Ο Μίλαν Κούντερα γεννήθηκε το 1929 στο Μπρνο της Τσεχοσλοβακίας, έναν τόπο γεμάτο ιστορία και έντονες πολιτιστικές ζυμώσεις.
Ο πατέρας του, Ludvík Kundera, ήταν μουσικολόγος και πιανίστας. Αυτό ίσως εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η πεζογραφία του Κούντερα μοιάζει συχνά με ορχηστρική: νότες λαχτάρας, κρεσέντο επιθυμίας, ατάκες γλυκόπικρου προβληματισμού. Είναι σαν να έμαθε να παρατηρεί τα δράματα της ζωής μέσα από τον φακό της μουσικής σύνθεσης, με κάθε κίνηση χορογραφημένη αλλά ανοιχτή στον αυτοσχεδιασμό.
Στην ταραγμένη μεταπολεμική εποχή, ο Κούντερα εντάχθηκε για λίγο στο Κομμουνιστικό Κόμμα -μια απόφαση που θα τον στοίχειωνε αργότερα με απροσδόκητους τρόπους. Αποπεμφθείς από το κόμμα όχι μία αλλά δύο φορές (μιλάμε για δραματικές ανατροπές), βρέθηκε στο περιθώριο ενός καθεστώτος που δεν ανέχτηκε πολλές διαφωνίες. Αυτές οι πρώιμες απογοητεύσεις έγιναν το καύσιμο για πολλές από τις λογοτεχνικές του εξερευνήσεις.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, με το πολιτικό κλίμα στην Τσεχοσλοβακία να καταπνίγει κάθε γνήσια καλλιτεχνική έκφραση, ο Κούντερα μετακόμισε στη Γαλλία. Μακριά από την απλή φυγή, επέλεξε έναν χώρο όπου οι ιδέες του μπορούσαν να αναπνεύσουν ελεύθερα. Ακόμα και μετά την απόκτηση της γαλλικής υπηκοότητας, ο Κούντερα κράτησε το γνωστό χαμηλό προφίλ του, αποφεύγοντας τα φώτα της δημοσιότητας και αφήνοντας το έργο του να μιλήσει για λογαριασμό του. Και όντως μιλάει -για την ελευθερία, για την αθόρυβη πολυπλοκότητα πίσω από τις καθημερινές μας αποφάσεις και για την «ελαφρότητα» που μπορεί να είναι ταυτόχρονα απελευθερωτική και τρομακτική.
(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)
Ο Κούντερα είπε κάποτε: «Το ερωτικό συναίσθημα μάς παραπλανά όλους με μια…»
11 αποφθέγματα του Μίλαν Κούντερα από το έργο του «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι».
1.Δεν ήταν όλες οι γυναίκες άξιες να αποκαλούνται γυναίκες.
2.Η πρώτη προδοσία είναι ανεπιδιόρθωτη. Προκαλεί, με αλυσιδωτή αντίδραση, άλλες προδοσίες, η καθεμιά από τις οποίες μας απομακρύνει όλο και περισσότερο από το σημείο της αρχικής προδοσίας.
3.Σε μια κοινωνία που κυβερνά ο τρόμος οι δηλώσεις δεν σε δεσμεύουν σε τίποτα γιατί τις αποσπούν με τη βία κι ένας έντιμος άνθρωπος έχει το χρέος να μην τους δίνει σημασία, να μην τις ακούει.
4.Ο έρωτας αρχίζει από μια μεταφορά. Μ’ άλλα λόγια : Ο έρωτας αρχίζει από τη στιγμή που μια γυναίκα εγγράφεται με μια από τις κουβέντες της, στην ποιητική μας μνήμη.
5.Το κιτς αποκλείει από το σκηνικό του πεδίο όλα όσα ουσιαστικά απαράδεκτα διαθέτει η ανθρώπινη φύση.
6.Κάποια μέρα, παίρνει κανείς μια απόφαση χωρίς καλά-καλά να ξέρει πως κι αυτή η απόφαση έχει τη δική της δύναμη αδράνειας. Κάθε χρόνος που περνάει κάνει ακόμα δυσκολότερο το να αλλάξει κανείς.
7.Είναι μια τεράστια ανακούφιση να διαπιστώνει κανείς πως είναι ελεύθερος, πως δεν έχει αποστολή.
8.Σε μια ευημερούσα κοινωνία οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη να γίνουν χειρονάκτες και αφιερώνονται σε διανοητικές δραστηριότητες. Υπάρχουν όλο και περισσότερα πανεπιστήμια όλο και περισσότεροι φοιτητές.
9.Αυτό που δίνει κάποιο νόημα στη συμπεριφορά μας, μας είναι πάντοτε απόλυτα άγνωστο.
10.Η φιλαρέσκια είναι μια υπόσχεση συνουσίας, αλλά μια υπόσχεση χωρίς εγγυήσεις.
11.Η στιγμή που γεννιέται ο έρωτας: η γυναίκα δεν αντιστέκεται στη φωνή που καλεί την τρομαγμένη της ψυχή, ο άντρας δεν αντιστέκεται στη γυναίκα που η ψυχή της ξέρει να προσέχει τη φωνή του.
Διαβάστε περισσότερα λογοτεχνικά αποσπάσματα παρακάτω:
- Πώς ερωτεύονται οι νέοι σήμερα; «παράξενα παιδιά προτιμούν να καυλώνουν εξ αποστάσεως παρά…»
- Λεό Μπουσκάλια: «Τα πρόσωπα των ανθρώπων που αγαπάτε δε θα είναι ίδια το πρωί…»
- Έρμαν Έσσε: «Δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Πρέπει να κρίνω…»
- 11 ασυμβίβαστα αποφθέγματα του Κάβάφη: «Ο παντρεμένος ζει σαν …και ο ανύπανδρος ζει σαν …
- Είχε δίκιο ο Φερνάντο Πεσσόα: «Είμαι αυτός που νομίζω; Μα νομίζω πως είμαι τόσο πολλά πράγματα…»
- Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές: «Ένας άντρας καταλαβαίνει πότε αρχίζει να γερνάει: όταν αρχίζει και μοιάζει με …»
- Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς: «Όταν γεράσεις κι ασπρίσεις …Την ομορφιά σου αγάπησαν στ’ αλήθεια ή σαν ψέμα»
- Χένρι Μίλλερ: «Αν οι άνθρωποι σταματήσουν να πιστεύουν ότι κάποια μέρα θα γίνουν θεοί, τότε σίγουρα θα …»
- Μια φορά κι έναν καιρό ο Έσσε μας είπε: «Όταν φοβόμαστε κάποιον είναι γιατί …»
- 5 φορές που ο Ίψεν είχε δίκιο (και είπε όσα φοβόμασταν να παραδεχτούμε)
- 20 λυτρωτικά αποφθέγματα του Καρλ Γιουνγκ ελέγχουν το ασυνείδητό μαςΦωτογραφία εξωφύλλου