Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Μέγας Αλέξανδρος Βεργίνα

Ανατροπή με τον τάφο της Βεργίνας – Βρίσκεται η πανοπλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο μνημείο;

Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ένας αινιγματικός ιστορικός γρίφος, τα μυστικά του οποίου πιθανόν να είναι για πάντα καλυμμένα.

Πρόσφατες ανακαλύψεις στη Βεργίνα έχουν προσθέσει μια “δραματική” τροπή στο μυστήριο. Στις 8 Νοεμβρίου 1977 αποκαλύφθηκε το ταφικό μνημείο στη Βεργίνα, σηματοδοτώντας μια κομβική στιγμή στην καριέρα του Έλληνα αρχαιολόγου Μανώλη Ανδρόνικου. Πρότεινε ότι ο τάφος αυτός φιλοξενούσε τον Φίλιππο Β’, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Βεργίνα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα του περασμένου αιώνα. Η νέα τροπή στην ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον ακριβή τόπο ταφής του Φιλίππου Β’, τον οποίο ο Ανδρόνικος πίστευε ότι βρισκόταν στον τάφο ΙΙ. Πρόσφατη επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντώνιο Μπαρτσιώκα, αποκαλύπτει ότι τα λείψανα του Φιλίππου Β’ βρίσκονταν πράγματι στο μνημείο, αλλά στον τάφο Ι. Ήταν ένα συγκεκριμένο οστό με τραύμα μάχης, σύμφωνο με τις ιστορικές αναφορές, που επιβεβαίωσε την ταυτοποίηση.

Μέγας Αλέξανδρος: 20 αποφθέγματα ενός στρατηλάτη που άλλαξε τον κόσμο

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλα σκελετικά λείψανα που βρέθηκαν κοντά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων μιας νεαρής γυναίκας και ενός βρέφους, πιστεύεται ότι είναι η τελευταία σύζυγός του, η Κλεοπάτρα, και το παιδί τους. Ήταν πιθανότατα θύματα δολοφονίας που ενορχήστρωσε η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα, μια αποκάλυψη που τεκμηριώνεται από τα αρχαιολογικά και εργαστηριακά ευρήματα.

Μέγας Αλέξανδρος Βεργίνα

Η ανακάλυψη αυτή αναδιαμορφώνει την ιστορική αφήγηση, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το περιεχόμενο του τάφου ΙΙ. Η πανοπλία, η ασπίδα και τα όπλα που βρέθηκαν εκεί θεωρούνταν κάποτε ότι ανήκαν στον Φίλιππο Β’ λόγω του τραυματισμού που είχε υποστεί στο πόδι. Ωστόσο, ο καθηγητής Μπαρτσιόκας και η ομάδα του προτείνουν τώρα ότι τα αντικείμενα αυτά μπορεί να ανήκαν στην Ευρυδίκη, τη σύζυγο του Φιλίππου Γ’ του Αριδαίου, η οποία είχε παρόμοιο τραυματισμό στο πόδι και συμμετείχε σε μάχες. Η διάκριση αυτή δίνει μια νέα προοπτική στη σημασία του τάφου.

Αν αυτή η ερμηνεία αποδειχθεί σωστή, η πανοπλία στον τάφο ΙΙ δεν μπορεί να συνδεθεί με τον Αριδαίο, ετεροθαλή αδελφό του Αλεξάνδρου, ο οποίος, λόγω ψυχικής αστάθειας, δεν συμμετείχε σε μάχες κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Συνεπώς, ανήκουν στον Μέγα Αλέξανδρο, όπου έστω και μέσω των αντικειμένων του προσδίδει μοναδική αξία στο μνημείο.

Μέγας Αλέξανδρος: Ο τάφος και το αίνιγμα – Πού βρίσκεται η σορός του;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr