Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο πιο θρυλικός κατακτητής της αρχαιότητας, παραμένει άφαντος. Ο τάφος του ένα μακροχρόνιο μυστήριο, εξακολουθεί να διαφεύγει από τους αρχαιολόγους, τους ιστορικούς και του κυνηγούς θησαυρών. Οι περισσότεροι κορυφαίοι μελετητές συμφωνούν ότι η τελευταία του κατοικία βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια της Αίγυπτου, αλλά αν ήταν έτσι γιατί δεν την έχουμε βρει;
Ακολουθούν οι έξι κύριοι λόγοι για τους οποίους η αναζήτηση του τάφου του Αλεξάνδρου παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους άλυτους γρίφους της αρχαιολογίας.
1. Η καταστροφή και η ανοικοδόμηση της Αλεξάνδρειας:
- Η Αλεξάνδρεια, η πόλη που ίδρυσε ο ίδιος ο Αλέξανδρος κατοικείται για πάνω από 2.000 χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, πυρκαγιές, σεισμοί, αστική επέκταση και σκόπιμες ανοικοδομήσεις έχουν αλλάξει το αστικό τοπίο πέρα από κάθε αναγνώριση,
- Αρχαίες, μεσαιωνικές και σύγχρονες κατασκευές έχουν σκεπάσει ιστορικές τοποθεσίες, καθιστώντας την ανασκαφή απίστευτα δύσκολη.
- Αν ο τάφος του Αλεξάνδρου βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια μπορεί τώρα να βρίσκεται κάτω από κτίρια, δρόμους ή ακόμη και κάτω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος συνάντησε τον Διογένη – Ο διάλογος που έμεινε στην «ιστορία»
(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)
2. Αντικρουόμενες ιστορικές αναφορές:
- Αρχαία κείμενα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Στράβωνα, του Παυσανία και του Διόδωρου Σικελίου, υποδηλώνουν ότι το σώμα του Αλεξάνδρου στεγαζόταν σ’ έναν μεγάλο τάφο στην Αλεξάνδρεια, πιθανώς μέσα στο Μαυσωλείο Σόμα.
- Ωστόσο, αντικρουόμενες αναφορές δείχνουν ότι το σώμα του μπορεί να έχει κλαπεί.
- Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν πως μεταγενέστεροι ηγεμόνες, συμπεριλαμβανομένων των Ρωμαίων, μπορεί να έχουν αλλάξει ή να έχουν επαναχρησιμοποιήσει τον τάφο του σβήνοντας κρίσιμα στοιχεία.
3. Πολιτικές και θρησκευτικές ευαισθησίες
- Η ανακάλυψη του τάφου του Αλεξάνδρου θα ήταν ένα πολιτικά φορτισμένο γεγονός δεδομένης της σημασίας του για πολλούς πολιτισμούς και έθνη.
- Στην Αίγυπτο, οι αρχές έχουν ιστορικά περιορίσει τις ανασκαφές μεγάλης κλίμακας στο κέντρο της Αλεξάνδρειας τόσο για λόγους διατήρησης αλλά και εξαιτίας της αστικής ανάπτυξης.
- Επιπλέον, θρησκευτικοί παράγοντες παίζουν ρόλο, καθώς ορισμένες περιοχές που πιστεύεται ότι περιέχουν τον τάφο του θεωρούνται ιεροί χώροι.
4. Η θεωρία της «σκόπιμης λανθασμένης τοποθεσίας:
- Μια αμφιλεγόμενη θεωρία υποστηρίζει ότι το σώμα του Αλεξάνδρου κρύφτηκε ή μεταφέρθηκε σκόπιμα για να αποφευχθεί η λεηλασία.
- Ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν ότι οι πρώτοι χριστιανοί ή οι μεταγενέστεροι ηγεμόνες μπορεί να έκρυψαν ή να κατάστρεψαν τον τάφο για να διαγράψουν την ειδωλολατρική λατρεία που συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο.
- Αυτή η θεωρία αμφισβητεί την κυρίαρχη πεποίθηση ότι βρίσκεται ακόμα στην Αλεξάνδρεια, εγείροντας ερωτήματα σχετικά αν θα έπρεπε να ψάχνουμε ακόμη εκεί.
5. Ο πτολεμαϊκός και ρωμαϊκός παράγοντας:
- Μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου, το σώμα του μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο από τον Πτολεμαίο Α, αλλά η ακριβής θέση παραμένει αμφιλεγόμενη.
- Ρωμαίοι αυτοκράτορες όπως ο Ιούλιος Καίσαρας, Αύγουστος και ο Καλιγούλας φέρονται να έχουν επισκεφτεί τον τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γεγονός που μας αποκαλύπτει τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια.
- Αργότερα υπό τη χριστιανική και βυζαντινή κυριαρχία πολλά μη χριστιανικά μνημεία καταστράφηκαν ή εγκαταλείφθηκαν, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου να έχει καταστραφεί – λεηλατηθεί.
6. Η θάλασσα μπορεί τον κατάπιε;
- Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η διάβρωση τω ακτών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η σεισμική δραστηριότητα έχουν βυθίσει τμήματα της αρχαίας Αλεξάνδρειας.
- Αρκετές ιστορικές τοποθεσίες συμπεριλβανομένου του παλατιού της Κλεοπάτρας βρίσκονται κάτω από το νερό, πράγμα που σημαίνει ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου θα μπορούσε ακόμη και να έχει χαθεί κάτω από τη Μεσόγειο.
- Αν αυτή η θεωρία διαθέτει κάποιον βαθμό αξιοπιστίας θα απαιτούσε αρχαιολογία βαθέων υδάτων σε μαζική κλίμακα, γεγονός που καθιστά την αναζήτηση ανέφικτη.
Θα βρούμε ποτέ τον Μέγα Αλέξανδρο;
Οι θεωρίες που έχουν ακουστεί είναι δεκάδες, ακόμη κι ότι βρίσκεται στους τάφους της Βεργίνας, όμως καμία επιβεβαιωμένη ανακάλυψη του τάφου του Αλεξάνδρου δεν έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα. Ενώ η επικρατούσα επιστημονική πεποίθηση είναι ότι παραμένει στην Αλεξάνδρεια, δεν μπορεί να αγνοηθεί η ιδέα ότι το σώμα του μεταφέρθηκε ή κρύφτηκε σκόπιμα.
Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να ψάχνουν κι ο κόσμος θα συνεχίσει να εικάζει, καθώς ο άνθρωπος που σαν ημίθεος κατάφερε να αναδιαμορφώσει τον κόσμο και να τον χτίσει ξανά με τα χέρια του, παρέμεινε ένα μυστήριο, ένα «ιερό δισκοπότηρο» για την αρχαιολογία και τον κόσμο που ήρθε σε επαφή με τα δημιουργήματά του.
Μέγας Αλέξανδρος: Ανακαλύφθηκε ο τάφος της μητέρας του Ολυμπιάδας; (ΒΙΝΤΕΟ)