Όντως ο Μέγας Αλέξανδρος συνάντησε τον Διογένη ή πρόκειται για μια διδακτική ιστορία βασισμένη σε έναν όμορφο μύθο με σκοπό να μας δώσει σημαντικές διδαχές;
Δε γνωρίζουμε εάν ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του Μέγα Αλεξάνδρου και του Διογένη είναι ιστορικό γεγονός ή ένας διδακτικός μύθος, όμως σε κάθε περίπτωση δείχνει το πως πρέπει να στέκεται ένας φιλόσοφος απέναντι σε εναν Βασιλιά και πως ένας Βασιλιάς θα πρέπει να στέκεται απέναντι σε έναν φιλόσοφο.
Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν μυημένος στην κυνική φιλοσοφία μέσω του πρώτου του εκπαιδευτή Λεωνίδα, με ισχυρό κίνητρο λοιπόν θέλησε να γνωρίσει τον Διογένη, καθώς είχε τη φήμη του κυνικού φιλοσόφου. Όταν βρέθηκε στην Κόρινθο έδωσε εντολή στον υπασπιστή του να βρει τον Διογένη.
Μέγας Αλέξανδρος: Ο τάφος και το αίνιγμα – Πού βρίσκεται η σορός του;
Ο υπασπιστής εντόπισε τον Διογένη και του μήνυσε:
«Σε ζητά ο Βασιλεύς Αλέξανδρος να σε δει». Ο Διογένης απάντησε: «Εγώ δεν θέλω να τον δω. Εάν θέλει αυτός, ας έρθει να με δει». Ο Αλέξανδρος δέχθηκε και πήγε να δει τον Διογένη. Στάθηκε απέναντί του και του είπε: «Είμαι ο Βασιλεύς Αλέξανδρος». Ο Διογένης ατάραχος του απάντησε: «Κι εγώ είμαι ο Διογένης ο Κύων». Ο Μέγας Αλέξανδρος απόρησε και τον ρώτησε: «Δεν με φοβάσαι;». Ο Διογένης αποκρίθηκε: «Και τι είσαι; Καλό ή κακό;».
Ο Αλέξανδρος έμεινε σκεπτικός…
Ο Αλέξανδρος τον ρώτησε ξανά: «Τι χάρη θέλεις να σου κάνω;» Και ο Διογένης ξανά με λογοπαίγνιο απάντησε: «Αποσκότισόν με». Όπου σημαίνει Βγάλε με από το σκότος, τη λήθη και δείξε μου την αλήθεια. Το έξυπνο λογοπαίγνιό μπορεί να είχε και άλλη σημασία : «Σταμάτα να μου κρύβεις τον ήλιο», καθώς οι κυνικοί πίστευαν πως η ευτυχία του ανθρώπου βρίσκεται στη λιτότητα μακριά από την πρόσκαιρη ευτυχία των υλικών αγαθών.
Όταν το άκουσε αυτό ο Αλέξανδρος είπε το περίφημο: «Εάν δεν ήμουν Αλέξανδρος, θα ήθελα να ήμουν Διογένης».
Μάλλον, ο Μέγας Αλέξανδρος εκτίμησε πως ο Διογένης δεν έκανε ιδεολογικές εκπτώσεις ακόμη και μπροστά σε έναν ξακουστό Βασιλιά.
Ανατροπή με τον τάφο της Βεργίνας – Βρίσκεται η πανοπλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο μνημείο;