Αν υπήρξε ποτέ μια σεβαστή φιγούρα στη Βαρκελώνη, αυτή θα ήταν αναμφίβολα ο Αντόνι Γκαουδί . Ενώ το ξεχωριστό αρχιτεκτονικό του στυλ με τα ζωντανά ψηφιδωτά και τα οργανικά στοιχεία είναι γνωστό, η αινιγματική προσωπικότητα πίσω από αυτές τις σουρεαλιστικές δομές παραμένει σε μεγάλο βαθμό μυστηριώδης.
Εμβαθύνοντας πέρα από τις γνωστές πτυχές, υπάρχουν ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής του Γκαουδί που μπορεί να εκπλήξουν ακόμη και τους πιο ένθερμους θαυμαστές αυτού του μετρ της σουρεαλιστικής αρχιτεκτονικής.
Zaha Hadid: Μια γυναίκα που άλλαξε τη σύγχρονη αρχιτεκτονική
1. Χορτοφαγικός τρόπος ζωής:
Ο Γκαουδί αγκάλιασε μια αυστηρή χορτοφαγική διατροφή πολύ πριν γίνει μια μόδα. Παρακινούμενος όχι από τα δικαιώματα των ζώων αλλά από λόγους υγείας, ο Γκαουδί , που ταλαιπωρούνταν από διάφορα προβλήματα υγείας, υιοθέτησε τη χορτοφαγία ως θεραπεία. Η αγωγή του, εμπνευσμένη από τις αρχές της φυσικής ιατρικής του Dr. Kneipp, αποτελούνταν κυρίως από φύλλα μαρουλιού με ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, αν και αυτή η αντισυμβατική προσέγγιση οδηγούσε περιστασιακά σε πιο σοβαρές επιπλοκές της υγείας.
2. Τραγικό τέλος λόγω λανθασμένης ταυτότητας:
Κατά τη διάρκεια των καθημερινών του περιπάτων, τον πέρασαν για ζητιάνο και τον χτύπησε ένα τραμ. Αν και αρχικά ήταν αγνοούμενος, ο εφημέριος της Sagrada Família τον βρήκε την επόμεη μέρα από αυτή του δυστυχήματος. Ωστόσο, μέχρι τότε, τα τραύματά του είχαν προχωρήσει ανεπανόρθωτα, με αποτέλεσμα να πεθάνει τρεις ημέρες αργότερα.
3. Πολιτικός ακτιβισμός για τον καταλανικό πολιτισμό:
Ως ένθερμος υποστηρικτής του καταλανικού πολιτισμού και οπαδός ενός ανεξάρτητου καταλανικού κράτους, ο Γκαουντί συμμετείχε σε διαδηλώσεις για την καταλανική ταυτότητα. Αν και του έγιναν προτάσεις να ασχοληθεί με την πολιτική, αρνήθηκε, παραμένοντας αφοσιωμένος στις αρχιτεκτονικές του αναζητήσεις, ενώ κατά καιρούς συμμετείχε σε διαμαρτυρίες που κλιμακώνονταν σε ταραχές.
4. Park Güell’s English-Style Origin:
Το Park Güell σχεδιάστηκε αρχικά ως οικιστικό συγκρότημα αγγλικού τύπου από τον εργολάβο κόμη Eusebi Güell και είχε ως στόχο να αντανακλά το κίνημα των κηπουπόλεων των αρχών του 20ού αιώνα. Ο Γκαουδί σχεδίασε τους χώρους, ενσωματώνοντας φυσικά στοιχεία και ένα καινοτόμο σύστημα συλλογής νερού.
5. Ακαδημαϊκοί αγώνες στη Σχολή Αρχιτεκτονικής:
Παρά το γεγονός ότι αργότερα στη ζωή του θεωρήθηκε ιδιοφυΐα, ο Γκαουδί αντιμετώπισε ακαδημαϊκές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Βαρκελώνης. Ο Elies Rogent, διευθυντής της σχολής, σημείωσε χαρακτηριστικά: “Δώσαμε αυτόν τον ακαδημαϊκό τίτλο είτε σε έναν ανόητο είτε σε μια ιδιοφυΐα. Ο χρόνος θα δείξει”, υπογραμμίζοντας την αντισυμβατική προσέγγιση του Γκαουδί στην αρχιτεκτονική.
6. Η παρατεταμένη κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια:
Το magnum opus του Γκαουδί , η Sagrada Família, βρίσκεται υπό κατασκευή από το 1882 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Το περίπλοκο σχέδιο του Γκαουδί περιλαμβάνει συμβολικά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν βιβλικές μορφές και κάθε χρόνο αποκαλύπτεται μια διαφορετική πτυχή της εξελισσόμενης κατασκευής.
7. Ο θαυμασμός του Νταλί, η περιφρόνηση του Πικάσο:
Ο Σαλβαδόρ Νταλί, συμπατριώτης του Καταλανού και σουρεαλιστής καλλιτέχνης, θαύμασε το έργο του Γκαουδί , επαινώντας την “τρομακτική ομορφιά” του. Αντίθετα, ο Πάμπλο Πικάσο, κυβιστής, εξέφρασε περιφρόνηση για το αρχιτεκτονικό στυλ του Γκαουδί.
8. Πρώιμος σχεδιασμός των φανοστατών:
Η καριέρα του Γκαουδί ξεκίνησε με τον σχεδιασμό περίτεχνων φανοστατών που διακοσμούσαν την Plaça Reial στη Βαρκελώνη. Αποφοιτώντας από την Αρχιτεκτονική Σχολή της Βαρκελώνης, η δημιουργικότητα του Γκαουδί άφησε ανεξίτηλο σημάδι στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης.
9. Ένας αφοσιωμένος εργένης:
Γνωστός για την αμείλικτη εργασιακή του ηθική, ο Γκαουδί παρέμεινε εργένης σε όλη του τη ζωή. Αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος των ωρών του στην τέχνη του, η αφοσίωσή του στην αρχιτεκτονική είχε προτεραιότητα, αφήνοντας ελάχιστο χρόνο για ρομαντικές αναζητήσεις.
10. Θρησκευτική αφοσίωση και σκέψη για αγιότητα:
Ο Γκαουδί , βαθιά θρησκευόμενος, ενσωμάτωσε θρησκευτικές εικόνες σε πολλά από τα έργα του με το παρατσούκλι “Αρχιτέκτονας του Θεού”. Η Ένωση για την αγιοποίηση του Αντόνι Γκαουντί ξεκίνησε τη διαδικασία αγιοποίησης το 1992, με το Βατικανό να μην έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφασή του.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την αρχιτεκτονική:
Κινηματογράφος και αρχιτεκτονική: The Shining του Stanley Kubrick
Η κοινωνική διάσταση της αρχιτεκτονικής – ο σχεδιασμός ως ακτιβισμός
Η Μεταφυσική Αρχιτεκτονική στο Μεγαλείο της
Σιδηροδρομικοί σταθμοί – διαμάντια αρχιτεκτονικής τέχνης
«Η Φάλαινα»: Άλλο Ένα Θαυμάσιο Δείγμα Σκανδιναβικής Αρχιτεκτονικής