.

Όταν χτύπησε η αμερικανική τραπεζική κρίση του 1929, η Ευρώπη βρέθηκε μπλεγμένη σε έναν ιστό οικονομικής εξάρτησης, καθώς οι αμερικανικές τράπεζες άρχισαν να ζητούν δάνεια, επισπεύδοντας περαιτέρω οικονομική κατάρρευση. Η επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως ο δασμολογικός νόμος Smoot-Hawley του 1930, προκάλεσε αντίποινα από τα ευρωπαϊκά έθνη, παραλύοντας το διεθνές εμπόριο και επιδεινώνοντας την οικονομική ύφεση.

Εν μέσω αυτής της αναταραχής, οι σπόροι του φασισμού ρίζωσαν, βρίσκοντας γόνιμο έδαφος στη δυσαρέσκεια και την απελπισία των μαζών. Ηγέτες όπως ο Μουσολίνι στην Ιταλία και ο Χίτλερ στη Γερμανία εκμεταλλεύτηκαν την οικονομική δυσπραγία για να ανέλθουν στην εξουσία, υποσχόμενοι ένα όραμα εθνικής ανανέωσης και ευημερίας. Η απροθυμία των Ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν το ανερχόμενο ρεύμα του φασισμού, σε συνδυασμό με τις πολιτικές απομονωτισμού και κατευνασμού που ακολουθήθηκαν, το μόνο που έκαναν ήταν να ενθαρρύνουν τους επιτιθέμενους και να προετοιμάσουν το έδαφος για τα κατακλυσμιαία γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Μεγάλη Ύφεση στην Ευρώπη όχι μόνο βύθισε την ήπειρο σε οικονομική απόγνωση, αλλά έθεσε επίσης τις βάσεις για τις γεωπολιτικές αναταραχές που θα καθόριζαν τις επόμενες δεκαετίες.

10 βασικά στοιχεία για τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1920 στην Ευρώπη:

Μεγάλη Ύφεση Ευρώπη
Πηγή φωτόγραφίας

1. Οικονομική αναταραχή μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: Η Ευρώπη βγήκε από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο βαθιά σημαδεμένη, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Η ήπειρος αντιμετώπισε εκτεταμένη καταστροφή των υποδομών, απώλειες ανθρώπινων ζωών και τεράστια οικονομικά βάρη που προέκυψαν από τη σύγκρουση.

2. Γερμανικός υπερπληθωρισμός: Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, η Γερμανία βίωσε μια περίοδο υπερπληθωρισμού, που χαρακτηριζόταν από ταχεία κλιμάκωση των τιμών και υποτίμηση του νομίσματος. Η απόφαση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης να τυπώσει χρήμα για να καλύψει τις πολεμικές υποχρεώσεις αποζημιώσεων επιδείνωσε την κρίση, οδηγώντας σε οικονομικό χάος και κοινωνική αναταραχή.

3. Συνθήκη των Βερσαλλιών: Η Συνθήκη των Βερσαλλιών, που υπογράφηκε το 1919, επέβαλε σημαντικές αποζημιώσεις στη Γερμανία, επιβαρύνοντας περαιτέρω την εύθραυστη οικονομία της. Οι πληρωμές αποζημιώσεων, σε συνδυασμό με τις εδαφικές απώλειες και τους στρατιωτικούς περιορισμούς, δημιούργησαν ένα αίσθημα αδικίας και ταπείνωσης στον γερμανικό πληθυσμό, τροφοδοτώντας τη δυσαρέσκεια και την πολιτική αστάθεια.

4. Χρέη και δάνεια πολέμου: Τα ευρωπαϊκά έθνη, ιδίως η Βρετανία και η Γαλλία, συσσώρευσαν σημαντικά χρέη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εξάρτηση από τα αμερικανικά δάνεια για τη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας επιβάρυνε επιπλέον οικονομικά τις ευρωπαϊκές οικονομίες, συμβάλλοντας στις μεταπολεμικές οικονομικές δυσκολίες.

5. Δανεισμός και αποπληρωμή του χρέους: Το Σχέδιο Dawes του 1924 είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει την αδυναμία της Γερμανίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τις αποζημιώσεις, αναδιαρθρώνοντας τις πληρωμές και παρέχοντας ξένα δάνεια. Ωστόσο, ο κύκλος του δανεισμού και της αποπληρωμής του χρέους διαιώνισε την οικονομική αστάθεια και την εξάρτηση από την εξωτερική οικονομική στήριξη.

6. Διασυνδεδεμένες χρηματοπιστωτικές αγορές: Η διασύνδεση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών σήμαινε ότι η οικονομική ύφεση σε μια χώρα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλες. Το κραχ της Wall Street το 1929, το οποίο προκάλεσε τη Μεγάλη Ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε βαθιές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

7. Κατάρρευση του εμπορίου: Η Μεγάλη Ύφεση οδήγησε σε απότομη μείωση του διεθνούς εμπορίου, καθώς η ζήτηση για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές κατέρρευσε. Οι δασμοί και τα προστατευτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν από διάφορες χώρες εμπόδισαν περαιτέρω το εμπόριο, επιδεινώνοντας την οικονομική ύφεση.

8. Άνοδος του φασισμού και του εξτρεμισμού: Οι οικονομικές δυσκολίες της Μεγάλης Ύφεσης τροφοδότησαν την κοινωνική δυσαρέσκεια και τον πολιτικό ριζοσπαστισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, η απογοήτευση από τις δημοκρατικές κυβερνήσεις άνοιξε το δρόμο για την άνοδο των φασιστικών και αυταρχικών καθεστώτων.

9. Ανεργία και κοινωνική αναταραχή: Τα ποσοστά ανεργίας εκτινάχθηκαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, φτάνοντας σε πρωτοφανή επίπεδα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η μαζική ανεργία οδήγησε σε εκτεταμένη φτώχεια, κοινωνική αναταραχή και πολιτική αστάθεια, θέτοντας σημαντικές προκλήσεις για τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες.

10. Κληρονομιά και διδάγματα: Η Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1920 είχε εκτεταμένες συνέπειες για την Ευρώπη, διαμορφώνοντας την πορεία των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Υπογράμμισε την ευθραυστότητα των οικονομικών συστημάτων, τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και την ανάγκη πολιτικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων των οικονομικών κρίσεων στους ευάλωτους πληθυσμούς.

Άραγε, οι σύγχρονοι διδάχτηκαμε τίποτα από τα παραπάνω;

Ουμπέρτο Έκο: «Η Ευρώπη μέσα σε μια δεκαετία θα γίνει μια έγχρωμη ήπειρος»

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr